5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tudatos pénzbefektetést és felelős megtakarítást jelentenek a MagNet Bank közösségi célokat támogató programjai. A pénzintézetnél elhelyezett pénzbetétek révén ugyanis a bank forrást biztosít egy-egy olyan előremutató helyi projektnek, amelyet maga a betétes választhat ki a programban résztvevő ügyletek közül. Így akár egy szülő betételhelyezéssel gyereke iskolájának hiteltörlesztését segíti.
Az Óbudai Waldorf Iskola 2002-2003-ban épített épületszárnya.

A körülöttünk lévő világ hitelekből épül, így a bankok felelőssége is óriási abban, hogy mely szektorok virágoznak, vagy épp stagnálnak Magyarországon. Éppen ezen elgondolás alapján a MagNet Bank hitelbírálati szempontjai között nagyot nyom a latban a klasszikus mutatók mellett az is, hogy a projektcél társadalmilag hasznosnak tekinthető-e.

Az Óbudai Waldorf Iskolát fenntartó Alapítvány gyakorlatilag az első perctől kezdve a MagNet Bank ügyfele.  Páll Attila, az iskolát működtető alapítvány ügyvezető igazgatója, mint meséli, az idén 25 éves alternatív oktatást nyújtó iskola légyegében kinőtte a III. kerületi Bécsi úton található intézményt. A mostani volt a harmadik olyan év, hogy két osztály indul egy évfolyamon, ez nagyjából 60 helyet jelent, amire minden évben kétszeres a túljelentkezés. Kétcsoportos óvodát is működtetnek, amit ugyancsak helyszűke miatt nem tudtak tovább bővíteni.

Az iskola 2003-ban saját erőből és hitelből egy 220 millió forintos beruházás keretében új épületszárnyat épített a meglévőhöz. Ennek a hitelnek a támogatását jelentik a MagNet Banknál lévő ún. Szféra és Mentor betétek.

„A finanszírozását úgy tudtuk összerakni, amire gyakorlatilag nem volt még példa. Az ingatlan akkor még önkormányzati tulajdonban volt, ma már a miénk. Az adás-vételben is nagyon sok segítséget jelentett a bank. Természetesen ehhez az is kell, hogy legyen a tevékenységnek egy pozitív cash flow-ja. Olyan számokat és feltételeket kellett nekünk is produkálni, amelyet tudunk teljesíteni” – mondja Páll Attila.

„Közösségi bankként mi egy kissé másképp vizsgálunk meg egy hitelkérelmet, mint a kereskedelmi bankok többsége” – meséli Pozsonyi Gábor, MagNet Magyar Közösségi Bank vezérigazgató-helyettese. A bank egy ún. Social Impact Scoring rendszer segítségével méri fel, hogy egy adott beruházás környezetileg, gazdaságilag és társadalmilag milyen hatással van a világra. A pozitív végeredményt pedig mindenképpen figyelembe veszik a döntéshozatalnál.

Vannak speciális mikroszegmensek, amelyeket a MagNet Bank különösen preferál, és folyamatosan aktívan is keresi a kapcsolatot olyan projektekkel, amelyek a fenntarthatóság irányába mutatnak. Ahogy Facebook oldalukon írják: „a világot jobbító dolgok létrejöttét segítik minden banki eszközzel.”

A kiemelt szektorok közé tartozik például a magyar filmgyártás, az alternatív energiaforrások területe, vagy az oktatás és az alternatív iskolák. Az utóbbi szegmens legsikeresebb képviselője az Óbudai Waldorf Alapítvány. „Itt a betétes nemcsak hisz az ügyben, hanem ugyanabba az érdekcsoportba is tartozhat: a Waldorf iskolába járó gyerekek a szülei nagyobb valószínűséggel betételhelyezők ebben a bankban, mint az átlag” – mondja Pozsonyi Gábor.

Az iskolának további céljai is vannak. Az alapítvány a korábban megvásárolt területen egy új Waldorf-központot akar kialakítani. Az új központban együttesen lenne egy óvoda, általános iskola, középiskola, valamint tanárképző részleg is. Ennek a hitelfinanszírozásában vesznek részt a betétek.

A finanszírozás sajátossága a nyilvánosság. Külön ügyletenként és külön szféraként minden hitel, megtakarítás megtalálható a bank oldalán. Pontos kimutatás készül arról, hogy egy adott hitelügyletet jelenleg mennyien, mekkora összegben támogatnak. A bárki által hozzáférhető adatok szerint így az Ó-Wald Kft. éves kamatmegtakarítás február végig az elhelyezett 418 betét segítségével közel 600 ezer forint.

Az új iskola és az óvoda építése előkészítési szakaszban van, ha sikerül a finanszírozási feltételeket megteremteni hozzá, jövő nyáron lehet elkezdeni a 10 millió eurós beruházás építését, ami példátlan méretű beruházást jelent a Waldorf iskolák magyarországi történetében.

„A Waldorf iskolát jó finanszírozni. Ez nem egy adomány, ez egy jó üzlet. A pék kenyeret süt, a bankár hitelt ad, és ezt jó áron vissza akarja kapni. Azt gondoljuk, hogy nem csak morálisan, de banküzemi racionalitással is érdemes árazásban nem mohónak lenni. Kis bankként, hogy üzletet tudjunk csinálni valakivel, mondanunk kell valami speciálisat. Nem triviális, hogy egy ilyen kis méretű finanszírozással ennyit foglalkozunk. Emellett jó a személyes kapcsolat is az ügyféllel, és ez drága. Viszont azt gondoljuk, hogy ennek a drágasága ez alacsonyabb kockázat költségben megtérül” – tette hozzá Pozsonyi Gábor.

A közösségi bankolásról ebben a korábbi cikkünkben további részleteket olvashat >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG