Hirdetés

7 tipp, hogy jobban menjen az üzleti angol vagy német

2016. május 12., 16:00

Drága nyelviskolák helyett magunk is sok mindent meg tudunk tanulni, vagy gyakorolhatunk, fejleszthetjük nyelvtudásunkat az internet segítségével. Aki vizuális típus, nézhet televíziót vagy videókat, aki jobban szereti, hallgathat rádiót, olvasni pedig mindig hasznos. Az interneten rengeteg levélmintát, dialógust és szótárat is találunk.

1. Nézzünk televíziót!

A nyelvgyakorlás egyik legkellemesebb módja a televíziózás. Sok televíziós csatornának van ingyenesen az interneten keresztül fogható adása, némelyiké esetleg késleltetve vagy csak a nap egyes szakaiban. Hogy ezeket megtaláljuk, általában elég megkeresni az adott televízió honlapját.

Hirdetés

Újabban a weben keresztül, laptopról, asztali gépről böngészőből és mobilalkalmazásként is elérhető a Filmon.com nevű szolgáltató adása, rengeteg ingyenes csatornával, köztük a Bloomberg gazdasági-tőzsdei adó és más üzleti csatornák is. Németül, franciául, spanyolul, oroszul is van néhány műsor. Angolhoz a News és a Business TV menüpontot keressük.

2. Nézzünk Youtube-csatornákat!

Sok neves cégnek van saját Youtube-csatornája is, ahol az elmúlt napok, hetek kiválasztott programjait, vagy azok egyes részleteit nézhetjük újra. Ilyen többek között a Bloomberg, az angol BBC News, a CNN Money, a Euronews, az utóbbi mindjárt sok nyelven.

De nyelvtanuló csatornákat, adásokat is bőven találunk. Ajánlunk mindjárt egy olyan videót, amely éppen arról szól, hogyan tanuljunk angolul a Youtube segítségével. Ha pedig beírjuk a Youtube keresőjébe, hogy „business english conversation”, akkor számos üzleti nyelvleckét, beszélgetésmintát fogunk találni, köztük egészen hosszúakat is.

3. Rádiózzunk!

A mobiltelefonokon, megfelelő internet-kapcsolat mellett, rádióadások ezreit hallgathatjuk az egész világról, olyan programok segítségével, mint például a TuneIn. Itt is érdemes az angol szakmai nyelvhez a Bloomberg-et keresni.

4. Olvastassuk fel magunknak a szöveget!

Egyes alkalmazások, mint a News Republic hírolvasó (gazdasági rovata is van), vagy a Pocket (amelybe mi táplálhatjuk be egyetlen kattintással a nekünk tetsző cikkeket) Android és iOS mobil operációs rendszerek alatt is képesek felolvasni a cikkek szövegét. Mivel az angolban igencsak másképp írjuk, másképp halljuk, ez nagy segítség lehet, még akkor is, ha a robotszerű géphangon még csiszolni kellene.

5. Használjuk a Google-t!

Bármi problémánk van, használjuk bátran a Google keresőjét. Ha jól fogalmazzuk meg a kérdést, megtalálhatjuk a választ másodpercek alatt is. Kombináljuk a szavakat, pontosítsuk a keresést. Ha például angol levélmintára van szükségünk, ne csak az „english letter” kifejezésre keressünk, az „english business letter sample” sokkal jobb megoldás. Kapunk is levélmintákat, például a Wikihow oldalon, vagy az Englishclub oldalon, hogy csak az első pár találat közül vegyünk elő párat.

Telefonbeszélgetés-minták is vannak például a Tolingo nevű oldalon.

6. Szótárnak is jó a Google

Ha nem tudunk egy szót, elég rákeresni egy keresőrendszerben, általában az első helyeken egynyelvű szótárak is előjönnek. (Sokszor, pl. Chrome alatt begépelni sem kell, csak kijelölés, jobb gomb...) Ha mégsem, írjuk utána, hogy szótár, angolul vagy magyarul, és lássunk csodát.

7. Olvassunk sokat!

Olvasni mindig hasznos, főleg idegen nyelven. Minden nagyobb világlapnak van már saját mobilalkalmazása, sok különlegességet is találhatunk, például görög, vagy japán hírek gyűjteményét vagy befektetési, tőzsdei tárgyú gyűjteményeket.

Vannak nagy hírolvasók, amelyek sok száz híroldalról adnak cikkeket, amelyeket szűrhetünk témák szerint, mint a Flipboard, a News Republic, esetleg a Google Play Kiosco. Saját kedvenc hírcsatornáinkat gyűjthetjük a Feedly alkalmazásban, feliratkozhatunk médiacégek csatornáira a Facebook-on is. Amit nem tudunk épp elolvasni, de jónak tűnik, azt eltehetjük későbbre többek között a Pocket vagy az Evernote alkalmazásokkal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Költöznél? Hamarosan megtudjuk, hogy szárnyalt a lakáspiac

Költöznél? Hamarosan megtudjuk, hogy szárnyalt a lakáspiac

Akad néhány makrogazdasági adat a jövő héten, közöttük a legfontosabbak a tavaly decemberi keresetek alakulása és az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről szóló részletes tájékoztató lesz, de megjelenik a lakásépítések, építési engedélyek tavalyi egész éves adata is, amely komoly növekedést ígér.

További cikkek

Heti várható események, adatok

 • február 5
  KSH: Kiskereskedelem (2017. december)
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ryanair (2018 Q3)
  február 6
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (40 mrdFt)
  Fidelity (2017 Q4)
  BNP Paribas (2017 Q4)
  Walt Disney (2018 Q1)

  február 7
  KSH: Ipar (2017. december)
  MNB: Nemzetközi tartalékok (2018.január/2017.december)
  Ipari termelés
  Raiffeisen (2017 Q4)
  Tesla (2017 Q4)
  február 8
  Richter (2018 Q4)
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről
  BoE kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Commerzbank (2017 Q4)
  február 9
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (2017. december)
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (2017. december)
  Fogyasztói árindex

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)