8p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MNB szerint a korábbi díjszinteknél alacsonyabbak, de még mindig magas szinten stabilizálódtak az elektronikus banki szolgáltatások díjai. Ugyanakkor a kártyás fizetés olcsóbbá tételében a legnagyobb nyertesek a kereskedők, az MNB most - fogak nélkül - azt akarja elérni, hogy a kereskedők is finanszírozzanak a kértyahasználatot erősítő kampányt.
Nem csak a bankkártyás, a mobilfizetés is egyre népszerűbb.

2014-ben tovább folytatódott az elektronikus fizetési eszközök használatának emelkedése – derül ki az Magyar Nemzeti Bank (MNB) fizetési rendszerről készített jelentéséből. Tavaly a GDP-t 52-szer forgatta meg a bankközi rendszer, továbbra is számottevő biztonság mellett. Van még hova növekedni: Csehországban 57-szer, Lengyelországban 73-szoros, míg Hollandiában 126-szor fordul meg az ország GDP-je a pénzforgalmi hálózatban.

Egyre többet kártyázunk

Bartha Lajos, a jegybank igazgatója szerint tavaly ismét kétszámjegyű volt a bankkártyás fizetési forgalom növekedése. Az MNB szerint ugyanakkor a forgalommal nem tart lépést az elfogadói hálózat, a POS-szám csak 3 százalékkal nőtt, amivel kapcsolatban az MNB értékelése az, hogy az elfogadók inkább a minőségi cserére helyezték a hangsúlyt.

A kártyák több, mint 40 százaléka érintőkártya, az elfogadóhálózat 48 százaléka képes már elfogadni ezeket a plasztikokat, az új technológia elfogadottsága a jegybank szerint sokat lendíthet az üzletág további fejlődési dinamikáján.

Privátbankár-komment

Érdekes kezdeményezés a jegybanktól az, hogy a kereskedőket is "érdekeltté" akarja tenni a bankkártya-elfogadás fejlesztésében. Ugyanakkor komoly probléma lehet az, hogy ehhez az MNB-nek nincsenek "fogai" - nem felügyeli, nem ellenőrzi a kiskereskedelmet, így ajánlást, finom "célzást" sem tehet, pláne nem kötelezheti a kereskedőket, hogy ilyen célokra költsenek. A kereskedők szabadon belenevethetnek az MNB arcába, s indokuk is lehet: nekik a vasárnapi boltzár okozta kiesést pótolja a többletbevétel. A területet az NGM felügyeli, kérdés, hogy a két szomszédvár ebben a kérdésben együtt tud-e működni. Érdekes kezdeményezés lesz...                                               ,

Most a kereskedőkön van a sor?

Az MNB szerint a tranzakciós illetéken belül a kártyás vásárlásokra bevezetett sapka kedvező változást jelent és arra ösztökéli a kibocsátókat, hogy ismételten akciókkal a modern, érintőkártyák elterjesztésén túl, próbálják a felfuttatni a kártyás fizetéseket, hiszen a sima kártyák után fizetendő 800, az érintőkártyák után fizetendő 500 forinton felül minden bejövő interchange-forint már a bankot gazdagítja.

Az interchange-díjak 2014-es drasztikus csökkentéséből származó 7-8 milliárd forintot az MNB szerint az elfogadó bankok jelentős része a nagy kereskedelmi egységeknek visszajuttatta, s így mára a kártyás vásárlás és a készpénzes fizetések költsége lényegében azonossá vált. Ennek ellenére Bartha Lajos szerint hiába van a polgárok 72 százalékának kártya a zsebében, csak 15-30 százalékuk fizet plasztikkal a pénztáraknál. A jegybank szerint immár a kereskedőknek is érdeke a kártyás elfogadás, ezért a kártyás fizetések felfuttatásában háromoldalú – bankok, bankkártya-társaságok-kereskedők bevonásával zajló – kampányt terveznek. Az idén így POS-telepítési kamány helyett tehát kártyahasználat-ösztönző program lehet, de az MNB igazgatója azt nem zárta ki, hogy a franchise-rendszerű kereskedőknél ez összefügghet újabb POS-telepítés támogatási programmal.

Túl drágák az átutalások - sapkát kapnak?

A jegybank megítélése szerint a lakosság pénzforgalmi szolgáltatásokhoz való hozzáférése továbbra is megfelelő, annak ellenére, hogy a tranzakciós illeték kapcsán növekvő költségek okán mintegy 270-280 ezer számla megszüntetésre került a lakossági ügyfelek részéről. Ugyanakkor a jegybank megállapításai szerint a tranakciós illeték bevezetését és az interchange-szabályozást követő gyors díjemelések nyomán stabilizálódott a pénzforgalmi árazás. Az ingyenes készpénzfelvétellel és a szigorodó szabályozásnak köszönhetően a pénzforgalmi szolgáltatások díjazása visszaesett a 2014 előtti szintre, ám ez még mindig magasabb, mint ami 2012-ben volt. Az MNB megállapításai szerint a pénzintézetek olyankor is tranzakciós érték alapú árazást használnak, amikor annak nem lenne létjogosultsága: Bartha Lajos ezt az átutalások példájával illusztrálta. Miközben a Giro az új, MNB-vezetés 20 százalékos díjcsökkentése után összegtől függetlenül 12 forintot kér összeghatártól függetlenül egy átutalásért, addig a bankoknál terjed az átutalt összeg százalékában megadott, felső határ nélküli költség. Természetes, hogy a likviditás biztosításának vannak költségei – ismerte el az igazgató, de ennek ellenére a jegybank szeretné feltérképezni a valós költségeket. Azzsl kapcsolatban, hogy korábban a forgalomtól független, bankkártya díjak emelését bírálta a jegybank az interchange-díj bevezése kapcsán, az igazgató úgy válaszolt: a kieső bevételek pótlására el tudták fogadni, hogy a bankkártya díjakba beépült az emelés, ők azt vitatták, hogy a jogos szinten felüli volt a költségek áthárítása.

A tájékoztatón elhangzott: az ingyenes készpénzfelvételre a lakosság 78 százaléka regisztrált.

Nemzetközi összehasonlításban az MNB szerint a banki átutalások terén már közel járunk az európai szintekhez, ugyanakkor továbbra is jelentős az elmaradás a bankkártyás, illetve elektronikusan fizetett szolgáltatások terén. Ennél is jelentősebb ugyanakkor a közüzemi számlák elektronikus fizetése terén az elmaradásunk, bár e téren komoly pozitívum, hogy immár a postákon sem készpénzfelvételnek minősül a bankkártyával történő csekkbefizetés.

A magyarországi pénzforgalom fejlettségét jelző mutatók változása (%)
Mutató Számítás Magyarország EU 2013
2013 2014
Átutalások Átutalások összege /GDP 15,8 16,1 17,2
Elektronikus vásárlás Elektronikus vásárlás összege/éves lakossági fogyasztás 12,8 14,9 27,9
Közüzemi és egyéb szolgáltatások elektronikus fizetése Csoportos beszedés, egyéb elektronikus számlafizetés/a számlafizetések becsült összege 24,3 25,4 70
Forrás: MNB



Komoly lépések jönnek

Bartha Lajos szerint a jegybank eddig is aktív volt a pénzforgalmi területen, de a jövőben is komoly beavatkozásokat tervez a pénzforgalmi szolgáltatások MNB által kívánatos irányú változásának előmozdítása érdekében.

Ennek kapcsán az igazgató jelezte, hogy

  1. Erőteljesebb hatósági fellépés várható a pénzforgalom még biztonságosabbá tétele érdekében. Tavaly már integrált lett a pénzforgalmi szolgáltatások ellenőrzése, ami az előírt intézkedések számának növekedésével és a bírságok összegének komoly mértékű növekedésével, megháromszorozódásával járt. A legtöbb gondot a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása, illetve a költségmentesen biztosítandó szolgáltatások díjának felszámítása okozott. Ezzel kapcsolatban Bartha jelezte, hogy a jegybank álláspontja szerint a bankkártya tiltásért a törvény értelmében nem lehet díjat felszámítani – a bankok ezt vitatják, az ügy jelenleg a jegybank fogyasztóédelmi igazgatóságán van, egyelőre nem tudható, milyen módon zárul a vita.
  2. A fizetési rendszerek fejlesztésében olyan lépéseket tervez az MNB, amely a gyorsaságot növeli és a kockázatokat csökkenti. Mindezt úgy, hogy a versenyképességet javítani akarja a jegybank. A jegybank új felvigyázási módszertan bevezetésén dolgozik – jelentette be az igazgató.
  3. Az MNB az elektronikus fizetési eszközök használatának támogatása érdekében az (árazási) átláthatóság növelésével és az olcsó hozzáférés megteremtésével igyekszik a pénzforgalom társadalmi költségeit csökkenteni. Működőképes számlaváltási folyamatot igyekszik a piacra bevezetni a jegybank – összhangban a 2016. őszétől bevezetendő EU-direktívával -, illetve megteremti a pénzforgalmi díjak összehasonlíthatóságának feltételeit. Ugyancsak uniós kötelezettségek okán újragondolásra kerül az alapszámla-koncepció is.
  4. A jegybank immár a teljes pénzforgalmi infrastruktúra (Giro, Viber, Keler) tulajdonosaként meghatározó szereplője a hazai pénzforgalomnak, így érdekérvényesítő képessége jelentősen nőtt. A Kelernek jövőre el kell indítani egy új engedélyezési folyamatot. A Keler egyrészt értéktári, másrészt szakosított hitelintézeti engedélyét lesz kénytelen megújítani.
  5. Az idei év őszétől még gyorsabban lehet majd utalni a bankközi rendszerben, az elszámolási ciklusok száma szeptembertől duplájára nőhet, fél órával korábban, reggel 7-től indulnak majd az elszámolási ciklusok, s este szintén fél órával később zárul a ciklus, délután öttől. Az éjszakai forgalomból „eltűnnek” a sima átutalások, jövő januártól a tervek szerint csak a csoportos beszedések terhelődnek éjjel, illetve bizonyos csúcsnapokon (nyugdíj) a Magyar Államkincstár átutalásai bonyolódhatnak csak az éjjeli körben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG