Hirdetés
Hirdetés

8 ötlet, hogy mit tegyél az asztal alá berúgott régi számítógépeddel

Eidenpenz József, 2017. július 14., 14:50

Az asztali számítógépeket már kevesen használják, pedig tíz éve még azok uralták mindennapjainkat. Sok porosodik otthon, mielőtt végleg elavulnak, nem árt velük valamit kezdeni. Nem érdemes kidobni, még sok mindenre lehet használni.

Egy 10-12 évvel ezelőtti, 0,5-2 gigabájt memóriával és 50-200 gigabájt lemezterülettel megáldott számítógépen annak idején még vígan futott a Windows XP, remekül lehetett rajta netezni, játszani, az egész család tudta használni. Ma már az XP-t nem frissítik, használata veszélyes, és egyre kevesebb program hajlandó rajta egyáltalán elindulni.

Az újabb operációs rendszerek pedig, még a Windows 7 is, ha egyáltalán hajlandók feltelepülni, siralmasan lassúak lesznek. Egykor büszke webcirkálónkból folyton a lemezen kapirgáló kávédaráló lesz. De ez nem jelenti azt, hogy már nem lehet használni semmire.

Hirdetés

1. Windows nélkül is van élet – fürge gépet Ubuntuval

Sorba állnak a gyerekek a laptopért? Elkelne még egy gép néha, csak úgy netezni, vagy megnézni pár videót? Nem látod rendesen a telefonod képernyőjén a filmet? Rákötnéd a Youtube-ot a hifire? Számos oka lehet, amiért nem árt még egy gép a családban. A komoly munka vagy a szenvedélyes játék ilyen gépeken lehet, hogy már nem végezhető el, de a szórakozás több formája működik. Lehet rajtuk böngészni, netezni, videózni, Facebook-ot nézni vagy fotókat válogatni, csak kéne egy jó operációs rendszer.

Erre való az Ubuntu, amely évtizedes gépeken is vígan elfutogat, néha még fürgébben is, mint némelyik pár éves társa valamely csillivilli Windows verzió alatt. Ráadásul ingyenes, jogtiszta, magyarul beszélő, ugyanúgy van grafikus felülete, mint a Windowsnak, fut alatta a Firefox, a Chrome, az Opera és sok ingyenes alkalmazás (például Open Office az irodai alapműveletekhez, Gimp a fotókhoz). Ha főleg böngészni szoktál, teljesen megfelel.

Tény, hogy az Ubuntu (a Linux egyik változata) olyanoknak való, akik legalább átlagos, vagy kissé afeletti szinten tudnak a számítógépekkel foglalkozni. Ahogy a PC World írta, „a Linux-felhasználók egyben különböznek a Windows- és Mac-használó kollégáiktól: sokkal több időt töltenek a dolgok javítgatásával, vagy annak kiderítésével, hogyan kell a dolgokat megjavítani.”

Pár tanács egy kezdő Ubuntustól

- Olyan verziót telepíts, amely stabil és sokáig támogatott, azaz LTS (long time support), ez jelenleg a 16.04.2 LTS. Csak két évente jönnek ilyen stabil verziók, de sebaj, az LTS-hez is érkeznek frissítések.

- Ha géped alkalmas rá, 64 bites verziót telepíts. Néha gyorsabb lehet, és találni olyan programot, amely csak azt szereti – például a Skype Ubuntu-verziója.

- Kiválónak látszik a különböző chat-programok kezelésére az osztrák Franz szoftver.

- A böngészőkben Ubuntu alatt is működnek a másutt megszokott beépülő modulok.

- Mentésre kiváló a Mega, van Ubuntura is és 50 gigabáj területet ad ingyen.

- Fotótárolásra pedig a Google Photos, szinte korlátlan mennyiségű képet archiválhatsz, és böngészőből Ubuntu alól is rendszerezgetheted.

2. Legyen dokkolóállomás

Kösd rá a régi gép perifériáit a laptopodra, számos indok van rá. Optikusom szerint minél nagyobb a képernyő, és minél messzebbről nézzük, annál kevésbé rongálja a szemet. Főleg ha már romlik a látásod, lehet, hogy jobb, ha nem a mobilodat, notebook-odat, tabletedet bámulod, hanem valami nagyobbat. A 10-15 évvel ezelőtti LCD-monitorok még nagy valószínűséggel csatlakoztathatók a modern laptopokhoz, az egerek, billentyűzetek esetében ez csatlakozótól függ.

De egy régi, nagyobb billentyűzettel jobban lehet írni, az egér is lehet kényelmesebb a Notebook erre szolgáló felületénél. Emiatt lehet, hogy 1-2 ezer forintért egy újabb egeret vagy egy billentyűzetet is érdemes beszerezni. Ha már úgyis dokkoltuk a gépet, a jó öreg LAN-kábel is sokkal megbízhatóbb, gyorsabb internetátvitelt ad, mint a Wifi, főleg nagyvárosi tömegben, zsúfolt társasházakban. (Lemértük, nálunk majdnem háromszoros a sebessége.)

3. Puppy Linux

Inkább ínyenceknek, hobbiszámítógépeseknek való a „Kiskutya Linux”, amely egyetlen USB-meghajtón elfér, bár nem olyan egyszerű felrakni oda, nem mindenkinek menne. El lehet indítani vele olyan számítógépet is, amelyben nem működik a merevlemez. Lehet vele netezni, esetleg szövegbevitelre használni, ha nincs más a közelben. A mobilom böngészőjénél mindenképpen jobb.

4. Még eladhatod

Ha neked nincs is türelmed például Ubuntut telepíteni, lehet, hogy másnak van. Pár ezer forintot még lehet, hogy megér a gép, a monitor, ha LCD, talán jóval többet is. (Egy közeli boltban nagyobbacska, 19-22 colos használt LCD-monitorokat 14-24 ezer forintért kínálnak.) Ott a Jófogás, a Vatera és sok más oldal. Ha viszont tovább tartogatod, az értéke nulla felé fog konvergálni, miközben csak fogja a port és elveszi a helyet.

5. Cseréld, vagy ajándékozd el jótékony célra

Miért ne légy jó másokkal? Az ingyenes hirdetési oldalakra, mint a Jófogás, ingyen vagy jelképes áron is fel lehet rakni valamit. Vannak erre a célra szolgáló adományboltok, jótékonysági szervezetek, hátha egy balkáni vagy afrikai iskolában még jó hasznát vennék a gépednek. Sok internetes oldalon másra is lehet cserélni dolgokat – kérj érte valami kis értékű apróságot, amit gyűjtesz.

6. A számítógép az új tévé

Sokan már nem is néznek televíziót, csak számítógépet, kütyüket. De amint írtuk, a kis képernyők nem jók a szemnek, ha a régi monitor még jó, elkél tévékészülék helyett is. A legtöbb laptopon ma is van erre szolgáló csatlakozó. A Youtube lehet az új tévéd.

7. Cserélhető winchester helyett

A régi gépet külső biztonsági tárolónak, például fényképek, filmek, zenék biztonsági mentésére is használhatod, ha a merevlemeze volt az erőssége, és van rajta még 100-200 gigabájt üres hely. Ehhez is elég egy Ubuntu rá. Csak akkor kell bekapcsolni, ha új archiválandókat teszel rá. Megspórolhatsz vele egy cserélhető merevlemezt, legalább ideiglenesen. (További ingyenes tárolási lehetőségekről írtunk itt.)

8. Ha eljött a vég

Ha már semmi sem segít, senkinek sem kell, akkor se a szemétbe, a lomtalanításba vagy a pincébe tedd. Környezetkímélőbb megoldás az elektronikai hulladék közé leadni. Sajnos kevés ilyen hely van, és Budapesten általában messze a külvárosokban. De vannak olyan cégek is, ahol kilónként egy-két százast is fizetnek a hulladékért, például itt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?