3p
A legtöbb gazdaság időről időre szembenéz kisebb-nagyobb gazdasági visszaesésekkel, de tényleges recessziónak általában azt szokták tekinteni, ha két negyedéven át csökken a nemzeti össztermék. Kevés ország van, amely ezt még 2008-09-ben is megúszta, de van egy, amelyik bő negyedszázada elkerülte ezt a kellemetlenséget: Ausztrália.

Nem véletlen, hogy a kontinensnyi méretű ország van ebben a szerencsés helyzetben: ott van tőle nem túl messze Kína, amely már évtizedek óta gyorsan növekszik, és felszippantja Ausztrália nyersanyagkészleteit. Emellett a kontinensnyi országmérethez képest a népesség alacsony, igaz, hogy az elmúlt 25 évben 20-ról 25 millióra nőtt, így noha nominálisan a gazdaság folyamatosan növekedett, az életszínvonal csak mérsékelten javult.

Kína hatása

Az utolsó recesszió 1991-ben volt, de ekkor az óriási sebességre kapcsoló Kína kirántotta Ausztráliát a stagnálásból, és aztán olyan erős volt a kínai kereslet hogy a 2008-ban kezdődő válságot is lényegében elfedte, igaz, hogy ennek olyan kedvezőtlen mellékhatása is volt, ami olajországoknál szokott jelentkezni: a feldolgozóipar nem fejlődött eléggé, a versenyképesség egyenesen romlott. Egy, a Bloombergnek nyilatkozó ausztrál közgazdász szerint nincs még egy olyan ország, amelyik ekkorát nyert volna Kína több mint 30 éves gyors növekedéséből és iparosodásából.

Kétségtelen, hogy az utolsó pár évben, amióta a nyersanyagárak visszaestek a nagy magasságokból, melybe korábban a kínai kereslet hajtotta őket, már Ausztráliában is szerényebb a kínai húzóerő. Sőt, ha nem lett volna jelentős bevándorlás, akkor esetleg már recesszió is bekövetkezhetett volna, miután a gazdaság bővülése elmaradt a népesség növekedésétől, így az egy főre jutó GDP csökkent is valamelyest.

Gondok azért vannak

2010 óta egyébként már öt miniszterelnök-csere volt az országban, miközben 1983-tól 2007-ig csak három, ami mutatja, hogy már sem gazdaságilag, sem politikailag nem olyan felhőtlen a helyzet, mint korábban. Igaz, hogy az ország modernkori történetében volt már egyszer ilyen: 1941 és 1966 között három miniszterelnök volt, majd 1966 és 1972 között öt.

Az utóbbi években olyan kedvezőtlen hatás is mutatkozik, hogy az ingatlanárak a duplájukra nőttek (a nagyfokú bevándorlás mellett ez érthető is), így jócskán megnőtt az eladósodottság az ingatlanvásárlók között. Az évek óta stagnáló fizetések mellett ez visszaveti a lakosság fogyasztást, ami már komolyabb gondokat is okozhat, mivel a belső fogyasztás a GDP felét adja. Mindazonáltal, amíg nem fenyeget recesszió, az ország készül megdönteni az eddigi recessziómentes időszakok rekordját.

A rekorderek

Hollandiában ez egy negyedév híján 28 év volt, 1980 végétől 2008 őszéig, így 1-2 éven belül ezt megdönti Ausztrália, bár van olyan statisztika, melyek 1-2 század százalék pontatlanság miatt azt állítják, hogy 2003-ban Hollandiában volt egy recesszió, vagy legalábbis valami, ami annak határárát súrolta. Ettől eltekintve a jelenlegi ausztrál rekordnál csak egy hosszabb van, amit Japán tudhat magáénak: a második világháború után kezdődő fellendülést csat az 1973-as olajválság szakította meg, így Ausztráliának még jó 10 évet kéne kihúznia recesszió nélkül, hogy világrekorder legyen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG