4p
Ha azt halljuk, mennyire fillérekbe került régen egy-egy árucikk vagy szolgáltatás, hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy régen minden jobb volt, könnyebb volt az élet, a megélhetés, pedig nem. A számok azt mutatják, hogy ma nagyjából két és félszer annyi árucikket vagy szolgáltatást tudunk megvenni jövedelmünkből, mint 1960-ban.
(Fotó: Eidenpenz József)

A forint 70. születésnapja alkalmából sokan megemlékeztek arról, mennyire fillérekbe került annak idején egy-egy árucikk, vagy hogy mennyit változtak a devizák, néha már azt a látszatot keltve, hogy régen minden jobb volt, tán még az életszínvonal is. Nem biztos azonban, hogy a Világháború utáni, szétbombázott és háborús jóvátételre kötelezett ország, majd az ez után nem sokkal bevezetett, a piacgazdaságot felszámoló, hadikommunizmushoz hasonlító gazdasági rendszer viszonyait érdemes a maihoz hasonlítani.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai 1960-ig mennek vissza, ha a lakosság jövedelmi viszonyairól van szó, aligha véletlenül. Az akkoriban folyó konszolidáció viszonyai már valamivel alkalmasabb az összehasonlításra, ha a kommunista irányítású korabeli állami statisztikáknak egyáltalán hinni lehet.

Ötvenötszörös árak

Az adatok szerint 1960-ban egy bruttó átlagkereset 1575 forint volt, és akkor még nem volt személyi jövedelemadó sem, így nettónak tekinthető. Tavaly pedig a bruttó átlagkereset 247 746 forint, ami az 1960-asnak a 157-szerese. Ám inkább a nettóval érdemes foglalkozni, ami 162 245 forint volt 2015-ben, az 56 évvel ezelőttinek 103-szorosa.

No de mi újság a pénzromlással? Ami 1960-ban 100 forintba került, az ma (2015-ben) átlagosan 5506 forintért vásárolható meg a KSH inflációs indexe szerint. Azaz az árak 55-szörösökre emelkedtek. Árak 55-szörösre, bérek 103-szorosra – majdnem kétszer jobban élünk, mint 1960-ban?

Kereset vagy jövedelem?

Nem, csak a fizetésünk ér nem egészen kétszer annyit, ezt fejezi ki a KSH (egy keresőre jutó) reálkereset-indexe is, ami az 1960-as 100-ról 2015-re 191-re emelkedett, nagyon hasonlóan az előbbi durva kalkulációnkhoz. Az életszínvonal azonban ennél komplexebb valami, nem minden része számszerűsíthető, és nem csak a bérektől, áraktól függ. Többek között a keresetnél fontosabb a jövedelem, ami a fizetésünkön kívül tartalmaz más juttatásokat, például szociális ellátást, családi pótlékot, ingatlan-bérbeadást, osztalékot stb. is.

Az egy főre jutó reáljövedelem indexe az 1960-as 100-tól 2014-ig 249-re ment fel, eszerint nagyjából két és félszer több a jövedelmünk, mint 56 évvel ezelőtt. Ugyanakkor kevesebb, mint tíz éve, 2007-ben ez a mutató 268 ponton tetőzött, ami azt jelenti, hogy valamivel rosszabbul élünk, mint 8-10 éve, kevéssel a nagy pénzügyi válság előtt.

Duplán drágult a háztartási energia

Erre utal a fogyasztás adata is, az is 2006-2007-ben volt a csúcson, 2014-ben valamivel lejjebb volt. Ezek azonban már másfél évvel ezelőtti adatok, és azóta volt magas reálbér-emelkedés, elképzelhető, hogy valójában végre utolértük a válság előtti szintet.

Az inflációra kicsit visszatérve megjegyezzük még, hogy egyes fontos termékek ára átlag felett emelkedett az évek során, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy az inflációt magasabbnak érezzük. Az infláció egy bonyolult termék- és szolgáltatáskosár, amiben sok minden benne van, amire egy átlagos háztartás költeni szokott, olyan arányban, ahogy a valóságban költenek rá.

Az általános 55-szörös dráguláson túl az élelmiszer ára 61-szeresére, a háztartási energia 105-szörösére, a szolgáltatások árai pedig 74-szeresükre mentek fel 1960 óta.

Így köszöntöttük a forintot születésnapja alkalmából: 70 éves a forint, de a 70-edét sem éri

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG