4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az autóhiteleknél a lejárt tartozásra nem jár majd állami-banki támogatás - hangzott el a Bankszövetség tájékoztatóján. A magáncsődöt a bankok is üdvözlik, ám a bevezetést elsietettnek tartják - vannak szabályok, amelyek még nem lettek nyilvánosak, noha a rendszer holnap indul.

A forinthitelek elszámolási határideje szeptember 30., de a levélküldés alól mentesültek a bankok azon ügyfelek esetében, ahol a hitel már lezárult és nincs visszatérítendő összeg - mondta Becsei András, a Bankszövetség alelnöke a szövetség sajtótájékoztatóján. A forinthitelek elszámolásakor számottevően kisebb lesz a visszatérítendő összeg, hiszen nem volt árfolyamkülönbözet, míg a hitelek kamatainál kamatemelésre kevesebb példa volt - jellemzően csökkentek a kamatok.

Jó indulás, de elsietett a magáncsőd bevezetése

A Bankszövetség támogatja a magáncsőd koncepciót, s hosszabb távon akár 40 ezer család számára is megoldásként tekintenek az intézményre. Becsei szerint, azokban az országokban, ahol sikeres a magáncsőd, ott is több éven keresztül zajlott az intézmény jogi és formai kereteinek kiépítése, hogy már begyakorlott rendben, a felek tényleges együttműködésén alapuló eljárásban igyekezzenek a felek megoldást találni a tartozások rendezésére. Fontos az elem, hogy az állam támogatást is nyújt a magáncsődben részt vevők számára. A törvény mellett 10 kormányrendelet és 7 IM-rendelet adja ki a magáncsőd hazai szabályozásának kereteit - ezek többsége az elmúlt napokban jelent meg, illetve némely még csak a jövőben fog megjelenni - emiatt is fontos, hogy időt adjunk a rendszernek, hogy kiforrja magát - hangsúlyozta Becsei András. Az első két hónapban a felmondott devizahitellel rendelkezők tudnak bejelentkezni, őket a forinthitelesek követik, míg a többi hiteles számára a magáncsőd alkalmazásának lehetősége jövő januártól nyílik meg.

A bevezetést ugyanakkor épp a fentiek miatt elsietettnek tartják a bankok, az időnyomás rendkívüli volt - jelentette ki Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára. Nehéz tájékoztatást adni holnap reggeltől olyan szabályozási pontról, amelynek részletei ma délután jelennek meg.

A bankok egyetértenek és elkötelezettek amellett, hogy a rászorulókat segítse a törvény, ám azt gondolják, hogy egy 60 milliós lakáshitelt felvevő ügyfél nem számít alapvetően rászorultnak. Fontos, hogy a jogalkotó is érezte ennek a súlyát, ezért van szó a törvényben arról, hogy a lakásigénynek méltányolhatónak kellett lenni. Az ügyfelek számára mindez már a tárgyalások elején eldől majd: az egész intézmény a felméréssel kezdődik majd meg.

Egy kis matek

Becsei András egy példán szemléltette a magáncsőddel elérhető kedvezmény mértékét: egy összesen 17 milliós, 10 milliós fedezettel bíró lakáshitellel és több más tartozással (fogyasztási hitel, közműtartozás) bíró ügyfél a bejelentkezéskor a fedezett részre járó törlesztési terhet mindenképp fizetni kell. Ezen felül az ügyfél erőforrásai alapján további törlesztést teljesít 5 évig. Az öt év elteltével a fedezettel nem bíró tartozásrész addig nem törlesztett részét (a példa szerint  7 millióból megmaradt összeget), de maximum a törvényben meghatározott százalékot a hitelezők elengednek - ez ebben az esetben a többi hitel 38 százalékának minimum meg kell térülnie. Az ügyfél ezek után lényegében már csak a lakáshitelének törlesztését fizeti tovább.

Autóhitelek: csak a rendben fizető részre jár a támogatás

Az autóhitelek forintosítását a Bankszövetség múlt év decemberétől kezdeményezte - mondta a Bankszövetség főtitkára. A mostani megállapodás révén ugyanakkor a forintosítás még év végéig lezajlik, a bankok karácsonyig értesítik az ügyfeleket.

A kamatszerkezet nem változik és a törlesztőrészletek sem növekedhetnek - mondta Kovács Levente.

A forintban fixált hitelek esetében speciális megoldásra van szükség: itt azt javasolják, hogy a hátralévő futamidő csökkentése érdekében a törlesztőrészletek emelkedjenek.

A forintosítás nem lesz kötelező, ám azt látni kell - mondta el a főtitkár -, hogy a kedvezmény révén az ügyfelek 10-15 százalékos tehercsökkenéssel szembesülnek majd, amely okán ésszerű lépés a forintosítás.

Az együttműködő és fizetési szándék feltétel lesz a támogatás elnyeréséhez - a késedelmes tartozást is forintosítják, ám ott a piaci árfolyamon történő forintra váltáshoz nem jár majd állami és banki támogatás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG