7 hasznos tudnivaló e-könyvek olvasásához, hogy sohase unatkozzon!

Eidenpenz József, 2015. december 23., 18:09

Az olvasás sajnálatos módon kijött a divatból, pedig egyszerűbb, mint valaha: az okostelefonok és tabletek százával képesek a könyveket tárolni, egész könyvtárat tarthatunk a zsebünkben. Megjegyzik, hol tartottunk, és a otthon a karosszékben ülve is beszerezhetünk új műveket.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

1. Ne ijedjünk meg a sok formátumtól

Ha kezdő e-book-olvasók vagyunk, ne ijedjünk meg attól, hogy nagyon sokféle e-könyv-formátum létezik. A Wikipedia angol nyelvű szócikke harmincat ismer, de ezek nagy része csak speciális készülékekre, szoftverekhez való.

Hirdetés

A leggyakrabban talán az ePub, a PDF (az Adobe cégtől) és a DOC (Word-dokumentum, a Microsofttól) formátum fordul elő, ezeket szinte minden e-könyv-olvasó el tudja olvasni. (Gyakori még a prc, djvu, mobi, fb2, rtf kiterjesztésű e-könyv is.) Ha zip- vagy rar-kiterjesztést látunk, az azt jelenti, hogy tömörítvény, amiből még ki kell csomagolni a tulajdonképpeni fájlt.

2. Egy konvertálózseni

Ha többféle formátum közül választhatunk, válasszuk az ePub-ot vagy esetleg a PDF-et. A többi egzotikus formátumot többek között a Calibre nevű könyvolvasó és konvertáló szoftverrel tudjuk elolvasni vagy átalakítani számítógépen, amely saját bevallása szerint 27 formátumot ismer. Letöltés után a beállítások között magyar nyelvre is átállítható.

A konvertált könyveket ugyan át tudjuk vele küldeni a mobilunkra, de a programnak mobilos verziói még úgy látszik, nincsenek. Alkalmas még arra, hogy laptopon vagy asztali gépen olvassunk vele.

3. Tároljuk könyveinket a felhőben

Az eReader Prestigio nevű remek mobilos könyvolvasóval a telefonunk, tabletünk memóriáján kívül a Google Drive-on, az OneDrive-on vagy a Dropbox-on tárolt könyvek között is válogathatunk, egy mozdulattal letöltve azokat. Így ha van mobil internet-kapcsolatunk, egyben kiterjesztettük az eredeti memóriát is, mérettől és tárhelytől függően sok száz, sőt esetleg több ezer könyvet is cipelhetünk a zsebünkben.

Ismeri a fontosabb formátumokat, a legutoljára olvasott könyveket tetszetős könyvespolcon ábrázolja, ahonnét egy mozdulattal felüthetjük, és ahogy a jó könyvolvasó szoftverek, megjegyzi, melyik oldalon tartottunk. Áruházában saját bevallása szerint 25 nyelven egymillió könyvet kínál, köztük ingyeneset is. Ebből 828 volt magyar, a letöltéshez azonban regisztráció kell.

Néhány könyv az eReader Prestigio polcán.
Néhány könyv az eReader Prestigio polcán.

4. De honnét vegyek könyvet?

Ma már nagyon gyakori, hogy a nagyobb hagyományos könyvkereskedő vagy könyvkiadó cégek weboldalain az e-könyvek is megtalálhatók, így magyar könyváruházaknál is. A választék általában jóval kisebb még, mint a hagyományos könyvekből, viszont a nyomtatási költséget megspóroljuk, így az e-könyv rendszerint jelentősen olcsóbb.

Magyar nyelven láttunk 400-500-1000 forintos könyveket is elektronikusan, amelyeket ennek valószínűleg csak többszöröséért érdemes kiadni papíron.

5. Honnét vegyek könyvet – ingyen?

Ingyen is hozzájuthatunk sok száz magyar nyelvű könyvhöz és valószínűleg több tízezer idegen nyelvűhöz. Ezek lehetnek régi klasszikusok, például 19. századi, vagy 20. század eleji regények, versek, amelyeknek lejártak a szerződi jogai. (Általában ez 70 év alatt történik meg.) Vagy olyanok, amelyeket valamely kiadó vagy más cég reklámcélokból nyilvánított ingyenesnek; de olyan is előfordul, ahol a szerző mond le önként a jogairól, mert szeretné, ha sokan megismernék.

Persze ami ingyenes, az általában vagy régi, vagy nem a legjobb, hiszen ha jól fogyna pénzért, nem adnák ingyen.

Magyarul a Magyar Elektronikus Könyvtár őriz rengeteg klasszikust, kötelező olvasmányt, szakkönyvet és cikket, de még hangoskönyveket (felolvasott könyveket) is. (Ez utóbbiakat zenelejátszóval hallgathatjuk.)

További ingyenes magyar nyelvű könyveket találtunk még itt, itt és itt, de a lista biztosan nem teljes.

Ebben az archívumban pedig főleg angolul, de franciául és más nyelveken is többek között amerikai közkönyvtárak egyes részeit lehet olvasgatni, letölteni, bár ezek nem feltétlenül olvasmányosak. Csak ha érdekel bennünket a Roosevelt család története 1649-től, vagy az amerikai maffiaügyi meghallgatások katalógusa, vagy egyes régi szakkönyvek.

6. Ingyenes, de nem akárhogy

Több ingyenes könyvolvasó program szerzői is abból élnek, hogy a programon belül megvételre kínálnak elektronikus könyveket, ahogy a korábban említett alkalmazás is. Így tesznek a nagy mobiltelefon-rendszerek üzemeltetői is, mint a Google vagy az Apple, a Microsoft. Híres az Amazon könyvkínálata is.

Ezek engedik ugyan az ingyenes könyvek olvasgatását, de ehhez többnyire valamely külön alkalmazást kell letölteni. Ilyen a Google is, amelynek legnépszerűbb ingyenes könyvei magyarul itt vannak, de az Amazon is, inkább világnyelveken írt irodalommal.

Nyilván ennek az a célja, hogy aztán fizetős könyveket is vegyünk a lejátszónkba. Annak még inkább, hogy a nulla forintos könyv esetén is a fizetési módról, adatainkról érdeklődnek, vásárlóként kell regisztrálni úgy is, ha nem költünk semmit. Ha már korábban vettünk valamit tőlük és regisztráltunk, akkor könnyű dolgunk van, ha nem, akkor megfontolandó, érdemes-e ingyenkönyvért hitelkárta-adatokat megadni.

7. Az egyszerűbb néha jobb

Az „Ebook Reader” vagy a „Reader” nevű androidos könyvolvasók – mindkettő ikonja piros-fehér – egyszerűbbek, mint az említett eReader Prestigio. Talán kevesebb formátumot és szolgáltatást ismernek, de sokkal kevesebb helyet is foglalnak el, ami (belső) memória szűke esetén hasznos lehet.

(Olvassa el a legjobb hírolvasó alkalmazásokról szóló cikkünket is!)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Már több mint 400 ezer rohingyát üldöztek el hazájukból, Mianmarból - a törésvonal a vallások között látszik, de a háttérben komoly üzleti érdekek, olajlelőhelyek is állnak. Az ügy érdekessége, hogy az ország civil vezetője egy olyan ember, akit Nobel-békedíjjal tüntettek ki - nem csoda, hogy a Nyugat hallgat. Külpolitikai szakértőnket, Káncz Csabát kérdeztük a háttérről.

További cikkek

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?