Hirdetés
Hirdetés

Lehetetlen nem létezik – többet nyersz a hitellel, mint ha bármi mást csinálnál!

2017. augusztus 10., 14:32

Ritka, mint a fehér holló, hogy a lakáshitel kamata az inflációtól elmaradjon, de jelenleg éppen ennek lehetünk szemtanúi. Aktuálisan a legolcsóbb lakáshitel 2,6 százalékos kamattal vehető fel, míg a 2018-ra várt infláció 2,8 százalék. Minden bizonnyal ez a felállás nem áll már fent sokáig, de ennek ellenére ez az eset is rávilágít arra, hogy soha nem volt még ilyen kedvező hitelt felvenni. Jó tanács, ha a bosszúságtól is meg akarjuk magunkat kímélni, akkor érdemes legalább 3-5 évre rögzített kamatú hitelt választani.

Kivételek mindig akadnak

Hirdetés

Rég magunk mögött hagytuk azt az időszakot, amikor mostani szemmel nézve nagyon is drágán vehettünk fel forinthitelt lakásvásárláshoz. A legolcsóbb lakáshitelt a kalkulátorunk alapján ma Magyarországon 2,6 százalékos kamat mellett vehetjük fel, ami töredéke az utóbbi közel 15 év átlagos 8,7 százalékos értékének. Mi is érezhetjük, hogy nagyon kivételes időszakon vagyunk túl, és soha nem volt olyan jó az időzítés a hitel felvételéhez, mint most.

A hitelkamatok esése nem is olyan kiugró esemény, hiszen a világon sok helyen hasonló a helyzet. Arra viszont már valóban felkaphatjuk a fejünket, hogy miként fordulhat elő az a tankönyvi logikát felforgató helyzet, hogy olcsóbban vehetünk fel hitelt, mint amennyivel a pénzünk vásárlóértéke csökken.

Lakáshitel kalkulátorunkkal megnézheted milyen THM mellett kaphatsz hitelt.

Hagyományosan az a képlet, hogy a bankok drágábban árazzák a lakáshitelt, mint az infláció, viszont most annyira mélyre estek a rövid hozamok, hogy átmenetileg megtehetik a bankok, hogy az infláció szintjénél alacsonyabbra merészkedjenek. A korábban említett legolcsóbb 2,6 százalékos hitelkamathoz képest a 2018-ban várt infláció 2,8 százalék lesz a jegybank elemzői szerint, és ebben az évben is arra számíthatunk, hogy a kulcsfontosságú 2,6 százaléknál magasabbra szökik majd fel az infláció az év második felében.

Most akkor rohanjak hitelt felvenni?

Amennyiben csak ezt az anomáliát akarjuk kihasználni, akkor az egyértelmű válasz az, hogy nem. A történelemben ezernyi példát tudnánk mondani, amikor nem a várakozások szerint alakultak átmenetileg az események, utána viszont minden visszaállt a rendes kerékvágásba. Egészen biztos, hogy hosszabb távon nem fenntartható az inflációtól elmaradó kamatszint.

Egyetlen ok miatt nem történt még meg ez a fordulat, mert a bankok nagyon olcsón tudnak rövid forrást szerezni. Számukra nem olyan fontos, hogy az infláció éppen hol áll, inkább az, hogy miként tudnak hitelt szerezni a bankközi piacon. Itt jelenleg nagyon olcsón, közel nulla százalékos kamaton szerezhetnek hitelt. Ezért nincsenek is arra kényszerítve a bankok, hogy „magas” kamatot kérjenek el a hitelre, mert a 250-300 bázispontos felár mellett is képesek 3 százalék alatti hitelkamatot kigazdálkodni.

Nem is számítunk nagyon változásra addig, amíg a jegybank fenntartja azt a politikáját, ami nulla közelébe szorítja le a rövid hozamokat. Ez persze együtt jár azzal is, hogy a bankok a lekötött betétekre sem ígérnek sokat, de most nem is ez az elsődleges, inkább a hitelfelvétel és a lakásvásárlás.

Végezetül, hadd jegyezzük meg, hogy a példában is hozott gyorsan változó hiteltől lehetőség szerint óvakodjunk, mert a várt fokozatos kamatemelkedés a hitelkamatot és ezzel együtt a törlesztőt is magával fogja húzni. Aranyszabályként lemondhatjuk, hogy ha 1 százalékkal nő a kamat, akkor közel 10 százalékkal nő a törlesztőrészlet. A legjobban ezért akkor járunk el, ha több évre (legalább 3-5 évre) szóló kamatrögzítést választunk, mert annak a kamata is történelmi mélyponton tartózkodik. Sőt a fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenésével van remény arra, hogy a kamatok kismértékben még csökkennek is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dögöljön meg a szomszéd bankja is!

Dögöljön meg a szomszéd bankja is!

Egy katalán függetlenség-párti szervezet öngyilkos akciót hirdetett: Vonják ki a katalánok a pénzüket azokból a bankokból, amelyek elvitték székhelyüket Katalóniából. Ez, ha hatékony lenne, komoly pénzügyi válságot is előidézhetne, de jelentősége inkább szimbolikus.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?