3p
Előzetes adatok szerint 2014 első félévében több gyermek született, és kevesebben haltak meg 2013 azonos időszakához képest. Lassabban fogy tehát a magyar, mint tavaly. Áprilisban ugrott nagyot a születések száma, tavaly nyáron belehúztak a magyar párok.

Előzetes adatok szerint 2014 első félévében 43 130 gyermek született, 3,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 62 969-en haltak meg, ami 3 százalékos csökkenést jelent. A természetes fogyás 19 839 fő volt, 3231-gyel kevesebb az egy évvel korábbinál - közölte a Privátbankárral a Központi Statisztikai Hivatal.


A születések száma az év öt hónapjában nőtt, februárban pedig enyhén csökkent az egy évvel ezelőttihez hasonlítva. A legnagyobb mértékű növekedés áprilisban volt, amikor a 7032 újszülött 9,4 százalékkal múlta felül az előző év áprilisit. Összességében az év első hat hónapjában született 43 130 gyermek 1282-vel, 3,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kevesebb temetés, több esküvő

A halálozások száma az év öt hónapjában kevesebb, májusban viszont 5,3 százalékkal több volt, mint 2013-ban. Különösen a júniusi visszaesés jelentős, amikor az elmúlt év júniusához viszonyítva 10,4 százalékos volt a mérséklődés. Az év első hat hónapjában 3 százalékkal csökkent az elhunytak száma, 1949-cel kevesebb volt, mint 2013-ban.

Idén első félévben számottevően többen kötöttek házasságot, mint egy évvel ezelőtt. A esküvők száma az első öt hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit, júniusban azonban 1,3 százalékkal el-maradt attól. A legnagyobb mértékű emelkedés februárban történt, amikor 20,2 százalékkal több házasságot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Az év első hat hónapjában anyakönyvezett 15 934 házasságkötés jelentősen, 7,8 százalékkal, számszerűen 1150-nel haladta meg a bázisidőszaki értéket. 

Lassabban fogy a magyar

Ezer lakosra 8,8 élveszületés és 12,9 halálozás jutott. Az előbbi értéke 0,3 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,3 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint 2013. első félévében. Az év első hat hónapjában ezer élveszületésre 4,6 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,6 ezrelékpontos csökkenés a tavalyi évhez képest. A házasságkötési arányszám 3,3 ezrelékes értéke 0,3 ezrelékponttal volt magasabb a 2013. január–júniusinál.

A halálozások száma mérséklődött, a születéseké emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás üteme 4,7 ezrelékről 4,1 ezrelékre csökkent.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám a Dél-Alföldön kissé csökkent (0,2%), a többi régióban emelkedett. A növekedés mértéke Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön volt figyelemre méltó (6, illetve 7,4%). A halálozások száma öt régióban mérséklődött, kettőben emelkedett. A nagyobb mértékű növekedés Észak-Alföldön (2,4%), a legjelentősebb csökkenés pedig Dél-Dunántúlon volt (6,3%).

2014 első félévében a természetes fogyás üteme – Dél-Alföld kivételével  – mindegyik régióban mérséklődött. Közép-Magyarországon – főleg a halálozások nagyobb mértékű csökkenése miatt – 27,7 százalékkal visszaesett, Dél-Alföldön viszont – a születésszám enyhe mérséklődése és a halálozások számának növe-kedése miatt – 3,7 százalékkal magasabb volt. A házasságkötések száma mindegyik régióban nőtt, főként  Észak-Magyarországon (14,5%), a legkisebb növekedést (4,5%) pedig Közép-Magyarországon regisztrálták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG