Hirdetés
Hirdetés

Előrébb lépnél a cégeddel? Mutatjuk, mire figyelj hitelfelvételkor

2017. augusztus 06., 12:13

Minden vállalkozás életében eljön a pont, amikor bár szeretnénk tovább menni, ám ez külső forrás bevonása nélkül egyszerűen nem megy. A hitelpiacon rengeteg lehetőség vár ránk, ráadásul a kisvállalatok gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy nehezebben jutnak hitelhez nagyobb méretű társaiknál. Adunk egy pár tippet, hogy elkerülhesd a kilincselést és a visszautasítást.

A különbség egyik fő oka, hogy a kisvállalatok számviteli beszámolója kevésbé részletes, így nehezebb őket pusztán a számok alapján megítélni. A pénzintézetek többsége úgynevezett „dobozos” - meghatározott szabályrendszerrel rendelkező - termékeket kínál a kisvállalkozásoknak, amelyeknek alapvető elemük a pénzügyi teljesítményre alapozott mutatók vizsgálata.  Ez azonban nehézkes lehet az egyszerűsített bevallással rendelkező ügyfél esetében, ezt közölte a Sberbank a Privátbankár.hu-val.

Mivel a kisebb adminisztrációval járó adózási formák egyre népszerűbbek, így a pénzintézeteknek is fel kell készülniük az ilyen jellegű ügyfelek kezelésére. Jó hír, hogy a bankok között már van olyan intézmény, amely erre megoldást kínál – ezeket az apróságokat érdemes tehát szem előtt tartani, mielőtt választunk.

Hirdetés

Tudjuk, mi mire való!

A vállalkozások mindennapi életében rengeteg kiadás merül fel, amelyek a napi működés fenntartásához szükségesek, ilyenek például a munkabérek vagy a szállítók kifizetése. Minden cégnél előfordulhat, hogy a pénzügyi kiadásaik során átmeneti likviditási hiány lép fel: ennek áthidalására a nyújt segítséget a folyószámlahitel. Ez egy szabad felhasználású, rövid lejáratú, évente megújítható hitelforma.

Minden esetben fontos az egészséges finanszírozási szerkezet fenntartása, azaz hogy a hitelcél vagy felhasználás időtávjával legyen összhangban a hitel futamideje. Gyakori hiba ugyanis, hogy egy cég a folyószámla hitelkerete terhére valósít meg kisebb összegű beruházást és nem számol azzal, hogy ha a hitelkeretet nem újítják meg, akkor a periódus végén egy összegben kell azt visszatörleszteni.

Beruházáshoz is vannak céleszközök

A beruházási hitelt főleg nagy összegű beruházások esetén érdemes igénybe venni. Itt a hitelcél kötött, a hitelbírálat átfutási ideje is hosszabb, valamint dokumentációigényesebb, cserébe viszont a hitel olcsóbb, amely egy nagy összegű beruházásnál jelentős megtakarítást jelenthet a vállalkozásnak. A banki ügyfelek többsége jellemzően ingatlanvásárlás, vagy nagyértékű munkagép beszerzésekor veszi igénybe ezt a finanszírozást – tette hozzá a Sberbank szakértője.

A hosszabb távra is igénybe vehető szabad felhasználású hitelek a kisebb összegű beruházások megvalósítására teremtenek fedezetet. Ez egy egyszerűbb finanszírozási mód, hiszen nem kell a hitelcélunkat igazolni, gyorsabban készül el a bírálat is, azonban a hitel magasabb kockázata miatt általában a bankok magasabb kamattal kínálják. Célszerű lehet olyan eszközberuházásokra is fordítani, amelyek gyorsan avulnak, például szoftverekre, frissítésekre.

Készüljünk előre!

Előfordul, hogy a vállalkozások rosszul mérik fel saját pénzügyi igényeiket és lehetőségeiket, és csak akkor keresik fel pénzintézetüket, amikor már fizetési nehézségek léptek fel. Ezt megelőzendően a szakértők azt tanácsolják: mindenképp vegyük igénybe pénzügyi szakemberek segítségét, mert így jobban kihasználhatók az adódó lehetőségek, nem utolsó sorban pedig a vállalkozás számára optimális megoldások születhetnek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dögöljön meg a szomszéd bankja is!

Dögöljön meg a szomszéd bankja is!

Egy katalán függetlenség-párti szervezet öngyilkos akciót hirdetett: Vonják ki a katalánok a pénzüket azokból a bankokból, amelyek elvitték székhelyüket Katalóniából. Ez, ha hatékony lenne, komoly pénzügyi válságot is előidézhetne, de jelentősége inkább szimbolikus.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?