6p
Leáldozóban a hitelkiváltás: bár az ügyfelek döntő része csak a korábbi hitelének felmondásánál tart, több bank már visszavonta a más bankok ügyfeleinek átcsábítására életbe léptetett akcióit. A hitelek kamatai ugyanakkor még mindig lefelé tartanak - hála a jegybank múlt havi kamatcsökkentésének.

A vártnál kevesebb lesz a forintosított devizahitelüket kiváltók száma – ez derült ki az elmúlt napok sajtóhíreiből. A cikkek szerint az eddig is visszafogottan nyilatkozó OTP-nél a korábban várt 6 százalékot sem éri majd el a váltók száma, s lényegében talán csak a Budapest Bank (és esetleg az Erste és a K&H) tud majd komolyabb állományt bővíteni a hitelkiváltás kapcsán. Persze, fontos hangsúlyozni, hogy a hitelkiváltás nyerteseiről ma még korai nyilatkozni, hiszen ezekben a napokban még csak annak a határideje jár le, hogy a hitelük forintosítás utáni új kondícióit kézhez kapó ügyfelek régebbi hiteleiket felmondják korábbi bankjuknál. (Az új bankhoz szerződésre a felmondást követően 90 napja van az érintettnek.)

 

 

Eltűnő akciók

Az viszont mindenképp a változást jelzi, hogy az eddig a hitelkiváltásban egymással versengő és egymás alá licitáló bankok újra szigorítani kezdték a kondíciókat, nem prolongálták a következő hetekre, hónapokra az akcióikat – legalábbis ez derül ki a BankRáció.hu legfrissebb adatait böngészve.

Augusztus 1-től az FHB a korábbi 100-210 bázispont helyett már csak 100-170 bázispontos kamatkedvezményt ad az Ötös Fix kölcsönök és Hatos Referencia kölcsönök, valamint az Ottonteremtő hitelek kamatkedvezményeiből. Lakáscélú hitelkiváltás esetén 50-260 helyett 25-200 bázispont a kedvezmény, míg a szabad felhasználású hitelkiváltás esetén 150-360 bázispont helyett 125-300 bázispont lett. Az Otthonteremtési hitelek esetében alkalmazott kamatkedvezmény mértéke 100-210 bázispontról 100-175 bázispontra csökkent. A folyósítási jutalék elengedésére és a közjegyzői okiratba foglalás díjának visszatérítésére vonatkozó akciókat a 2015. szeptember 30-ig átvett, és legkésőbb november 30-ig szerződött hitelekre ugyanakkor meghosszabbította a bank.

Az MKB-nál nem hosszabbították meg a július 30-ig érvényben lévő díjelengedési akciókat, így azokat a bankkal most szerződni akaró hitelkiváltók már nem vehetik igénybe.

A szigorúan vett hitelkiváltók számára nem szigorítás - mert esetükben nem érvényesíti a bank, de tény, hogy a Gránit Banknál július 29-től a lakáshitelek esetében az igényelt kölcsön és a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének aránya 80 százalékra módosult a korábbi 75 százalék helyett, a szabad felhasználású hiteleknél ez az érték 60-ról 75 százalékra nőtt. Az L1 kategóriában a kölcsönösszeg-fedezeti arány maximuma a korábbi 50 százalék helyett mostantól 60 százalék lehet.

Vannak még kedvezmények

Szerencsére van ellenkező irányú mozgás is - még ha fogynak az itteni soron feltüntetett újdonságok. Augusztus 1-től a 0,2 százalékos Prémium banki kamatkedvezményt az az ügyfél is igénybe veheti, aki rendelkezik K&H Privát banki szolgáltatásra vonatkozó keretszerződéssel.

Az OTP-nél a hitelbiztosítéki érték-megállapítási díj 50 milliós hiteligénylés esetén 37.500 forintól harmincezerre csökkent, a fenti érték felett pedig 57 ezer helyett csak 40 ezret kell fizetni. A Tavaszi díjkedvezményes akciót csak átkeresztelték, a Nyári díjkedvezményes akcióban a bank a folyósítási díjat, a fedezetkezelési költséget és a Takarnet lekérdezés miatti ügyintézési díjat elengedi, az értékbecslési díjat visszatéríti, közjegyzői okirat díját átvállalja ha az ügyfél új, minimum 6.000 forint havi betétösszegű lakástakarék szerződést köt. Ez és a törlesztőrészlet-jóváírási akció szintén augusztus 31-ig folytatódik.

A kamatok? Még lefelé tartanak

Persze, emellett még zajlik a hitelek átárazódása a jegybanki kamatcsökkentési ciklus zárásaként. A Mohácsi Takarék Banknál a referenciakamatok változása után piaci kamatozású forint lakáshitelt 5,26-5,33, Otthonteremtési kamattámogatott kölcsönt hitelcéltól függően 5,23-5,36 százalékos THM-mel mellett lehet igényelni. A Takarék Classic szabad felhasználású jelzáloghitel THM-je 6,36 százalék.

A K&H Banknál a 12 hónapos kamatperiódusú üzleti feltételű lakáshitel (új és használt lakás vásárlására) és az elszámolással érintett K&H törlesztéscsökkentő lakáshitel THM-je induló díjakkal 3,9 százalék lett, ami csak kamattal 4,1 százalék munkabér K&H-hoz utalása és K2 kockázati kategória esetén. Az ingatlanfedezetű személyi hitel THM-je hasonló feltételek szerint 6,3 százalék induló díjakkal és 6,5 százalék csak kamattal. Otthonteremtési hitelt használt lakás vásárlására a munkabér K&H Bankhoz utalása esetén induló díjakkal 4,7,, csak kamattal 4,9 százalékos THM-mel érhető el a K2 kockázati kategória esetén.

Az Ersténél a 6 hónapos referencia kamatperiódusú piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelt idegen banki lakáscélú hitel kiváltására 4,98 százalékos THM-mel lehet igényelni a havi 100 ezer forintos utalást jelentő 2. és 4,05 százalékon a minimum 200 ezres számlára utalást hozó 1. kedvezménykategóriában. Az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatai minden kedvezménykategóriában egységesen 0,09 százalékkal csökkentek.

Az MKB Banknál a referenciakamat-csökkenés után a Hitelfrissítő Forint Lakáshitelt 3,37-4,84, a Hitelfrissítő Plusz Forint Lakáshitelt 3,86-5,45 százalékos akciós THM-mel lehet még elérni.

A CIB Banknál a 12 havi BUBOR 0,05 százalékkal csökkent, így az UNO Lakáscélú kölcsön Kamatfelár kedvezménycsomagban 4,57 százalékos a CIB UNO Szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsön 5,62 százalékos THM mellett érhető el. A hitelkiváltáshoz kapcsolódó 1,61 százalékos kamatfelár-kedvezménnyel igényelhető lakáshitel THM-je pedig 3,60 százalék.

A Budapest Banknál az 1 éves kamatperiódusú Otthonteremtési hitel THM-je 5,81, az 5 éves kamatperiódusúé 6,34 százalékra változott, a kamatkedvezmény 1 kategóriában pedig 6,18 százalék használt lakás vásárlása esetén.

Az UniCredit Banknál az 1 éves kamatperiódusú lakáscélú hitel THM-je vásárlási hitelcél esetén 5,39-ről 5,34 százalékra, a lakáshitel kiváltási célú elzáloghitel THM-je pedig 5,38-ról 5,33 százalékra csökkent.

Az OTP Banknál augusztus 1-től az ÁKK referenciahozamok, augusztus 4-től a 3 havi BUBOR referenciakamat változtak. Az OTP Otthonteremtési hitel használt lakásra 5,30 helyett 5,06 százalékon, az Otthonteremtési hitel használt lakásra 5 évig fix kamattal 5,81 százalék helyett 5,69 százalékon érhető el. A forintosított jelzáloghitelek kiváltására szolgáló OTP Lakáshitel Plusz THM-je augusztus 4-től 3,29 százalék helyett már csak 3,23 százalék.

A Raiffeisen Bank a 6 havi BUBOR referenciakamat csökkenése okán a havi jóváírás és elvárt tranzakciószám feltételekkel igényelhető lakáshitel THM-je 4,76 százalékra, míg az ugyanilyen feltételű szabad felhasználású hitel THM-je 6,29 százalékra csökkent. Az Egyetlen hitel THM-értékei a kiváltandó hitel típusától függően hasonlóak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG