1p
Egy ideje nem titok: a nyugdíjreform lényegéről lemondott a kormányzat. Az egyéni számlák bevezetésével két és fél éve szenvednek, most 1,3 milliárdos pályázatot írtak ki rá, egy külsős partner talán képes lesz összehozni a dolgot jövő nyárig.

A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény 2013. január 1-jétől hatályos rendelkezései alapján már nem a PSZÁF-hoz tartoznak év elejétől a magánnyugdíjpénztári tagok adatai, a jogalkotó a törvény hatályba lépése után 10 nappal eszmélt, az egyéni számlák kezelését végül az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság (ONYF) kapta meg.

Hol van a nyugdíjreform?



Elvileg a főigazgatóságra várt az a feladat, hogy kialakítsa az egyéni nyugdíjszámlák rendszerét, ami csak technikai újdonság lenne a társadalombiztosításban, a nyugdíjrendszer működésének alapját nem érinti. Úgy tűnik, a feladat túl nagy falat az ONYF-nek. Az NFÜ honlapján ugyanis pályázati felhívás jelent meg, uniós regionális és költségvetési forrásokból 1,3 milliárd forintból építenék ki az egyéni számlás rendszert, ehhez keres az állam partnert.

Matolcsy megígérte, Varga már nem emlékezett rá

Kérdéses nyugdíjforintok: nem kaptunk vissza mindent, ami járt volna?

Az egykori nyugdíjpénztári tagok nem kaptak vissza minden pénzt, ami nekik járt volna, az ombudsman szerint ez alkotmányos alapjogot sért. Az NGM máshogy látja: szerintük méltányos volt a vagyonátadás, például az adókedvezményt sem kérték vissza. Az állam pont azokat hozta hátrányos helyzetbe, akik plusz pénzt tettek volna félre a nyugdíjas éveikre. Utánajártunk mi lett a tagdíj-kiegészítések hozamával, úgy néz ki ezt a pénzt bukták azok a pénztártagok, akiknek járt volna.
Tovább >>>

A nyugdíjrendszerben kialakítandó egyéni számlás rendszer bevezetését 2010. november 24-én maga Matolcsy György, akkori gazdasági miniszter jelentette be. Két hónapja, április elején utódja, Varga Mihály már arról beszélt az ATV műsorában, hogy a kormánynak erre vonatkozó ígérete nem volt. A két gazdasági miniszter egyébként nem is ugyanarról beszél.

Matolcsy György még a svéd modellhez hasonló rendszer bevezetését vizionálta, erre amúgy több tanulmányt is bekéretett a szaktárca akkor. Ennek lényege, hogy az állam mindenki befizetését nyilvántartja, és később ennek alapján fizet majd nyugdíjat. Míg a jelenlegi felosztó-kirovó rendszerben a járulékfizetők befizetéséből állják a mostani kifizetéseket, a rendszerben tulajdonképpen nincs tartalék. Az első elképzelés szerint az egykori magánnyugdíjpénztári tagok számláján például megjelent volna az az összeg is, amit eddig pénztáruknak befizettek (a reálhozam nem, hiszen azt felvehették). Az eredeti javaslat szépen el kezdett felpuhulni, ahogy az idő múlt, később pedig felmerült, hogy inkább a német pontrendszert kellene átvenni - ennek is az a lényege, hogy az állam számon tartja az egyéni befizetéseket.



Ehhez képest 2012 végére az "egyéni számla" kifejezés már csupán egy technikai újítást jelentett - legalább is a kormányzati kommunikáció szintjén. Ezek szerint az ONYF-nél bármely járulékfizető lekövetheti befizetéseit. Tavasszal az erőforrás-minisztérium fáradozott rajta, hogy egyértelműsítse, az egykori nyugdíjpénztári forintok semmilyen egyéni számlán nem jelennek meg, mint akkori közleményükben fogalmaztak: "a nyugdíjtörvény 2012. július 16-án elfogadott módosításának lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer". Így állt a reform két és fél év után. Januárban a szaktárca a Privátbankárt arról tájékoztatta, hogy az egykori tagok korábbi befizetéseikkel szemben "semmilyen követeléssel nem élhetnek". Ezek után jelentették be: jönnek az egyéni számlák. Csak nem úgy.

Nem akar összejönni a fapados változat sem

Az áprilisban napvilágot látó "fapados" változat szerint ugyanis csak a 2012. december 31-e utáni befizetések lesznek egyelőre lekérdezhetőek az ONYF-től (egyelőre nem egyértelmű, hogy mi lesz a pénztári forintok jóváírásával, Varga szerint ez ugyanis nem indokolt, Rogán Antal szerint viszont amit megígértek, végrehajtják). Az informatikai feladvány tehát az volt, hogy minél hamarabb alakítsa ki azt a rendszert a főigazgatóság, ahol a járulékfizetők fél évre visszamenőleg kutakodhatnak. Úgy tűnik, ez sem jött össze.

A rendszernek az eredeti forgatókönyv szerint már működnie kellene. Ehelyett a most kiírt pályázati felhívásban az szerepel, hogy legkésőbb jövő év június 30-áig kell felállítani a rendszert. Ez azt jelenti, hogy a végül teljesen súlytalanná alakított, 2010-ben nagy lendülettel elkezdett nyugdíjreform véghez viteléhez egy kormányzati ciklus is kevés lesz. Holott most már látszik, nem olyan nagy feladatról van szó. A nyugdíjpénztári forintokat az állam elvonta, a rendszerből ez a 3000 milliárdnyi puffer kikerült, a felosztó-kirovó rendszer korrekcióját ugyan végig vitte a kormányzat, hogy biztosítsa a nyugdíjrendszer rövid távú fenntarthatóságát, de a kétharmados kormánytöbbség is kevés volt hozzá - úgy tűnik - hogy a nyugdíjrendszer előtt álló kihívásokat hosszú távon kezelni képes reformokat vigyen végig a kabinet. Jelenlegi állás szerint a nyugdíjügyet vivő gazdasági valamint erőforrás tárca két és fél éve egy informatikai problémát próbál megoldani.

Több millió dokumentumot néztek át eddig

A pályázat szerint az ONYF olyan partnert keres, aki kiépíti a járulékfizetők adatbázisát, az informatikai rendszernek alapján vezetik majd az egyéni számlákat és állapítják meg nyugdíjakat a jövőben. Az adatbázisnak a NAV adatszolgáltatására kell kapcsolódnia, a fejlesztés elején innen kérik majd le az adatokat. Az informatikai fejlesztésnek képesnek kell arra lennie, hogy alkalmazhassák akkor is, hogy ha majd életbe lépnek a nyugdíjrendszer további átalakításai. Az elmúlt 3 évet tekintve ez a kitétel lesz a legnehezebb a pályázók számára... A nyertest az ONYF amúgy egyfordulós pályáztatás után nevezi majd meg.

Eddig sem ültek karba tett kézzel az ONYF-nél, már megkezdték az adatok feldolgozását, a különböző adathordozókon szereplő információkat egy közös adatbázisba rakják össze és digitalizálják, az elmúlt fél évben az 1955-1959 között születettek anyagaival már végeztek is. Több mint 16 millió dokumentumot vizsgáltak át emiatt.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG