Hirdetés
Hirdetés

Négyből három házépítő csúnyán elszámolja magát

2017. szeptember 13., 06:06

A legtöbb családiház-építés sokkal tovább tart és sokkal többe kerül, mint azt az emberek többsége gondolná, méghozzá még a precíz németeknél is. Nem árt ráhagyni egy kicsit, hogy ne kerüljünk bajba. Az alacsony kamatok viszont nagyon sok embert motiválnak az építkezésre.

A legtöbb embernél egész életében a legnagyobb beruházás a házépítés, mégis nagyon gyakran elszaladnak a költségek egy német felmérés szerint. Az Almondia építőipari tanácsadó cég több mint ezer házépítőt kérdezett meg, az eredmény kijózanító. Az otthonok háromnegyede többe került, mint ahogy tervezték - írta a Handelsblatt.

Minden harmadik ház legalább tíz százalékkal többe került a tervezettnél, minden ötödik legalább húsz százalékkal lépte át a költségeket. Minden tizedik építő legalább 30 százalékkal többől tudta csak kihozni az eredetinél.

Hirdetés

Sok a késés is

Ráadásul minden második ház késéssel készült el, és minden negyediknél a késés meghaladta a három hónapot. Bár a hazai építőipari eredmények fényében ez még nem is tűnik olyan rossznak, a precizitásukról híres németeket láthatóan jobban zavarja.

Az építkezéseknek sokszor szűk határidőket szabnak, aztán ha az egymásra épülő munkák közül valamelyik késedelmet szenved, az dominókeffektus-szerűen terjed tovább. Ha a késések belelógnak a rossz időbe, akkor az is újabb késedelmet okozhat.

Amíg a takaród biztosan elér

A stressz, a költségtúllépések sokszor családi problémákat is képesek okozni, erről a megkérdezettek harmada számolt be. Sőt 12 százalékuknál munkahelyi problémák is jelentkeztek emiatt.

A tanácsadók azt javasolják, hogy a tervezésnél legyünk reálisak, tervezzük inkább felül a költségeket, hogy nem várt kiadások esetén is beleférjünk a keretbe. Nem árt, ha inkább valamivel kisebb házat tervezünk, így az építési költségek és a fenntartási kiadások is jelentősen csökkenthetők.

A német házépítőknek egyébként a 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az építkezésben döntő motivációt jelentett az alacsony eurókamat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Az UniCredit Research tartós növekedést, magasabb hozamokat és erősebb eurót prognosztizál. Eszerint 2018-ban a világgazdaság növekedése 3,9 százalék körüli értékével továbbra is erős marad. Az eurózóna a GDP-je 2,3 százalékkal bővülhet, míg a jegybankok laza monetáris politikája összességében fennmarad, a szigorítás mértéke csupán enyhe lesz.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?