Hirdetés
Hirdetés

Négyből három házépítő csúnyán elszámolja magát

2017. szeptember 13., 06:06

A legtöbb családiház-építés sokkal tovább tart és sokkal többe kerül, mint azt az emberek többsége gondolná, méghozzá még a precíz németeknél is. Nem árt ráhagyni egy kicsit, hogy ne kerüljünk bajba. Az alacsony kamatok viszont nagyon sok embert motiválnak az építkezésre.

A legtöbb embernél egész életében a legnagyobb beruházás a házépítés, mégis nagyon gyakran elszaladnak a költségek egy német felmérés szerint. Az Almondia építőipari tanácsadó cég több mint ezer házépítőt kérdezett meg, az eredmény kijózanító. Az otthonok háromnegyede többe került, mint ahogy tervezték - írta a Handelsblatt.

Minden harmadik ház legalább tíz százalékkal többe került a tervezettnél, minden ötödik legalább húsz százalékkal lépte át a költségeket. Minden tizedik építő legalább 30 százalékkal többől tudta csak kihozni az eredetinél.

Hirdetés

Sok a késés is

Ráadásul minden második ház késéssel készült el, és minden negyediknél a késés meghaladta a három hónapot. Bár a hazai építőipari eredmények fényében ez még nem is tűnik olyan rossznak, a precizitásukról híres németeket láthatóan jobban zavarja.

Az építkezéseknek sokszor szűk határidőket szabnak, aztán ha az egymásra épülő munkák közül valamelyik késedelmet szenved, az dominókeffektus-szerűen terjed tovább. Ha a késések belelógnak a rossz időbe, akkor az is újabb késedelmet okozhat.

Amíg a takaród biztosan elér

A stressz, a költségtúllépések sokszor családi problémákat is képesek okozni, erről a megkérdezettek harmada számolt be. Sőt 12 százalékuknál munkahelyi problémák is jelentkeztek emiatt.

A tanácsadók azt javasolják, hogy a tervezésnél legyünk reálisak, tervezzük inkább felül a költségeket, hogy nem várt kiadások esetén is beleférjünk a keretbe. Nem árt, ha inkább valamivel kisebb házat tervezünk, így az építési költségek és a fenntartási kiadások is jelentősen csökkenthetők.

A német házépítőknek egyébként a 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az építkezésben döntő motivációt jelentett az alacsony eurókamat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Az amerikai elnök keddi, az ENSZ-ben tartott beszédére reagált Irán, miután indokolatlanul kikapott az elnöki beszédben, valamint Oroszország is, egyrészt Iránt védendő, másrészt a koreai helyzethez is volt hozzáfűznivalója, végül az orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződések megszegése is napirendre került.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?