6p
Bankszámlát mindenkinek - hangozhat az EU jelmondata, hiszen az előírások alapján a magyar kormány is kötelezi a bankokat októbertől az úgynevezett alapszámla bevezetésére. A cél, hogy a legnehezebb helyzetben lévők is bankszámlához jussanak, ám a jelenlegi díjszabások mellett kettős érzéseink vannak a konstrukcióval kapcsolatban.

Olyanok is nyissanak bankszámlát, akik szerényebb anyagi lehetőségeik miatt eddig nem tették meg ezt - alapvetően ez lenne a célja annak az új alapszámla-konstrukciónak, amelynek létrehozására kötelezte a pénzintézeteket a kormány meghatározott feltételek mellett. Korábban a Napi.hu szúrta ki a kormányrendeletet, amelyről mi is beszámoltunk. De megéri az alapszámla bárkinek is?

Mire lesz jó az alapszámla?

A fogyasztók számára lehetővé kell tenni majd a fizetési számlához kapcsoló valamennyi műveletet:

  • a saját fiókokban történő készpénzbefizetést és -kifizetést,
  • az ATM-ből történő készpénzfelvételt,
  • az átutalások és rendszeres átutalások teljesítését valamint fogadását,
  • a beszedési megbízás teljesítését,
  • bankkártyával való fizetést, beleértve az elektronikus fizetést is.

Ez azért így horrordrága

Az biztos, hogy elég komoly kritériumok vannak az alapszámlához, például nem kapcsolódhat hitelkeret és kizárólag egy tulajdonosa lehet. A számla vezetésére vonatkozó keretszerződés megkötését nem lehet más pénzügyi, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás igénybevételéhez, valamint - hitelszövetkezet kivételével - a hitelintézetben történő tagsági részesedés szerzéséhez kötni. Csak az nyithat ráadásul alapszámlát, akinek Magyarországon nincs más forintban vezetett fizetési számlája és rendelkezési joga sincs ilyen számla felett.

Ami igazán megkérdőjelezi az egész konstrukció értelmét, az a rendeletben foglalt maximális díj havi összege: az nem haladhatja meg az esedékességét megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb havi bruttó minimálbér 1,5 százalékát, ami azt jelenti, hogy jelenleg 1575 forint lehet a legmagasabb díj havonta. De mit kap ezért az ügyfél?

  • Forintban valamely magyarországi ATM-ből kétszer vehet fel készpénzt, összesen legfeljebb 150 ezer forint összegben
  • vagy a számlavezető hitelintézet fiókjában egyszer, legfeljebb ötvenezer forint értékben,
  • valamint négy átutalási megbízást adhat összesen nem több, mint 100 ezer forint értékben.

Persze más jogcímen merülhetnek még fel költségek: az egyéb díjakat - a bankkártya letiltásának valamint pótlásának díját, az értékhatáron túli készpénzfelvétel valamint átutalási megbízás díját valamint a büntető díjakat - szokásos árképzési gyakorlatuk alapján határozzák meg a hitelintézetek. A bankkártyával, az alapszámlára forintban történő befizetés valamint onnan forintban történő beszedés után nem lehet külön díjat vagy költséget felszámítani.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az 1575 forint plusz eseti díjak igen magas költségnek számítanak egy bankszámla esetében. Több hazai pénzintézet is kínál ennél jóval olcsóbb megoldásokat és akár fele ennyiért is bankolhatnak azok, akik most nyitják meg első számláikat, de hajlandóak tájékozódni, hogy mi a felhozatal. Persze ehhez is vállalni és teljesíteni kell a bank által támasztott - nem lehetetlen - feltételeket, máskülönben ráfizetünk. Ilyen kritérium például, hogy fizetésünk érkezzen arra a számlára, végezzük arról a számlabefizetéseinket vagy végezzünk el bizonyos számú és értékű tranzakciót. Nem nehéz ma olyan bankszámlát sem találni, ami majdhogynem ingyen van, cserébe mindössze online, a számítógépen vagy mobilon keresztül kell intéznünk a banki ügyeinket. Persze felmerül a kérdés, hogy elvárható-e az alapszámla célcsoportjától a szükséges digitális szaktudás és eszközpark megléte.

Akkor mégis miért lehet jó?

A kormány határozott arról is, hogy szociális alapon biztosítsák az alapszámla ingyenes igénybevételi lehetőségét is a rászorulóknak, ez pedig valóban óriási segítség lehet. A lakcím nélküli számlanyitás nagyban megkönnyítheti például a hajléktalanok munkavállalási esélyeit, hiszen a munkáltató csaknem minden esetben feltételként szabja a bankszámlat meglétét, amelyre a fizetés érkezhet, de az is elképzelhető, hogy nagy változást hoz a lépés a nyugdíjfolyósításban is, hiszen így az idősek kevésbé lehetnek kitéve az átveréseknek, ha nem a postás hozza készpénzben a nyugdíjat, bár azt is meg kell jegyeznünk, hogy erre az esetre is vannak már most jobbnak tűnő bankszámla-szolgáltatások.

A hajléktalanok mellett még a hazánkba érkező legális bevándorlók járhatnak ezzel jól, hiszen ezzel nekik is könnyebb így a számlanyitás. Persze ugyanígy ez visszafelé is igaz: mivel egy EU-s irányelvről van szó, nem csak Magyarországon tudunk majd igénybe venni alapszámlát, hanem az unió teljes területén lesz lehetőségünk nyitni ilyet.

Nem elhanyagolható előny az sem, hogy a fentiek fényében a gazdaság fehéredésére számíthatunk.

Az érintett tárcáknak október 31-ig - a jegybank bevonásával - kell kidolgozniuk a rászorultság kritériumait, a számla díjának támogatási feltételeit, legkorábban 2017. január 1-i bevezetéssel.

Így tagadhatja meg a bank a számlanyitást

Az alapszámlát vezető hitelintézetnek a szerződés megkötése előtt tájékoztatnia kell a fogyasztót az alapszámla, valamint a hitelintézet által vezetett más fizetési számlák közötti eltérésekről is, ideértve használatuk feltételeit, valamint díjukat és költségüket.

A hitelintézetnek legkésőbb a hiánytalan kérelem kézhezvételét követő 10 munkanapon belül döntenie a számlanyitásról. Ha jogszabály nem tiltja, tájékoztatnia kell a fogyasztót az esetleges elutasítás indokáról is. A hitelintézet az alapszámla-szerződést kizárólag akkor mondhatja fel, ha a fogyasztó az alapszámlát szándékosan jogellenes célokra vagy nem szerződésszerűen használta fel; az alapszámlán 24 hónapon keresztül nem volt fizetési művelet; megszűnik az ügyfél jogosultsága az alapszámlára; a számla egyenlege legalább 3 hónapja negatív egyenleget mutat, és az ügyfél felszólítás ellenére sem rendezte azt.

Az új bankszámlát szeptember 18-tól igényelhetjük, október 15-től pedig kötelező lesz a pénzintézeteknek a bevezetés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
Vásárló Pocsék dolog vár pénteken a magyar autósokra
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 11:22
Emelkednek az üzemanyagok árai. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG