4p
Egy tipikus vitában döntött az adózók javára a Kúria, van minek örülni.

Az adóhatóság és az adózó közötti viták egyik leggyakoribb terepe, hogy egy láncértékesítéses ügyletben részt vevő adózó milyen feltételek mellett vonhatja le a rá áthárított áfát. A küzdelemben az adóhatóság a minap egy újabb pofont kapott, amikor a Kúria, precedensértékű ítéletében nem értett egyet az adóhatóság azon gyakorlatával, amely a láncügyletek szereplőit rendszeresen ügynökké minősíti át. Ráadásul a Kúria ítélete lényegesen messzebb is mutat és általánosan is korlátozza az adóhatóság jogát arra, hogy az adózók ügyleteit kénye-kedve szerint minősítse át- foglalta össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

A NAV-nak igen széles jogköre van arra, hogy valamely ügyletet adószempontból annak tényleges, gazdasági tartalma alapján minősítsen. Ez az átminősítés a felek egyéb, üzleti, polgári jogi stb. viszonyát nem befolyásolja, azonban nagyon komoly pótlólagos adó- és bírság fizetési kötelezettséggel járhat.

Termékértékesítés vagy ügynöki szolgáltatás?

Az átminősítések egyik „közkedvelt” terepe az áfa, és azon belül is a láncértékesítések. Láncértékesítésről akkor beszélünk, ha valamely terméket egymást követően többször értékesítenek úgy, hogy a számos értékesítés ellenére csak egyetlen fuvarozás történik. Ilyenkor a terméket a lánc első eladójától egyenesen a lánc utolsó vevőjéhez fuvarozzák el.

A NAV már régóta ugrik ezekre az ügyletekre, akkor is, ha adókijátszás nem történt. Egyik kedvelt megállapítása ilyenkor az, hogy a köztes szereplők nem „igazi” kereskedőként jártak el, hanem csupán „összehozták” a vevőjüket az eladójukkal. Az ügyletet tehát áfaszempontból átminősítik, és a köztes szereplőket immár nem eladónak és vevőnek, hanem pusztán ügynöknek tekintik.- mondta Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Míg azonban egy köztes kereskedő valójában terméket vesz és terméket is ad el, addig egy ügynök csupán ügynöki szolgáltatást nyújt, és ezért maga nem is jogosult termékértékesítésről számlát kiállítani a vevőjének. Ilyen esetben tehát a NAV az adott vevőnél megtagadja az áfa levonásának jogát arra hivatkozással, hogy ő, a vele kapcsolatban állt féltől nem terméket, hanem szolgáltatást vett. Megtagadja továbbá az áfalevonás jogát az „ügynöknél” is, mondván, hogy ő nem vásárolta a terméket, csupán összehozta a vevőt és az eladót.

A Kúria közbelép

A közelmúltban egy precedens értékű ítéletével a Kúria is megnyilvánult az ügyben. A Kúria megállapította, hogy a láncértékesítés során a köztes szereplőket nem lehet pusztán amiatt ügynöknek tekinteni, mert az áruval nem kerülnek közvetlen fizikai kapcsolatba, és mert a fuvarozást sem ők végzik. Áfaszempontból ugyanis a termékértékesítés megvalósulásához nem kell a termék fizikai birtokba vétele és az egyetlen fuvarozás sem jelenti azt, hogy a köztes szereplők ügynökök és nem értékesítők voltak. Ilyenkor tehát az adóhatóság köteles egyéb olyan bizonyítékokat is felsorakoztatni, amelyek az ügynöki minősítést megalapozzák.

Több mint precedens

A Kúria döntése ugyanakkor nem csak a láncértékesítésekről mondott újat, hanem az áfa-szempontú átminősítésekről általában is: a Kúria ugyanis kimondta, hogy a NAV áfa-szempontú átminősítési joga nem parttalan; azzal az adóhatóság csak akkor élhet, ha az adókijátszás megakadályozása vagy az adó pontos beszedése miatt mindenképpen szükséges. Márpedig a legtöbb, áfát érintő esetben (mivel az áfa a gazdálkodók esetén csupán „átmenő” tétel) összességében nincs különbség az alap- és az átminősített ügylet adóhatása között. Így pl. az ügynöki átminősítés sem jár összességében magasabb áfafizetési kötelezettséggel, csupán arról van szó, hogy a köztes szereplő egyik esetben az árrés, másik esetben a jutalék után fizeti meg az áfát.

Fontos következménye a Kúria ítéletének továbbá, hogy még ügynöki átminősítés esetén sem követelhető kétszeresen az áfa összege. Nem lehet tehát egyrészről megtagadni az adólevonás jogát az „ügynöktől”, majd pusztán a számla kiállítása tényére hivatkozással a teljes termékértékesítésre jutó áfát is tőle követelni. A Kúria e megállapítása már önmagában is komoly hivatkozási alap lehet megannyi olyan adóhatósági eljárásban, ahol az ügyletek egyszerű átminősítése többszörös áfafizetési kötelezettséget eredményez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG