Hirdetés
Hirdetés

Készülj: hamarosan nálad is kiürül a családi kassza

2017. augusztus 10., 20:31

Lassan vánszorog előre az augusztus, az iskolák azonban már megkapták a tankönyveket, a boltokban pedig már múlt hónap óta kipakolták az iskolakezdéshez szükséges holmikat. Bár a családok nagy része csak augusztus végén vág bele a tanszervásárlásba, még így is óriási terhet jelent a családoknak – akiknek táskát is kell venni, ott akár 25 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés.

Papír, füzet - ez a biztos.
Papír, füzet - ez a biztos.

Ugyan már van számos engedmény, amivel próbálnak enyhíteni a családokat nyújtó terheken. Az ingyen tankönyvet 9. osztályig hosszabbították meg, miközben a szeptemberi családi pótlékot jóval előbb, augusztus végén folyósítják majd a családoknak, ezzel segítve őket (mondjuk így kérdés, hogy szeptemberben, amikor már az iskolák is beadják a tanszer-listát, miből vásárolnak majd a szülők). Mindezek ellenére azonban még mindig óriási terhet jelent a családoknak az iskolakezdés, ahol táskát is kell venni, ott még ingyen tankönyvvel együtt is 25 ezer forintba kerülhet egy gyerkőc kistafírozása az adott tanévre, ezt közölte a Regio Játék a Privátbankár.hu-val.

Mi van, ha nincs ingyen tankönyv?

Ha valaki nem jogosult ingyenes tankönyvet igényelni (bár erre ma a diákok 90 százaléka jogosult), ott plusz 10 ezer forintot is kihúzhatnak a könyvek a családi kasszából. Egy iskolatáskára átlagosan 5-15 ezer forintot költenek a szülők, a felszerelésre – füzetekre, ceruzára, tollra, mappára, és még minden egyéb kütyüre – további 10-20 ezer forintot. Mindezt természetesen gyerekenként. Az augusztusban kezdődő bevásárlás a havi kiadások 10-30 százalékát is elviheti, minden ötödik esetben pedig 30-50 százalékát fordítják az iskolára a családok. Csupán minden ötödik válaszadó van olyan szerencsés helyzetben, hogy munkáltatója anyagilag támogatja az iskoláskorú gyermekkel rendelkező dolgozókat.

Hirdetés
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Anya vagy apa?

A bevásárlás önmagában is egy családi program, azonban továbbra is a családok 73 százalékánál az anyák feladata ezt koordinálni és lebonyolítani – csak minden negyedik apa száll be az előkészületekbe. A vásárlást továbbra is személyesen intézik el (67 százalék), az apróbb felszereléseket – színes ceruza, radír, hegyező – sokan inkább online rendelik meg, így a bolti és netes vásárlás kombinációját a megkérdezettek 30 százaléka választja, fűzte hozzá Gyaraki Dávid, a cég marketing igazgatója. A legforgalmasabb hónap az augusztus, tízből hét család intézi ilyenkor az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlást, az utolsó pillanatban csak minden tizedik válaszadó kapcsol.

A megfelelő felszerelés kiválasztásánál elsődleges, hogy az elnyerje a kisdiák tetszését, ezt követik a tartósság és az ergonómiai szempontok. Az aktuális kedvenc mesehős tízből nyolc alsós és tízből hat felsős táskájában felbukkan az új tanévben, a legtöbb esetben a füzeteken, írószereken és tornazsákokon kell keresni őket – most egyébként a kis sárga Minyonok, a Transformers és Star Wars hősök, valamint a Jégvarázs figurái és a lovak a befutók a gyerekeknél.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Budapesti munkások, katonák és tanulók – kik voltak az 1956-os forradalom áldozatai?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékét az a dokumentum is őrzi, amely a Központi Statisztikai Hivatalban már 1957-ben elkészült, a rendszerváltásig azonban titkosítva volt. Az 1956-os események áldozatairól készített összeállítás ma már szabadon hozzáférhető.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?