3p
Három év alatt bő félmillió bankszámlát szüntettek meg a magyarok, miután a pénzügyi szolgáltatások költségei az "átháríthatatlan" terhek bevezetésekor kilőttek. A bankkártyák száma viszont emelkedik, minden másodikkal érintéssel is fizethetünk. Egy év alatt 2820 milliárd forintot fizettünk ki kártyával, a csalók is aktívabbak lettek.

100 ezer bankszámlával kevesebb

2015-ben 100 ezer bankszámlát szüntettek meg a magyarok. Az év végére így 10,3 millió számlát vezetnek a hazai bankok, azaz még mindig több a bankszámlák száma, mint a magyar lakosság létszáma, azaz egynél több számla jut egy magyarra. A vállalati számlák száma 1 millió alá esett, a lakossági számlák száma 9,3 millió:

Fizetési számlák darabszámának alakulása
Forrás: MNB / Privátbankár.hu

Az persze egyáltalán nem meglepő, hogy 2013 óta rengeteg magánszemély és cég döntött úgy, hogy bezárja fölösleges bankszámláit, racionalizálja bankköltségét.

A bankokra kivetett, átháríthatatlannak beállított terhek ugyanis elképesztő mértékben megdrágították a pénzügyi szolgáltatásokat, mindenkinek nagyot ugrottak a banki költségei; a KSH adatai alapján ábrázolva mindez így néz ki:

 

2012 vége óta több mint félmillióval esett a bankszámlák száma: a lakosság 520 ezer számlát számolt fel, a szervezeteknél 38 ezres a csökkenés.

Minden második kártya érintős

A bankkártyák száma mindeközben tovább emelkedett az év elejéhez képest, megközelítve a 9 milliót - elsősorban az üzleti ügyfeleknek köszönhetően:

Bankkártyák darabszámának alakulása
Forrás: MNB / Privátbankár.hu

Az érintőkártyák hódítanak, egy év alatt közel 30 százalékkal növekedett a részarányuk, már mintegy 4,8 millió kártya rendelkezik ilyen funkcióval.

Hol használhatjuk a kártyát?

Azt nem mondhatnánk, hogy rakétaként emelkedik az elfogadóhelyek száma: mindenesetre 8 százalékkal 82 ezer fölé emelkedett azon kereskedők és szolgáltatók száma, ahol POS-terminált találhatnak az ügyfelek. A terminálok 62 százalékánál lehet érintéssel is fizetni. Az interneten valamivel több mint 8300 magyar szolgáltatónál lehet kártyával fizetni, ez közel 25 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Fizikai kereskedői bankkártya-elfogadóhelyek száma
Forrás: MNB / Privátbankár.hu

841 milliárdot elkártyáztunk

A több kártya és több elfogadóhely összességében a kártyás vásárlások összegének és darabszámának komoly növekedéséhez vezetett. A tranzakciók száma egy év alatt 21 százalékkal 112 millióra emelkedett; értékben 27 százalékos az emelkedés, összesen 841 milliárd forintot kötöttünk el a plasztikokkal a negyedik negyedévben. Az egész éves kártyaforgalom meghaladja a 2820 milliárd forintot.

Sokkal több a kártyacsalás

A bankkártyákkal elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban még csak a harmadik negyedévvel bezárólag érkeztek be az adatok. Ezek alapján folytatódik a trend: több az elkövetett csalás, de az összérték (244 millió forint) még mindig elenyésző a teljes forgalomhoz viszonyítva. Az azért intő jel, hogy a harmadik negyedévben több mint másfélszeresére emelkedett a visszaélések száma és az okozott kár - még akkor is, ha ennek legnagyobb részét nem az ügyfelek, hanem a kibocsátók és az elfogadók viselik.

A visszaélések elsöprő többsége (darabszámban 80, értékben 90 százaléka) nemzetközi tranzakciókhoz kapcsolódik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG