Hirdetés
Hirdetés

8 módszer, amelyekkel hatékonyan csökkentheted pénzed értékét

Eidenpenz József, 2017. március 08., 17:04

A legfrissebb adatok szerint az infláció visszatért, Európába és Magyarországra is. A kamatok viszont még mindig a bányász béka alsó vége alatt találhatóak. Mészáros úr viszont tarol. Mit jelent ez az átlagember számára? Mi az, amit érdemes ilyenkor vásárolni? Mi az, amit nem?

Az év/év alapú infláció a hivatalos adatok szerint is 2,3 százalék volt éves szinten januárban Magyarországon, ami jelentős emelkedés a korábbi, sokszor nulla körüli, sőt negatív értékekhez képest. A kisbefektetők számára elérhető kamatok viszont még mindig nulla közelében vannak, ami bizonyára örömmel tölti el a jegybankárok és más gazdaságpolitikusok szívét. Az államadósság lefaragásának egyik, évszázadok óta bevált módszere ugyanis a megtakarítások elinflálása.

Az infláció tehát visszatért, és a jelek szerint jó esély van rá, hogy eléri majd a jegybank évi 3 százalékos célját is. De mégis, hogyan lehetünk hazafiak, és hogyan adakozhatjuk pénzünk értékének legalább egy részét az állam, vagy mások, például politikusok számára? Erre számos jó módszer létezik, ezeket soroljuk fel most.

Hirdetés

1. Vegyél állampapírt

Az MNB csúnyán lenyomta a kamatokat, az állam pedig, mivel lehetőségei korlátlanok, ez után jócskán ráígért az összes többi befektetésre. Így egyre többen vesznek lakossági állampapírt, amit odafent ráadásul még nagy sikerként is értékelnek. Ha segíteni szeretnél nekik, vegyél fix kamatozású állampapírt, például diszkont kincstárjegyet. Vagy nem túl hosszú, pár éves futamidejű államkötvényt. Ezek hozama ma már jóval alatta marad a várható inflációnak, az értékvesztés garantált.

2. Hagyd a bankban

A banki kamatok nagy átlagban ma már a nullához konvergálnak, ráadásul még ha valamelyik bank rá is ígérne a többire, az átutalás költségei – az illetéknek nevezett Matolcsy-adó – elviszik a hasznot. Bankszámlán tartani a pénzünket, ma már kiváló módszer arra, hogy önként és dalolva támogassuk az államot.

3. Vegyél magyar részvényeket

A magyar tőzsde irányadó indexe, a BUX az utóbbi nem egészen két évben nagyjából kétszeresére emelkedett. Így már nagyon időszerű egy jó kis korrekció. A legutóbbi gyorsjelentések sem voltak igazán meggyőzőek, a legutóbbi GDP-adat is igencsak rossz lett. A március 7-ei, 2,2 százalékos index-esés is azt jelzi, hogy a magyar részvények talán végre segíthetnek felesleges pénzünk hatékony elégetésében.

4. Pénzpiaci és hasonló alapok

A pénzpiaci alapok fő tevékenysége, hogy diszkont kincstárjegyekbe és bankbetétekbe fektetik a pénzedet. Ez most nagyon jó, mert mindkettő hozama nulla közelében van, ráadásul az alapokra még különböző költségeket is terhelnek. Ha tehát ilyen befektetési jegyeket vásárolsz, Matolcsy György szíve vélhetően nagyon fog örülni, hiszen támogatod vele az államot. (Valaki veszít, valaki nyer.) A rövid kötvényekbe fektető alapok is hasonló helyzetben lehetnek.

5. Vegyél amerikai részvényt

Az amerikai részvények indexei történelmi magasságokban vannak, új és új csúcsokat döntöttek az utóbbi hetekben is. Az, hogy az értékük túl magas, vagy sem, sok vita tárgya, de a történelmi tapasztalatok alapján az ilyen magas értékeltség után gyakran következett nagy visszaesés. Ez azonban bekövetkezhet bármikor, napok, hetek, hónapok, sőt akár évek után is. Lutri.

6. Tuti Marcsika

Ismersz valakit, aki tud egy tuti tippet? Egy nagyon megbízható, jó ismerős, például? Vagy egy rettentően komoly ügyvéd? Mindegy is, az igazán nagy, a vagyon teljes elvesztésével járó történetek általában valahogy így kezdődnek. Baumag? Quaestor? Tuti tippek voltak. Ja, az egyik Buda-Cash-cég éppen, hol is landolt? (lásd 7. pont.)

7. Orbánviktor (Mészároslőrinc)

A magyar tőzsdén az utóbbi napokban nagy történet volt, hogy bejelentették, Mészáros Lőrinc (Orbán Viktor nagyon-nagyon-nagyon jó barátja) plussz egy másik hasonló ember felvásárolták az Opimus és a Konzum nevű tőzsdei cégeket. Ezek árfolyama azóta szárnyal, nap mint nap limittel (a tőzsde által megengedett legnagyobb napi mértékkel) emelkedik. A felvásárlási szabályok szerint ugyanis ilyenkor vételi ajánlatot kellene tenni. De, szerinted, ezek az emberek majd betartják a jogszabályokat? Ha szerinted igen, vagy nem, mindkettő kiváló alkalom lehet pénzed elégetésére. Vegyél marha drágán Opimust, vagy Konzumot.

8. Rubel vagy euró?

Sokak szerint az Európai Unió az összeomlás szélén áll, Oroszország pedig az új éra letéteményese, Putyin elnök pedig nagyon jó fej. Szuper, aki így gondolja, vehet orosz részvényeket, rubelt, vagy amit akar ebben az országban. Esetleg olajat. Trump, az új amerikai elnök állítólag oroszbarát, vagy mégsem? Mások szerint meg Hollandiában, Franciaországban, Németországban is földindulás várható. Hát akkor? Vegyünk rubelt euró ellenében? Ha így gondolod, csak rajta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hogy lett Mészáros Lőrinc papírja a világ legjobb részvénye?

Hogy lett Mészáros Lőrinc papírja a világ legjobb részvénye?

Miután szűk fél év alatt megötvenszereződött (!) az árfolyama, a Konzum jelenleg a világ legjobban teljesítő részvénye a 100 millió dollár fölötti kategóriában. Nem csoda, hogy felkeltette a világ egyik legtekintélyesebb üzleti lapjának a figyelmét is: a Bloomberg Businessweek hosszú cikkben ismerteti, hogyan lett a miniszterelnök barátjának cége a legnagyobb magyar tőzsdei sztori.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön szerint jó dolog, hogy Magyarország rendezi a vizes vb-t?