Hirdetés
Hirdetés

Tényleg emiatt hisztiznek az amerikaiak - Magyarország is állva hagyta őket

Gáspár András, 2017. július 17., 15:34

Miközben Európában már a chipes bankkártya is kezd túlhaladottá válni, egyre bővül az érintőkártyás fizetések aránya, sőt egyre több és jobb, NFC-alapú mobilfizetéses megoldás válik elérhetővé a magyar közönség számára is, az Egyesült Államokban még mindig a "bedugós" bankkártya használatba vételével küzdenek.

Ez elsőre igen furcsának hangzik: Amerika a hitelkártya és általában véve a bankkártya őshazája, ám az ország annyira rászokott az 1970-es években bevezetett mágnescsíkos plasztikra, hogy a világ többi része messzire elszáguldott mellettük a bankkártyás technológiában. A Bloomberg mai cikke arról számol be: a világ minden más részén teljesen hétköznapi dolog a chipes bankkártya használata, az amerikaiak azonban nagyon megszenvedik a váltást, ami 2015 végén indult.

Pittyeg, sípol, kijelez - mindent csinál, csak bitang lassan

A probléma a cikk szerint főleg a sebességgel van: rendkívül sok időt vesz igénybe, amíg a terminálok kommunikálnak a fizetési szolgáltatók rendszereivel. A POS-terminálokon a "Ne vegye ki a kártyáját" felirat szinte észrevétlenül vált át "Vegye ki a kártyáját" feliratra, más esetekben pedig idegesítő sípolással jelzi a terminál, hogy vége a folyamatnak, tegyük el a plasztikot - írja a cikk.

Hirdetés

Hónapokba telik lecserélni még a pittyegést is

A lap szerint a fizetési szolgáltatók tudnak a problémáról. Azt írják, van, ahol simán és gyorsan működik a chipes fizetés, máshol viszont valóban kínszenvedés az egész. A helyzeten elég körülményes javítani: a kereskedők ugyanis számtalanféle szoftvert és fizetési feldolgozási szolgáltatót használnak. A fizetésekhez kapcsolódó információ sokszor egy tucat más szolgáltatáson is keresztülmegy a jóváhagyás előtt - itt az üzletek raktárkészlet-nyilvántartásától a hűségprogramokig, a kuponokig sok minden szóba jöhet, a rendszerek viszont sokszor nincsenek jól konfigurálva, így borzasztóan lelassítják magát a fizetési folyamatot is.

A legnagyobb fizetésiterminál-gyártó Amerikában a Verifone, ők most azt szeretnék elérni, hogy senkinek se kelljen 3 másodpercnél többet várnia - ehhez azonban sok mindenkinek kellene együttműködnie. Egy egyszerű szoftverfrissítés eközben hónapokat is igénybe vehet - a feliratok, hangjelzések cseréjére például őszig nem nagyon kerül sor, pedig ez még egy egyszerű körnek tűnik. A Visa és a Mastercard is rendelkezik egyébként a fizetéseket sokkal gyorsabban feldolgozó megoldásokkal, ezekkel azonban csak elvétve lehet találkozni, pedig 2016 áprilisában vezették be ezeket a kártyatársaságok.

Kenterbe verjük Amerikát az érintőkártyával

A cikk azt is megemlíti, hogy amíg ennyire szenvednek a chipes megoldás normális használatával, szóba sem jöhet a még gyorsabb, érintéses fizetésre alkalmas bankkártyák bevezetése - ehhez több mint 1 milliárd bankkártyát kellene újra lecserélni, és sok millió kereskedőnek kellene új POS-terminált beszereznie. A mobilfizetés sem terjed túlságosan Amerikában, évek óta bőven 5 százalék alatt van a Samsung Payhez, Apple Payhez hasonló szolgáltatásokat használó amerikaiak aránya. A felmérések szerint nem a biztonság miatt aggódnak: egyszerűen jó az nekik, ami most van - ez magyarázat lehet arra is, hogyan sikerült ennyi évig ellenállni a chipes (pláne az érintéses) bankkártyák világméretű térhódításának.

A Bloomberg nem felejti el megemlíteni: miközben az USA gyakorlatilag nem használja, az Egyesült Királyságban és Kanadában a Visa-kártyás költések 40 százaléka érintőkártyás, míg Ausztriában ez az arány már 85 százaléknál jár. Magyarországon az MNB friss adatai szerint a kártyás vásárlások kétharmada érintőkártyával történik.

(Arról már nem is beszélve, hogy az amerikaiak teljesen kimaradnak a középkorú hazai bolti eladók kedvenc szórakozásából, a szimpatikusnak ítélt vásárlók Érintünk vagy dugunk? típusú megvicceléséből-vegzálásából is.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ebben az élen állunk: elborzasztó, ami a magyar lakásárakkal történik

Ebben az élen állunk: elborzasztó, ami a magyar lakásárakkal történik

Az Eurostat friss adatai szerint hazánk 27 vizsgált európai ország között az ötödik helyen áll az inflációval korrigált éves reál lakásár változásában. Nálunk csak négy másik országban nőttek jobban az ingatlanárak, de meglepetérsre akadt olyan ország is, hol éves szinten olcsóbbak lettek a lakások.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)