4p
Évek óta elvándorlást láthatunk az agglomerációból, az itteni ingatlanok népszerűsége rohamosan csökken, miközben a fővárosi lakások iránti kereslet történelmi magasságokba emelkedik. Biztonságosabb, tágas, mindenhez közel van – még akkor is megéri, ha ezért lényegesen többet kell fizetni, mint amennyit egy külkerületi ingatlanért kéne.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Egy-másfél évtizeddel ezelőtt még más volt a helyzet: Budapest, akárcsak a világ számos nagyvárosa, az elszlömösödés veszélyével nézett szembe. Manapság évente mintegy 0,6 százalékkal nő Budapest lakossága, miközben az agglomeráció lassan elnéptelenedik: az ezredforduló után még évente 2,4 százalékkal nőtt a külkerületek népessége, ez mára alig fél százalékos növekedéssé szelídült, ezt közölte az Otthontérkép a Privátbankár.hu-val.

„A korábban a békés, nyugodt (ezért az itt felnövő új generáció számára talán unalmas) külvárosok és agglomerációs településeket választó közép- és felsőosztálybeli családok egyre nagyobb része preferálja a belsőbb kerületeket, többek között Újlipótvárost, Vízivárost, Újbudát és Ferencváros belső részét – mondta Ditróy Gergely az otthonterkep.hu vezető elemzője. A belvárosi árnövekedés, illetve az új lakásokra igényelhető 10+10 milliós csok egy újabb lendületet adhatnak a főváros közeli településeknek, ez azonban még mindig elmarad a belvárosi lakások népszerűségétől.

Nem elég, ha olcsó

Az ingatlanár önmagában nem magyarázza a lakásvásárlási célpontok kiválasztását, hiszen ha ez így lenne, úgy a legolcsóbb környékeken látnánk a leglátványosabb növekedést – például a XI. kerületben az elmúlt években az átlagnál magasabb áron lehetett lakáshoz jutni, ennek ellenére a lakosság is nőtt. A belvárosban végbement fejlesztések miatt, mint például a területek szépítésének, az új lakások építésének és a parkosításnak köszönhetően gyerek- és családbarátabb lett a főváros, ráadásul az ingatlanfejlesztések következtében rengeteg irodaház épült, ami a munkahelyteremtésnek kedvez.

Fontos szempont, hogy milyen az adott kerület hírneve is. Általánosságban elmondható, hogy a bűnözés minden kerületben visszaszorult: az elmúlt években csaknem 23 százalékkal csökkent a bűnesetek száma és egyetlen kerületben sem növekedett. A realitás az, hogy minél családbarátabb egy környék és minél inkább sikerült visszaszorítani a bűnözést, annál magasabbak az ingatlanárak.

A család az első

A családalapítás egyébként alapvetően meghatározza az egyes kerületek demográfiai alakulását, mivel a leggyakrabban ekkor változtatnak lakóhelyet az emberek. Az FHB Bank családbarátkörnyék-indexnek (csbki) köszönhetően ma már összehasonlíthatjuk Budapest egyes kerületeit a családbarátság szempontjából. Itt a budapesti kerületek átlagban a 10 fokozatú skálán 5,5 pontot értek el. 9 kerület kapott átlagnál magasabb pontszámot, a legjobban teljesítők az I., XI. és az V. kerületek. A legnagyobb mértékben egyébként (2% évente) a XXIII. kerület gyarapszik, ez azonban inkább a kerületben található ingatlanok kedvező árfekvésének köszönhető.

Ha a lakásárakat vizsgáljuk, a csbki mutatószám mértéke nagyjából követi a lakásárak szintjét, habár vannak kivételek. Ilyen például a VI. kerület, ahol ugyan magasak az lakásárak, családbarát szempontból viszont ez a környék nem a legelőnyösebb választás. Ez nem meglepő, hiszen Budapest "szórakoztató központjáról" beszélünk, ami legkevésbé sem a családos profilra koncentrál. Köztes megoldást jelenthet a IV. kerület, ahol ugyan alacsonyabbak a lakásárak, ennek ellenére családbarát tekintetben jó osztályzatot kapott.

Mit mér a családbarátkörnyék-index?

A mutató két legfontosabb eleme a környezeti és az intézményi index.

A környezeti komponens 4 mutatója:

1. Zsúfoltság: az egységnyi lakott területen található lakások száma
2. Városi jelentőségű park elérhetősége: a legközelebbi, fővárosi jelentőségű és minőségi közparktól való távolság 
3. A városrész egységnyi lakott területére jutó játszóterek száma
4. A városrész egységnyi lakott területére jutó szabadtéri sportpályák száma

Az intézményi komponens 4 mutatója:
1. A városrész egységnyi lakott területére jutó bölcsődék férőhelye
2. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi óvoda átlagos távolsága
3. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi iskola kompetenciamérésen elért szövegértés eredménye
4. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi gyerekrendelés átlagos távolsága

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG