Hirdetés
Hirdetés

Készülj: hamarosan nálad is kiürül a családi kassza

2017. augusztus 10., 20:31

Lassan vánszorog előre az augusztus, az iskolák azonban már megkapták a tankönyveket, a boltokban pedig már múlt hónap óta kipakolták az iskolakezdéshez szükséges holmikat. Bár a családok nagy része csak augusztus végén vág bele a tanszervásárlásba, még így is óriási terhet jelent a családoknak – akiknek táskát is kell venni, ott akár 25 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés.

Papír, füzet - ez a biztos.
Papír, füzet - ez a biztos.

Ugyan már van számos engedmény, amivel próbálnak enyhíteni a családokat nyújtó terheken. Az ingyen tankönyvet 9. osztályig hosszabbították meg, miközben a szeptemberi családi pótlékot jóval előbb, augusztus végén folyósítják majd a családoknak, ezzel segítve őket (mondjuk így kérdés, hogy szeptemberben, amikor már az iskolák is beadják a tanszer-listát, miből vásárolnak majd a szülők). Mindezek ellenére azonban még mindig óriási terhet jelent a családoknak az iskolakezdés, ahol táskát is kell venni, ott még ingyen tankönyvvel együtt is 25 ezer forintba kerülhet egy gyerkőc kistafírozása az adott tanévre, ezt közölte a Regio Játék a Privátbankár.hu-val.

Mi van, ha nincs ingyen tankönyv?

Ha valaki nem jogosult ingyenes tankönyvet igényelni (bár erre ma a diákok 90 százaléka jogosult), ott plusz 10 ezer forintot is kihúzhatnak a könyvek a családi kasszából. Egy iskolatáskára átlagosan 5-15 ezer forintot költenek a szülők, a felszerelésre – füzetekre, ceruzára, tollra, mappára, és még minden egyéb kütyüre – további 10-20 ezer forintot. Mindezt természetesen gyerekenként. Az augusztusban kezdődő bevásárlás a havi kiadások 10-30 százalékát is elviheti, minden ötödik esetben pedig 30-50 százalékát fordítják az iskolára a családok. Csupán minden ötödik válaszadó van olyan szerencsés helyzetben, hogy munkáltatója anyagilag támogatja az iskoláskorú gyermekkel rendelkező dolgozókat.

Hirdetés
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Anya vagy apa?

A bevásárlás önmagában is egy családi program, azonban továbbra is a családok 73 százalékánál az anyák feladata ezt koordinálni és lebonyolítani – csak minden negyedik apa száll be az előkészületekbe. A vásárlást továbbra is személyesen intézik el (67 százalék), az apróbb felszereléseket – színes ceruza, radír, hegyező – sokan inkább online rendelik meg, így a bolti és netes vásárlás kombinációját a megkérdezettek 30 százaléka választja, fűzte hozzá Gyaraki Dávid, a cég marketing igazgatója. A legforgalmasabb hónap az augusztus, tízből hét család intézi ilyenkor az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlást, az utolsó pillanatban csak minden tizedik válaszadó kapcsol.

A megfelelő felszerelés kiválasztásánál elsődleges, hogy az elnyerje a kisdiák tetszését, ezt követik a tartósság és az ergonómiai szempontok. Az aktuális kedvenc mesehős tízből nyolc alsós és tízből hat felsős táskájában felbukkan az új tanévben, a legtöbb esetben a füzeteken, írószereken és tornazsákokon kell keresni őket – most egyébként a kis sárga Minyonok, a Transformers és Star Wars hősök, valamint a Jégvarázs figurái és a lovak a befutók a gyerekeknél.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A háború óta először juthat szélsőjobboldali párt a német parlamentbe

A háború óta először juthat szélsőjobboldali párt a német parlamentbe

A mostani állás alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt, amely pár éve alakult, bejut a Bundestagba a közelgő általános választásokon, és így Hitler óta először lesz szélsőjobboldali párt a parlamentben. Náciknak azért nem neveznénk őket, inkább olyasmik, mint Le Pen pártja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?