5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Milyen szempontok alapján válasszunk biztosítást a nyaraláshoz? Egyáltalán kell biztosítás, ha a tengerpartra megyek, mi történhet ott? Mire szól az utasbiztosítás, mi az, ami ellen nem véd? Milyen kiegészítő biztosítások léteznek? Hogyan készüljünk fel egy hosszabb útra? Milyen nyári termékek vannak a biztosítóknál? Szabó Tamást, a Vienna Life Biztosító utasbiztosítási termékfejlesztőjét kérdezte a Privátbankár.hu.

Privátbankár.hu: Milyen szempontok alapján válasszunk biztosítást a nyaraláshoz?

Szabó Tamás: A három fő szempont: hova, mivel és miért utazunk? Az úti cél azért fontos, mert nem mindegy, hogy Európában vagy azon kívül, például Amerikában kerül kórházba az ember, a számlák Európán kívül jóval magasabbak lehetnek. Az sem mindegy, hogy mivel megyünk: ha autóval, akkor az asszisztencia szolgáltatáson érdemes elgondolkodni, ha repülővel, akkor a poggyászunkat érdemes biztosítani. Ha nagy értékű műszaki cikket csomagolunk az útipoggyászba, fontos, hogy erről a biztosítónk is tudjon, hisz termékenként eltérő limitig térít egy lopáskár esetén. Az utazás célja is nagyon fontos, nem mindegy, hogy várost nézni,  dolgozni vagy sportolni megyünk, ezekhez mind más biztosítást érdemes választani.

Szabó Tamás

Pb.: Milyen nyári termékek vannak még a biztosítók termékpalettáján?

Sz. T.: Nálunk a legfontosabb nyári termék a Világjáró utasbiztosítás, amelyből két konstrukció – Világjáró Horizont és Világjáró Horizont Prémium – is rendelkezésre áll. A prémium biztosítás baleset vagy betegség esetén 150 millió forintig téríti meg az orvosi költségeket, illetve 400 ezer forintig biztosítja az utas poggyászát. Ez kiterjed a műszaki cikkekre (videokamera, fényképezőgép, táblagép, GPS, mobiltelefon, elektronikus könyvolvasó) is egyedi limit erejéig. A biztosításhoz autó asszisztencia is igényelhető és azoknak, akik sportolási céllal utaznak, van egy kiegészítő csomagunk, amely a legnépszerűbb amatőr és szabadidős sporttevékenységekhez nyújt védelmet a szörfözéstől a lovaglásig.

A magyarok egyik legkedveltebb nyári úti célja Horvátország, ezért a nyári szezonra egyedi új terméket vezetett be a biztosító Horvátország utasbiztosítás néven. Ez az utasbiztosítási piacon különleges, országhoz kötődő termék minden szükséges védelmi szolgáltatást nyújt: a poggyászbiztosítástól a mentés, kutatás költségeinek térítésén át, a kórházi, orvosi számlák fedezetétől a hazaszállításig. Mindehhez kapcsolódik még egy 30 ezer forintos garantált térítés a strandon vagy vízben történő sérülésre; fedezetet nyújt a strandon történő lopásra, továbbá kiterjedt műszaki cikk védelemmel, kisállatbiztosítással, élménybiztosítással és apartmanbiztosítással is segíti a bajba jutott ügyfelet. A biztosítást egyébként a Szlovéniába és Montenegróba utazók is igénybe vehetik.

Pb.: Mik a leggyakoribb nyári balesetek, sérülések, amelyekre figyelni kell?

Sz. T.: A nyári szezonban  a kisebb, vízparti balesetek  okoznak kellemetlenséget ügyfeleinknek:  éles, víz alatti sziklák, bokaficam a strandröplabda közben, medúzacsípés, tengeri sün okozta sebek. Ezekre a kisebb, de kellemetlen sérülésekre fejlesztettük ki a „Strandsérülés Extra” szolgáltatatásunkat. Előfordul, hogy gyomorfertőzés  okozta tünetek miatt szorul kórházi ellátásra az utazó. Ilyen esetben jó az élménybiztosítás, amely az olyan turisztikai program díját (pl. tevegelés) téríti meg, amelyről betegség vagy baleset miatt marad le valaki.  Ha bármely fenti esemény bekövetkezik, amely érintheti a biztosítást, nagyon fontos, hogy értesítsük a biztosító assistance partnerét.

Pb.: Mire érdemes utazás előtt felkészülni?

Sz. T.: Érdemes tájékozódni a célország utazással kapcsolatos viszonyairól, főképp, ha egzotikus területre indulunk.  Fontos az útlevél, vízum megléte, ellenőrzése, kiváltása. Az Európai Unióba történő utazás esetében érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, de tartsuk szem előtt, hogy ez nem nyújt teljes körű védelmet, így nagyon fontos az utasbiztosítás megkötése az úti célunk függvényében. Az adott ország valutájáról, időjárási viszonyairól, étkezési, közegészségügyi viszonyairól, vámszabályairól ugyancsak fontos minél több információt beszerezni.

Pb.: Mennyire jellemző a magyarokra, hogy utazási biztosítást kötnek?

Sz. T.: A MABISZ adatai szerint a magyar lakosság 30-40 százaléka köt csak utazási biztosítást, míg nyugat-európai országokban jellemzően 80-90 százalékot is eléri ez az arány. Az utóbbi években egyébként rohamosan növekszik az online biztosításkötés aránya.

Pb.: Vannak egyéb termékek, amelyek kifejezetten kedveltek a magyarok körében?

Sz. T.: A tavaly nyáron megújított autó assistance szolgáltatásunk rövid időn belül igen népszerű lett, ennek az lehet az oka, hogy a szolgáltatások lefedik a külföldön autóval, motorkerékpárral kapcsolatosan felmerülő események többségét: helyszíni javítás, mentés, szervizbe vagy Magyarországra való szállítás. Utasbiztosítás bérleteink pedig a külföldön tanulók, szakmai gyakorlatra indulók, az EU-ban időszakosan munkát vállalók körében népszerűek.

A Biztosító helye a magyar piacon

A több mint tíz éve az utasbiztosítási piacon tevékenykedő Vienna Life Biztosító piaci részesedése alapján a 14 MABISZ tagsággal rendelkező biztosítót figyelembe véve a 6. helyen szerepel. Az elmúlt 3 évben sikerült dinamikus növekedést elérnie: miközben az ágazat a MABISZ adatai szerint 9 százalékos bővülést tudott felmutatni, a Biztosító 51 százalékos növekedést produkált. A VIG cégcsoport másik tagjával, az Union Biztosítóval együtt mért bevétele meghaladja az 1 milliárd forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG