6p
Az ügyfelek 77 százalékának csökkent vagy stagnált a törlesztőrészlete, az átlagos tőketartozás-csökkenés 16,5 százalékkal csökkent - mondta el a jegybank alelnöke az Parlament gazdasági bizottsága előtt. Windisch László szerint a törlesztőrészletek ennél is jelentősebb mértékben csökkenhettek a visszaállított kamatoknak köszönhetően.

Az elmúlt években a banki devizahitelek törlesztőrészlete az árfolyamváltozás, a bankok egyoldalú kamatemelése, illetve az árfolyamrés miatt emelkedhettek – mondta Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnöke a Parlament gazdasági bizottságának meghallgatásán. A Kúria az utóbbi két tétel kapcsán tette lehetővé a döntéshozóknak, hogy beleavatkozzon a közjogi szerződésekbe – mondta az alelnök.

Rendben kiment a levelek zöme

A bankoknak 2,1 millió levelet kellett kiküldeni április végéig. A törvény lehetővé tette bizonyos bankoknak, hogy később számoljanak el. Ezen körből a legjelentősebb tételt, az a 88 ezer ügyfél jelenti, akik a K&H-csoporthoz köthető. Windisch László szerint összesen 57 ezer levél került késedelmesen kiküldésre, ezek többsége 5 napon belül postára került. Az MNB-nek egyedül a Banif Plus esetében kellett komoly retorzióval élniük a késedelmes tájékozatás miatt fellépnie.

Bankoktól kapott elszámolási és forintosítási tájékoztatók. MTI Fotó: Balázs Attila

Az alelnök szerint korábban 167 700-an éltek a kedvezményes végtörlesztéssel, közülük 103 ezren kértek elszámolást, ezt november végéig kapják meg az érintettek. A nyári elszámoláskor 3,4 millió elszámolólevelet kell kiküldeni majd a bankoknak – mondta az alelnök.

744 milliárd ment vissza az ügyfélnek

A bankok a mostani elszámolás során 744 milliárd forintot térítettek vissza devizahiteles ügyfeleiknek, így az a nézet téves, hogy nem minden hitelesen segített a törvényi szabályozás – hangsúlyozta Windisch. Az említett összegből 181,3 milliárd forintot kaptak vissza a már lezárt devizahitel szerződéssel bíró ügyfelek. A visszatérített összegből 532,7 milliárd a fennálló tartozást csökkenti. Ezen belül 390,5 milliárd forint a rendes (nem esedékes), 142,2 milliárd forint a lejárt tőketartozást csökkenti. A fennmaradó 30 milliárd az árfolyamgátas szerződések gyűjtőszámlákon gyűlő összegét csökkenti.

Az elszámolt összeg 48 ezer szerződés esetében elegendő volt arra, hogy a teljes fennmaradó összeget csökkentse. 1,149 ezer szerződés már korábban megszűnt (ők pénzt kaptak vissza), így a rendszerben mindeddig 657 ezer szerződés maradt.

16,5 százalék az átlagos tehercsökkenés

Windisch László

A hitelesek esetében átlagosan 16,5 százalékos tőketartozás-csökkenés történt – jelentette be Windisch László. A törlesztőrészlet ennél jelentősebb mértékben csökken, hiszen a forintosítás okán a kamatszint is csökken legtöbbjüknél, tekintve, hogy a bankoknak vissza kell térniük a tisztességes kamatszintekhez.

Az ügyfelek 77 százaléka esetében csökkent vagy stagnált a törlesztőrészlet, ezen belül 330 ezer ügyfél, az érintettek 54 százaléka volt az, ahol csökkent a törlesztés, a 23 százalék stagnáló törlesztőrészlettel bírók java része árfolyamgátas. A 172 ezer árfolyamgátas devizaadósnak a törlesztőrészlete vagy csökken vagy stagnál, ugyanakkor esetükben is csökkent a tőketartozás – mondta az alelnök: a gyűjtőszámlák 85,5 százaléka megszűnt az elszámolás nyomán, a fennmaradókon a tőkeállomány 92 százalékkal csökkent.

A megkésők és a kombi hitelesek törlesztője emelkedhetett

A törlesztőrészlet azoknál a hiteleknél növekedhet, ha kombinált terméket vett fel az adós, ahol a lakástakarékpénztári vagy biztosítással volt kombinálva a hitel, de ezek lejártak. Esetükben ugyanakkor az összes törlesztési teher csökkenhetett, hiszen már nem kellett fizetni a kiegészítő termék díját.

Ezen felül ott lehet nagyobb számban törlesztőrészlet-bővülés, ahol az adós már számottevő tartozást és így büntetőkamatot halmozott fel. Ezeket a bankok jóváírhatják az elszámolásból visszajáró összegből. További ügyfélkört jelent azok köre, ahol a bank korábban tartozás-elengedést, illetve komolyabb kedvezményt adott – a törvény értelmében ezeket is levonhatta az elszámolási összegekből. Windisch László tájékoztatása szerint a tőketartozás azonban ezen ügyfelek esetében is számottevően csökkent, még akkor is, ha ez a törlesztőrészletekben nem érződik, hiszen a késedelmes tételek lettek leszámolva.

Nem várnak sok panaszt

Az MNB kivizsgálta az árfolyamgátas szerződések körüli panaszokat és kiderült, hogy a bankok az ügyfelek számára félreérthető tájékoztatást adtak, ám ennek ellenére egyetlen ügyfél esetében sem történt szabálytalanság: az árfolyamgátas ügyfelek törlesztőrészlete nem emelkedett a 2015. januári szint fölé.

Az eddigi információk alapján Windisch László elégedettségét fejezte ki az elszámolás és forintosítás végrehajtásával kapcsolatban. Tájékoztatása szerint eddig 180 írásos panasz érkezett a jegybankhoz, míg a Pénzügyi Békéltető Testület előtt eddig 140 ügy indult meg. A törvény szerint a panaszosnak 30 napon belül első körben saját bankjához kell fordulnia, a jegybank szerint a panaszosok száma nem fog számottevően növekedni, meggyőződésük, hogy a bankok a bejelentések zömét rendben rendezni tudta.

Kapásból 17 százalék kedvezmény

Rogán Antal, a Gazdasági Bizottság elnöke szerint fontos hangsúlyozni, hogy az érintettek 77 százalékának csökkent vagy stagnált a törlesztőrészlete. Ugyanakkor a tőketartozás szinte minden esetben komolyan csökkent, már csak azért is, hiszen a forintosításnak köszönhetően mentesültek az átváltási árfolyamnál 17 százalékkal magasabb jelenlegi svájci frank árfolyam hatásától. Ez a különbség még jelentősebb lenne, ha nem konszolidálódott volna a svájci frank árfolyama a januári kilövéshez képest.

A fizetéssel elmaradók helyzetére további megoldás kell

A bizottsági elnök megjegyezte, azon 23 százaléknyi, 152 ezer ügyfélből, akiknek nőtt a törlesztőrészlete, 110 ezer azok aránya, akik már több, mint 90 napja nem tudják törleszteni a hitelüket. Ezeknél az esetéknél ki kell dolgozni új lehetőségeket, hiszen itt már a lakások, a lakhatás védelme a fontos – mondta Rogán Antal, megjegyezve, hogy a kérdés akár a nyári ülésszakon a kormány és a Parlament elé kerülhet. Mondataiból nem derült ki, hogy ezt pusztán szociális ügyként kerül-e kezelésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG