5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Nem szállt fel a fehér füst: továbbra is bizonytalan, milyen módon és mikor váltják forintra a devizaalapú autó- és személyi hiteleket. Megítélésünk szerint a piaci árfolyamtól való eltérés nem kivánatos precedenst teremtene, ami visszahatna a jelzáloghitelek forintosítására is.
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára egy márciusi parlamenti ülésen. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány Tállai András államtitkár szavai szerint "lényegében döntött" arról, hogy kisegíti a devizaalapú autó- és személyi hiteleseket, ám a megállapodás előtt még több akadály is húzódik. Az egyik, hogy a kormány és az EBRD között kötött megállapodás szerint a banki szektor további terhelése csak úgy képzelhető el, ha azt a bankok is elfogadják, azaz írásos megállapodásra van szükség a Bankszövetséggel. A közlés nyomán úgy fest, ez is legfeljebb előkészítés alatt áll.

A fentiek nyomán aligha meglepő, hogy a konkrét kérdésre, hogy miről is táergyalt a kabinet, az államtitkár lényegében elismerte, hogy a kormány még nem tárgyalta az NGM előterjesztését, de a közelgő kormányülések valamelyikén erre sor kerül.

Ami bizonyos – mondta az államtitkár, aki ezzel természetesen semmilyen új dolgot nem árult el -, hogy az autó- és a személyi hitelek forintosítását a jelzáloghitelekhez hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankra támaszkodva igyekeznek majd megoldani. Mint ismert, a jegybank június óta kész 1,1 milliárd eurót biztosítani a forintosításra – persze, csak piaci árfolyamon átadva azt a bankoknak. Arra a kérdésre, hogy a megoldás kedvezményes árfolyamon történő váltást jelenthet-e az ügyfelek felé, Tállai nem adott választ.

Azt, hogy ezúttal nem lesz olyan kedvező a megoldás, mint amilyenné a svájci frank euróhoz kötésének elengedése nyomán a jelzáloghitelek forintosítása lett, azt jól mutatja, hogy Tállai szerint a mostani forintosítási kör önkéntes lesz. Igaz, az államtitkár hozzátette, a megoldás ösztönzőket is fog tartalmazni arra nézvést, hogy az ügyfelek meglépjék ezt és így mentesüljenek a jövőbeli árfolyammozgásnak a hiteleket esetleg tovább drágító hatásaitól. (Pénzügyi szakértők szerint a forint érdemi erősödésére nem igazán lehet szavazni, inkább csökkenéssel lehet számolni azon – 2-3 éves időtávon belül, amely során elvben az autóhitelek zöme kipereg a rendszerből.) Mint ismert, a jelzáloghitelek esetében csak egy szűk körnek volt lehetősége arra, hogy lemondjon a forintosításról: azok, akiknek jövedelmük devizában keletkezik, illetve azok, akik a forintosítással kimutathatóan rosszabbul jártak volna.

Privátbankár.hu vélemény

Amolyan uborkaszezoni hírfolyamhoz kezd hasonlítani az autóhitelesek megmentésének története: szinte minden napra jut valami új hír arról, hogy na azután most már bejelentenek valamit, de azután a már hetek-hónapok óta ismételt dolgok kerülnek elő. Kiváltképp furcsa volt ez a mai sajtótájékoztató, amelyet az NGM alaposan beharangozott, s amelyen a konkrétum ugyanaz volt, mint amit az MNB is már önmagát ismételve tudott kommunikálni a köztudatba júniusban: hogy a Monetáris Tanács döntése értelmében van 1,1 milliárd forint ezen hitelek leváltására. (Ott azért némi újdonságot hozhatott, hogy Nagy Márton korábbi ügyvezető igazgató már magasabb pozicíóból, jegybanki alelnök-jelöltként mondhatta ugyanazt.)

Az sem volt kérdéses eddig, hogy az EBRD-megállapodás nyomán a bankokat csak úgy lehet megállapodásra bírni, ha azok elfogadják az újabb terhet. Az sem kérdés, hogy a bankok, lízingcégek egy részt "szívesen" átvállalnak, ám feltételként szabják azt, hogy az árfolyamot, s így az árfolyamkockázat kérdését  - ha már a Kúria (ésszerűen) úgy döntött, hogy az egyértelműen ügyfélteher - ne vagy csak akkor bolygassák ebben az esetben, ha a bankok ezért kompenzációt kapnak.

Az ésszerűség is azt diktálná, hogy az árfolyam piaci legyen, hiszen abban az esetben, ha más árfolyamot alkalmaznának az autóhiteleseknél, aligha lehetne megállítani a devizahitelesek zászlaja alá bújó csodaügyvédeket, hogy újabb perek özönében követeljék, hogy a jelzáloghitelek esetében is legyen mód eltérni a piaci árfolyamtól...

Az részben megoldást jelenthetne, ha a jegybank jelzáloghitel-árfolyamon, azaz a tavaly november 7-i áron nyújtaná a pénzt a forintosításra (hiszen a bekerülési árfolyamok kapcsán azon is szépen kereset), ám az MNB eddig ettől elzárkózott, s - valljuk be - kicsit erőltetett lenne a két forrás utólagos összevonása.

Ami ugyanakkor komolyabb vita nélkül, valóban számottevő tehercsökkenést jelenthetne, az egy olyan kamatplafon behozatala, amely révén számottevően csökkenne a hitelek kamatterhe. Az autóhiteleket a bankok, lízingcégek igen magas kamaton adták, ám azt a szintet már nem igazán emelték, hiszen az ügyfélnek épp elegendő volt az árfolyamváltozást követnie - épp ezért járt vissza viszonylag kevés nekik az elszámolás után. Azonban mára már ezen kölcsönök futamideje nem olyan hosszú, hogy számottevő kamatbevételt hozna - a finanszírozó érdeke inkább tehát a tőkemegtérülés biztosítása lenne. Ha a jellemzően 12-14 százalék körüli hitelkamatokat feleznék-harmadolnák, az számottevően enyhíthetné az árfolyam miatti tőketartozás-sokkot. Erre vélhetően jobban hajlanának a hitelezők. (S persze ezekhez kapcsolódhatna valamilyen módon egy automatizált futamidő-hosszabbítás is - persze, ez esetben már kvázi fedezetlen hitelről beszélünk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG