Hirdetés
Hirdetés

Előrébb lépnél a cégeddel? Mutatjuk, mire figyelj hitelfelvételkor

2017. augusztus 06., 12:13

Minden vállalkozás életében eljön a pont, amikor bár szeretnénk tovább menni, ám ez külső forrás bevonása nélkül egyszerűen nem megy. A hitelpiacon rengeteg lehetőség vár ránk, ráadásul a kisvállalatok gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy nehezebben jutnak hitelhez nagyobb méretű társaiknál. Adunk egy pár tippet, hogy elkerülhesd a kilincselést és a visszautasítást.

A különbség egyik fő oka, hogy a kisvállalatok számviteli beszámolója kevésbé részletes, így nehezebb őket pusztán a számok alapján megítélni. A pénzintézetek többsége úgynevezett „dobozos” - meghatározott szabályrendszerrel rendelkező - termékeket kínál a kisvállalkozásoknak, amelyeknek alapvető elemük a pénzügyi teljesítményre alapozott mutatók vizsgálata.  Ez azonban nehézkes lehet az egyszerűsített bevallással rendelkező ügyfél esetében, ezt közölte a Sberbank a Privátbankár.hu-val.

Mivel a kisebb adminisztrációval járó adózási formák egyre népszerűbbek, így a pénzintézeteknek is fel kell készülniük az ilyen jellegű ügyfelek kezelésére. Jó hír, hogy a bankok között már van olyan intézmény, amely erre megoldást kínál – ezeket az apróságokat érdemes tehát szem előtt tartani, mielőtt választunk.

Hirdetés

Tudjuk, mi mire való!

A vállalkozások mindennapi életében rengeteg kiadás merül fel, amelyek a napi működés fenntartásához szükségesek, ilyenek például a munkabérek vagy a szállítók kifizetése. Minden cégnél előfordulhat, hogy a pénzügyi kiadásaik során átmeneti likviditási hiány lép fel: ennek áthidalására a nyújt segítséget a folyószámlahitel. Ez egy szabad felhasználású, rövid lejáratú, évente megújítható hitelforma.

Minden esetben fontos az egészséges finanszírozási szerkezet fenntartása, azaz hogy a hitelcél vagy felhasználás időtávjával legyen összhangban a hitel futamideje. Gyakori hiba ugyanis, hogy egy cég a folyószámla hitelkerete terhére valósít meg kisebb összegű beruházást és nem számol azzal, hogy ha a hitelkeretet nem újítják meg, akkor a periódus végén egy összegben kell azt visszatörleszteni.

Beruházáshoz is vannak céleszközök

A beruházási hitelt főleg nagy összegű beruházások esetén érdemes igénybe venni. Itt a hitelcél kötött, a hitelbírálat átfutási ideje is hosszabb, valamint dokumentációigényesebb, cserébe viszont a hitel olcsóbb, amely egy nagy összegű beruházásnál jelentős megtakarítást jelenthet a vállalkozásnak. A banki ügyfelek többsége jellemzően ingatlanvásárlás, vagy nagyértékű munkagép beszerzésekor veszi igénybe ezt a finanszírozást – tette hozzá a Sberbank szakértője.

A hosszabb távra is igénybe vehető szabad felhasználású hitelek a kisebb összegű beruházások megvalósítására teremtenek fedezetet. Ez egy egyszerűbb finanszírozási mód, hiszen nem kell a hitelcélunkat igazolni, gyorsabban készül el a bírálat is, azonban a hitel magasabb kockázata miatt általában a bankok magasabb kamattal kínálják. Célszerű lehet olyan eszközberuházásokra is fordítani, amelyek gyorsan avulnak, például szoftverekre, frissítésekre.

Készüljünk előre!

Előfordul, hogy a vállalkozások rosszul mérik fel saját pénzügyi igényeiket és lehetőségeiket, és csak akkor keresik fel pénzintézetüket, amikor már fizetési nehézségek léptek fel. Ezt megelőzendően a szakértők azt tanácsolják: mindenképp vegyük igénybe pénzügyi szakemberek segítségét, mert így jobban kihasználhatók az adódó lehetőségek, nem utolsó sorban pedig a vállalkozás számára optimális megoldások születhetnek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

Egyre veszélyesebbé válik a helyzet Venezuelában, ráadásul már az amerikai elnök is lerohanással fenyegeti a jelenlegi legnagyobb ismert olajtartalékkal rendelkező dél-amerikai országot. Közbeszólhatnak más nagyhatalmak, vagy Trump mehet rendet rakni a diktatúra alatt szenvedő Venezuelába? Fellegi Tamással, a Privátbankár.hu elemzőjével beszélgettünk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?