4p
Kedden kiderül, mennyivel lett drágább az életünk az év első hónapjában és az is, tényleg akkora csalódást okozott-e a magyar gazdasági növekedés, mint a többség várja vagy a Magyar Nemzeti Bank hiperoptimista jóslata válik valóra, és tényleg átírja a múltat a KSH. A tavalyi év nagy csalódása a magyar ipar volt, az év végi adatokról árul el most többet a hivatal.

A jövő héten a tavalyi negyedik negyedéves bruttó hazai termék alakulása és a januári inflációs adat állhat a piaci figyelem középpontjában.

Az építőipar mélyrepülése még tart

Hétfőn
közli a KSH a tavaly decemberi és egész éves építőipari statisztikát. Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene 14,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az előző hónaphoz képest viszont 1,7 százalékkal emelkedett az építőipar termelése. Az év első 11 hónapjában az építőipari termelés volumene 19,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Szintén hétfőn, a KSH inflációs adata előtt egy nappal tesszük közzé a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének legfrissebb adatait, 30 élelmiszer árának alakulása alapján 3 hazai hipermarketben. Az év első hónapjában mind az előző hónaphoz, mind pedig tavaly januárhoz képest is olcsóbb lett a nagybevásárlás az összes hazai hipermarketben - ez jelentős részben annak köszönhető, hogy a kereskedők nem nyelték le az áfacsökkentést, hanem tényleg ennyivel kevesebbet kértek a vásárlóktól. Megnéztük, vajon februárban is olcsó-e még a csirkemell?

Nem volt kirobbanó gazdasági növekedés - vagy rosszul tudjuk, amit tudunk, és minden másképp van?

Kedden a tavalyi negyedik negyedéves GDP első becslését teszi közzé a KSH. Magyarország bruttó hazai terméke 2,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest a részletes adatok szerint.

Érdekesség, hogy bár az évközi adatok ezt egyáltalán nem valószínűsítik, az MNB még december végén is úgy számolt, hogy a magyar gazdaság növekedése 2016-ban közel 3 százalék lehetett - az évközi adatok revíziójára számítanak, magyarán arra, hogy a gazdaság jobban teljesített, mint a hivatalos adatok mutatták.Az MNB már át is írta a számokat "saját hatáskörben" - ahogy Oblath Gábor, az MTA KRTK KTI szakembere írta egy elemzésében, a manőver különös voltát már az is jelzi, hogy a magyar nyelvben nem használatos az az igeidő, amellyel az akció pontosan kifejezhető.

További érdekesség, hogy ez a módszertan (a hivatalos adatok helyett a várható adatrevízió becsléséből dolgozni) egyelőre látszólag csak az MNB-ben vert gyökeret, a Nemzetgazdasági Minisztériumban nem. Varga Mihály egy januári sajtótájékoztatón  az év végi masszív költségvetési költekezést részben azzal magyarázta: a kormány által vártnál (2,5 százalék) alacsonyabb volt 2016-ban a gazdasági növekedés (2,1 százalék), ezért beruházás-ösztönzésre fordított forrásokat az állam. Szintén kedden jelenik meg a fogyasztói árak januári alakulásának adata.

Infláció, avagy az ébredő Erő

Szintén kedden jelenik meg a fogyasztói árak januári alakulásának adata. A fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek 2016-ban az előző évhez képest, decemberben viszont már átlagosan 1,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A maginfláció több mint két éve nem látott szintre emelkedett - most az év eleji újabb áfacsökkentés megint zavart okozhat az Erőben.

Ha ez nem lenne elég: kedden lesz Valentin-nap is.

Az év csalódásáról is megtudunk pár részletet

Ezzel még nincs vége: az ipari termelés tavalyi éves és decemberi adatának második becslése is kedden jelenik meg. A február 7-én kiadott első becslés szerint tavaly decemberben (kiigazítva) 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, 2016 egészében pedig mindössze 0,9 százalékkal volt nagyobb, mint 2015-ben.

Az elmúlt években egy lábra állt a magyar ipar, ami finoman szólva sem optimális - rengeteg múlik az autógyárakon, amelyek viszont a válságok idején hajlamosak erősen visszafogni a termelést, nehéz helyzetbe hozva a rájuk támaszkodó gazdaságokat. Virovácz Pétert, az ING szenior elemzőjét nemrég arról kérdeztük, hogyan lehetne enyhíteni erős függőségünket. A szakember beszélt arról, miért muzsikál most gyengén a magyar ipar és arról, mitől jöhet komoly áttörés, akár kétszámjegyű növekedés 2018-ban >>

Aztán csak az állatok maradnak

Ezek után szerdára maradt már csak valami: az állatállomány 2016 december elsejei adatait ismerteti a KSH, és megjelenik a mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberi statisztikája.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG