4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Bővülés várható az előre fizetett bankkártyák területén hazánkban 2016-ban, melynek eredményeképpen a fogyasztók még több készpénzkímélő fizetési megoldás közül választhatnak. Az elmúlt időszak jogharmonizációs intézkedéseinek köszönhetően a magyarországi pénzintézetek és pénzügyi szolgáltatók minden eddiginél egyszerűbben bocsáthatnak ki előre fizetett bankkártyát.

 

Igény már van az új típusú kártyákra – derült ki a MasterCard előre fizetett kártyákról szóló kutatásából. Az előre fizetett kártya olyan fizetési eszköz, amelyet birtokosa egy előre kifizetett összeg erejéig használhat - általában vásárlásra, illetve egyes konstrukcióknál készpénz felvételére is.

Az adott terméktől függően az előre fizetett összeget vagy magán a kártyán, vagy a mögötte álló számlán tárolják. Ezen összeg felhasználása után egyes kártyák újratölthetők, másokat el lehet dobni. A Magyarországon újdonságnak számító bankkártyák számos előnnyel rendelkeznek, így várhatóan hamar elterjednek a vásárlók körében.

Az előre fizetett kártya ugyanis rendkívül egyszerűen, könnyített ügyfél-azonosítással és külön bankszámla-nyitás nélkül is kiváltható. Számos helyzetben megnyugtató megoldást nyújt, hiszen mindig csak akkora összeg érhető el a plasztikon, amennyit előzetesen feltöltünk rá. A kártya ideális internetes vásárláshoz is, valamint ajándékkártyaként is jól funkcionálhat.

2016-tól várhatóan több magyarországi bank és pénzügyi szolgáltató is bővíti termékkínálatát előre fizetett kártyával, hiszen idén már ugyanolyan feltételekkel bocsáthatják ki azokat, mint az európai elektronikuspénz-kibocsátók.

Utazáshoz praktikus

Már a MasterCard 2014-es felmérése1 is azt jelzi, hogy érdemes Magyarországon előre fizetett kártyát kibocsátani. A kutatás magyar válaszadóinak 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy használna előre fizetett kártyát a mindennapos vásárlásokhoz. A legtöbben a kisebb összegű fizetéseknél vennék elő a prepaid kártyát (54 százalék), de szép számmal vannak olyan válaszadók is, akik a közepes (46 százalék) vagy nagyobb (35 százalék) vásárlások esetén is megfontolnák az újfajta plasztik használatát.

A magyarok 53 százaléka úgy látja, hogy akár egy-két napos utazás során is jó szolgálatot tehet az előre fizetett kártya, amit sok esetben utazási irodában, áruházban vagy trafikban is megvásárolhatnak majd, így nem kell bankba menniük vagy pénzt váltaniuk. A megkérdezettek 46 százaléka rövidebb nyaralás során is megfontolná a kártya használatát, 44 százalékuk pedig egy hosszabb vakáció során is fizetne vele.

A külföldi utak alkalmával a magyar válaszadók 59 százaléka költene az előre fizetett plasztikon található összegből, leginkább élelmiszervásárlásra (76 százalék), étteremben vagy kávézóban (74 százalék), valamint a közlekedés és az utazási élmények költségeinek rendezésére (73 százalék).

A gyerek is könnyebben bánik vele

Az online vásárlások során a magyar válaszadók 61 százaléka használná az előre fizetett kártyát, leginkább szórakozásra (73 százalék), élelmiszer beszerzésre (72 százalék) vagy könyvek, zene és film vásárlására (71 százalék). Az internetes beszerzések esetében is az a jellemző, hogy a többség inkább kisebb összegű vásárlásoknál fizetne ilyen típusú plasztikkal (55 százalék).

A tetszőleges összeggel (évi legfeljebb 650 000 forinttal az újrafeltölthető-, és 65 000 forinttal az egyszeri feltöltésű termékek esetében) feltölthető előre fizetett kártyát a szülők a gyerekeiknek is átadhatják, így a zsebpénz felhasználása jobban kontrollálható. Ezt a megoldást a magyar válaszadók is szimpatikusnak tartják, 53 százalékuk megfontolná, hogy 13 évnél idősebb gyermekének előre fizetett kártyát adjon.

A megkérdezett magyar szülők leginkább annak örülnének, ha a gyermekük a mobiltelefon egyenlegét töltené fel ilyen kártyával (67 százalék), a szórakozásra szánt zsebpénzt költené el ilyen módon (64 százalék), vagy a könyvekre, zenére, filmekre szánt pénzt fizetné prepaid kártyával (62 százalék).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG