4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Úgy tűnik, a válság óta megint elkezdtünk bízni a hitelben, de még mindig jelentős azok száma, akik tartanak tőle.

Jelenleg a 18-69 éves lakosság 40 százaléka hiteltörlesztő, miközben az elmúlt egy évben nem változott az új hitelfelvevők részaránya a teljes lakossághoz viszonyítva, többéves távlatban viszont lassú, de folyamatos csökkenő trend figyelhető meg – derül ki a Cofidis legfrissebb, reprezentatív Hitel Monitor kutatásából. Az autóhitelesek egyötödének továbbra is gondot okoz a törlesztőrészlet kifizetése.

Kell, mint egy falat kenyér

2015 júliusában a magyar lakosság 40 százaléka fizette be valamilyen hitelének esedékes részletét. A legszélesebb körben törlesztett hiteltípus továbbra is a lakáshitel, amelynek visszafizetése jelenleg a teljes hiteltörlesztő lakosság 15 százalékát érinti. Fej-fej mellett halad azonban a személyi kölcsönök és a folyószámlahitelek igénybevétele, mindkét hitelnem esetében a válaszadók 10 százaléka jelezte érintettségét.
Az elmúlt egy évben a lakosság 19 százaléka számol be új hitelfelvételről éppúgy, mint 3 hónappal ezelőtt, míg a megelőző negyedévben 9 százalék vett fel kölcsönt, amely 2 százalékponttal magasabb arány, mint a 2015. áprilisi mérés során tapasztalt. Az elmúlt egy évben a fogyasztók 5 százaléka élt személyi kölcsönnel, míg az előttünk álló negyedévben 3 százalék tervezi ennek a hitelfajtának a felvételét.
Nyílik az olló

A válaszadók véleménye alapján kijelenthető, a hitelek általános megítélése lassan javuló tendenciát mutat. A hitelkedvelők – akik a kölcsönökben a lehetőséget látják, és nem tartanak a hitelfelvételtől – aránya 14 százalékra nőtt, míg a hitelelfogadók és a hitelellenesek arányszámai közti olló még tovább nyílott, előbbi 55 százalékra nőtt, utóbbi 31 százalékra csökkent.
A többség még mindig tart a rejtett költségektől, ugyanakkor egyre kevesebben vannak az átláthatatlan hitelajánlatokra panaszkodók. Ezzel párhuzamosan az elmúlt két évben láthatóan csökkent az érzékelt szigorúság is, de a szolgáltatók továbbra sem adják könnyen a hitelt, a potenciális hitelfelvevők körében pedig egyre inkább jellemző a piacon fellelhető ajánlatok összehasonlítása az óvatosság jegyében.
Csotrogányok országa

A Hitel Monitor válaszadóinak visszajelzéseiből kiderül, a 18-69 éves lakosság domináns hányada, 59 százaléka rendelkezik legalább egy gépkocsival. A gépjárműpark továbbra is a legöregebbek közé tartozik Európában, az autók átlagéletkora 11 év Magyarországon. Az elmúlt 5 évben mindössze a válaszadók harmada vásárolt autót, így tehát a jelenleg használt autók domináns hányada 2010-ben vagy azelőtt került beszerzésre.
A tendencia előreláthatóan nem is változik a közeljövőben, hiszen a következő egy év során mindössze a célcsoport 4 százaléka szeretne autót vásárolni, ha a távolabbi célokat nézünk, mindent összevetve akkor is csak 28 százalék tervezi gépkocsi beszerzését. Ehhez adódik, hogy a csoport túlnyomó része (78%) használtan szeretne autót vásárolni valamikor a közeljövőben és mindössze 17 százalékuk tervez, többségében valamivel több, mint egymillió körüli forinthitelt felvenni a leendő autójuk beszerzéséhez.
Sokan már forintosítottak

Az autósok majdnem fele vett igénybe valamilyen hitelt korábbi gépjárművásárlásakor. Érdekes tény, hogy azok, akik szalonból vásároltak autót, alacsonyabb arányban vettek fel hitelt, mint azok, akik használt gépjárművet vásároltak korábban. A jelenleg is törlesztők aránya a teljes népességre vetítve 7 százalék, de nem jelenthető ki egyértelműen, hogy pozitív tapasztalatokról számolnának be, ötödüknek problémákat is okoz a törlesztő részlet előteremtése.
Annál is inkább, mert közel kétharmaduk úgy érzékeli, hogy a hitelfelvétel óta növekedett a törlesztőrészletük. Az autójuk vásárlásakor devizahitelt felvevők 43 százaléka már forintosította hitelét, 47 százalék nem forintosította és nem is szeretné megtenni, így a pénznem átváltásban érdekeltek köre mindössze az autóhitelesek egytizedét érinti. A gépjármű célú devizahitelt felvevők 72 százaléka érintett az autóhitel utáni visszatérítésben, kétharmaduk készpénz visszatérítéssel tudott élni, a fennmaradó egyharmad pedig a tőketartozását csökkentette.
Forintosítják az autóhiteleket is

Arról, hogy miként nézhet majd ki a dolog, Nagy László Nándor beszélt a Privátbankárnak. Az interjú óta lapunk arról értesült, hogy kedvezményes árfolyamon számolhatják majd át a hiteleket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG