3p
Tavaly év végén a legtöbb kárt a tűzesetek okozták - a károk jó része ugyanakkor megelőzhető lenne, ezért a szakemberek összegyűjtöttek néhány jótanácsot. Ami biztos: vigyázni kell a hangulatvilágítással, a közösségi oldalakkal,
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Volt, akinek 17 millióba fájt a karácsony

Az Aegon Magyarország tapasztalata szerint az év végi időszakban a leggyakrabban előforduló káreset a tűz, legtöbbször még mindig a karácsonyfa-izzók, illetve csillagszórók okozzák a tüzeket, de gyakoriak a főzéskor, sütéskor kifröccsenő forró olaj okozta égési sérülések is.

Tavaly a karácsonyi-újévi időszak két hete alatt közel 160 tűzesettel kapcsolatos bejelentés érkezett a biztosítóhoz. Az esetek többségében a kárösszeg viszonylag alacsony, 500 ezer forint alatti volt, de a bejelentések egyötöde milliós nagyságrendű kárral járó esemény volt. A legnagyobb bejelentett kár majdnem 17 milliós nagyságrendű, ebben az esetben a tüzet a vizsgálatok szerint rövidzárlat okozta. Az épületben, a bútorokban és egyéb ingóságokban keletkezett kár. A bejelentett károk összértéke elérte a 36 millió forintot.

Vigyázz a hangulatvilágítással és a közösségi oldalakkal!

A szakemberek szerint azonban a károk jó része egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne.

  1. Tudta Ön, hogy egy lakás nappalija körülbelül negyven másodperc alatt ég le? Éppen ezért kiemelten figyeljünk rá, nehogy egy rövidzárlat komoly károkat okozzon, ha elmegyünk otthonról. Ha hosszabb időre, több napra elhagyjuk otthonunkat, az elektromos készülékeket érdemes áramtalanítani, hogy megelőzzünk egy elektromos zárlatból kialakuló tüzet.
  2. Az adventi koszorú gyertyáit, a mécseseket, illatosítókat tegyük biztonságos, nem éghető alátétre. Ha nyugovóra térünk vagy elmegyünk otthonról, mindenképp oltsuk el ezeket, a karácsonyfa égőit pedig kapcsoljuk le.
  3. A karácsonyi égősorokat szaküzletekben vásároljuk meg. A piacokon, utcai árusoktól vásárolt termékek jellemzően nem rendelkeznek érintésvédelmi tanúsítvánnyal, és zárlatot okozhatnak, amely lángra lobbanthatja a karácsonyfát és vele az egész lakást.
  4. Vigyázzon lakására, vagyonára a síelés alatt is, hogy ne üres lakás várja, ha hazatér! A közösségi médiában megosztott információk ötletet adhatnak a betörőknek. Csak akkor osszon meg utazásáról képeket, pontos információkat, ha biztos benne, hogy azokat valóban csak a szűk baráti köre látja, vagy halassza el az élménybeszámolót a visszaérkezése utánra!
  5. Nagy értékű ajándékairól készített fotókat sem tanácsos megosztani a közösségi oldalon, hiszen ezek is ötleteket adhatnak a betörőknek!
  6. Amennyiben elutazik, kérje meg barátját, ismerősét, hogy rendszeresen ürítse ki a levélszekrényét! Távolléte idejére célszerű a csengőt kikapcsolni, és/vagy időkapcsoló programozásával időnként felkapcsolni a világítást, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen könnyen ellenőrizhető!
  7. A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét, így egy nagyobb havazás, vagy ónos eső nem okoz kárt az épületben, vagy a parkoló autóban.
Az ünnepek alatt sokan utaznak el, különösen fontossá válhat a betörés elleni védelem. Tudta, hogy drága riasztóberendezés nélkül is sokat javíthat a biztonságon? Tippjeink >>

Ilyen, ha kiég a szoba egy perc alatt

Ez a tanulságos brit ismeretterjesztő videó megmutatja, hogyan semmisül meg egy szoba 1 percen belül egy karácsonyfa-tűz eredményeként:

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
    Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
    Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
    Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
    Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
    Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
    A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
    Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
    Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
    Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
    Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
    Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
    Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
    Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
    Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
    Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
    Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
    Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
    Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
    Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
    Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
    Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
    Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
    Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
    Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
    Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
    Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
    A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG