6p
A nulla kamatú változattal és a gyermekszülésre járó kedvezménnyel ma már a Diákhitel olyan olcsó, hogy szinte nem éri meg nem felvenni. Őrült gyors a technikai fejlődés, minden a mobil körül forog, naponta 150 alkalommal nézzük meg átlagosan a mobiltelefonunkat, az új technológiák és folyamatok átalakítják a biztosítási üzletágat is.
A Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciája (Fotó forrás: Privátbankár)

Sokan ma is úgy gondolják, hogy hitelt felvenni, ha csak egy mód van rá, nem szabad. Ám nem ördögtől való eszköz a hitel, csak felelősen, ésszel kell felhasználni. Azért semmiképpen se maradj ki a felsőoktatásból, mert nincs pénzed – mondta el a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján Chornitzer Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgató-helyettese.

A 2001 óta működő diákhitel-rendszer célja kettős, az egyik, hogy ne maradjon senki le a felsőoktatási rendszerről, aki egyébként képes lenne elvégezni egy felsőfokú iskolát. A másik, hogy aki már bent van, az ne a tanulmányai rovására vállaljon diákmunkát. Azaz ne bukdácsoljon kettessel, hármassal, mert folyton dolgoznia kell.

Chornitzer Péter (Fotó forrás: Privátbankár)

Befektetés, saját magunkba

Az egyik legjobb befektetés a diáknak saját magába – mondja a szakember. Középfokú végzettséggel ugyanis ma 223 ezer forintot lehet keresni, felsőfokú alapképzéssel 355 ezret, mesterképzéssel 485 ezer forintot átlagosan. Az átlagos diákhitel-törlesztőrészlet pedig havi 19 700 forint. A diákok átlagosan 7,3 évig fizetik vissza a hitelt, de van, aki többet fizet a minimumnál, ők jellemzően öt év alatt végeznek.

Már elindult a Diákhitel 2, amelynek kamatozása nulla százalék. Annyira kedvező, hogy majdhogynem bolond, aki ezt nem veszi fel – mondta Chornitzer Péter. Akik különösen hátrányos helyzetből érkeztek, azoknak pedig ez különösen nagy áldás, életmentő lehet.

Apákra nem vonatkozik

Ráadásul két gyermek vállalása esetén a hiteltartozás 50, három esetén 100 százalékát elengedik. Ha valakinek most van két gyermeke, annak még nem jár kedvezmény. De ha január 1-je után születik egy harmadik, eltörlik a teljes tartozását – hangzott el.

A kedvezmény csak a hölgyekre vonatkozik, az apákra nem, így döntött a kormány. Február 1-től egyébként 50-ről 70 ezer forintra növelték a havonta felvehető hitelösszeget is.

(Még ha valakinek nincs is rá szüksége, a nulla kamatozású hitelt akkor is fel lehet venni és azt, vagy az ezzel felszabaduló tőkét inflációkövető állampapírba fektetve, adómentes tbsz-számlán nyereséget lehet vele elérni. Később ráadásul adómentesen lehet fizetésből visszafizetni is. Miközben az infláció várhatóan évi 2-3 százalékkal csökkenti a tartozás értékét – a szerk.)

Mindenki netezik, mobilozik

Naponta 150 alkalommal nézzük meg átlagosan a mobiltelefonunkat egy felmérés szerint – mondta el Horváth Gergely, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese. A tabletet használó emberek 70 százaléka például netezik tévézés közben, többségünk használja mobilját várakozás közben, vagy a közösségi közlekedésnél. Szinte minden a mobileszközök körül forog.

Horváth Gergely. (Fotó forrás: Privátbankár)

Olyan mennyiségű információ keletkezik a világban naponta, amit minden üzletág igyekszik felhasználni. Az asztali számítógépek népszerűsége egy év alatt jelentősen csökkent, a tableteké stagnált, például a Generali egyre több ügyfelük nézte meg a hírlevelüket mobiltelefonon (egy év alatt 13 százalékkal bővült).

Teljes iroda egy laptopban

Az elmúlt 20 évben állítólag annyi fejlesztést történt a technikában, mint a teljes 20. században. Korábban az innovációk, új technológiák elterjedése évekig, évtizedekig is eltartott, ma már hónapok alatt megtörténhet, brutális gyorsasággal.

Az Angry Birds című játékot például 35 nap alatt 50 millió felhasználó töltötte le. Az egykor zsúfolt iroda – naptár, telefon, névjegytartó, tábla, újságok, irathalmok, könyvek, térkép, mappák, számlatömbök stb. – ma már lényegében egyetlen laptopban van benne.

A Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciája (Fotó forrás: Privátbankár)

Halálos őzikék

A változások a biztosítások világát is átalakítják. Az önjáró autók a gépjármű-biztosításokat fogják felforgatni. Az életbiztosításoknál az egyre tovább élő emberek, a városiasodás és a megtakarítások növekedése fontos folyamatok. Negatív példa a mobilhasználatból keletkező balesetek esete. Vannak őrültek, akik vezetés közben is megosztanak dolgokat a közösségi oldalakon, “láttam egy őzikét az út szélén”, amiből súlyos balesetek lesznek.

Az életbiztosításoknál az egészségtudatos életmódnak van egyre nagyobb szerepe, itt is bejönnek az okos eszközök, miközben az állami ellátás – legalábbis egyes országokban – romlik. Az új generációk, az Y és Z, már állandóan online van, és gyors, egyerű megoldásokra vágyik.

Ne mentsünk meg mindenkit

A hitelekről, hitelválságról beszélt a konferencián Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója. A válságot részben az alacsony pénzügyi képzettség is okozta. A hitelt szerinte nem szabad eleve, minden esetben elvetni, de a megfelelő információk birtokában, pontosan fel mérni a következményeket. Amíg mindig megmentjük azokat, akik rossz pénzügyi döntéseket hoznak, addig az emberek sohasem fognak tanulni a hibáikból – mondta a szakember.

Felfalusi Péter. (Fotó forrás: Privátbankár)

A Zsebpénzügyes program a társaság eszköze arra, hogy felkészítsék a jövő generációját a ma társadalmi kihívásaira. Itt fiatalok szólítanak meg fiatalokat, egymásra épülő feladatok az alapoktól az egyre összetettebb problémák megoldásáig – mindez a háztartás napi pénzügyi folyamati mentén. A versenyhez vonzó nyeremények kapcsolódnak, eddig 229 regisztrált csapat indult, a döntő december 9-én lesz.

“Egyrészt kamatoztatjuk a magyar piacon szerzett közel 25 éves tapasztalatunkat. Ismerjük a magyar családokat, tudjuk, hogyan segíthetünk, hol vannak azok a pontok, amelyekben erősíthető tudásbázisuk. Másrészt Európa – a Lindorff egyesülés nyomán pedig a világ – egyik vezető credit management cégeként nemzetközi tudásunkat is kamatoztatjuk” – mondják a versenyről a szervezők.

A konferenciáról írt további összefoglalóinkat itt találja:

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni >>>

Lehet, hogy pár évtized, és nem is kell már dolgoznunk? >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG