3p
Az amerikai szervezetek megtámadása miatt az USA is szívesen venné, ha nekik adnák ki a férfit.

A prágai városi bíróság elhalasztotta a döntést annak az orosz hackernek az ügyében, akinek kiadását Oroszország és az Egyesült Államok is kérte Csehországtól. A bíróság május 30-án fog újra foglalkozni Jevgenyij Nyikulin ügyével – közölte a cseh közszolgálati hírtelevízió.

A bíróság azután halasztotta el a döntést, hogy a hacker védője azt állította: nem kapta meg az összes szükséges dokumentumot az ügyről, ami megnehezíti ügyfele jogi képviseletét. Biztonsági okok miatt a bíróság a prágai Pankrác börtönben ülésezett, a testület elnöke akkor azt mondta: ilyen körülmények között nem tudja ellenőrizni a védelem állításait, így a döntést elnapolja.

Nem tudják, kinek adják ki

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Oroszországban jóval másabb a hackertámadások jogi háttere, az orosz kibertörvény ugyanis csak akkor lép életbe, ha a támadás egy másik orosz állampolgár ellen történik.

Jó példa erre a sokak által csak Antivirus XP 2009 néven ismert számítógépes vírus, amely elhiteti a felhasználókkal, hogy egy valódi antivírus programot használnak. A program – rendes működéséért cserébe azonban – hamarosan több tízezer forintos összegeket kér a felhasználótól.  A vírus mindenekelőtt ellenőrzi a megfertőzött gép beállított nyelvét – ha azonban cirill betűket talál, azonnal kikacsolja magát, ezzel védve a hackert a jogi következményektől.

A hackert tavaly októberben a cseh rendőrség vette őrizetbe Prágában. Washington azzal indokolta a kiadatási kérelmet, hogy szerinte az orosz hacker támadást intézett a LinkedIn közösségi hálózat, valamint a Dropbox és a Fromsprings amerikai szervezetek ellen. A kaliforniai bíróság hackertámadással, pénzlopással és összeesküvéssel vádolja Nyikulint.

Oroszország ugyanakkor azt kéri a csehektől, hogy az orosz állampolgárt Moszkvának adják ki. Oroszország bírálta az Egyesült Államok eljárását, "az orosz állampolgárok elleni, az egész világra kiterjedő hajtóvadászat részének", illetve "az amerikai jogrend másokra való ráerőszakolásának" minősítette azt.

A hacker jelenleg vizsgálati fogságban van. Amennyiben mindkét országba kiadható, úgy az ügyről az igazságügyi minisztériumnak, azon belül is a miniszternek kell a végső döntést meghoznia – közölte Markéta Puci, a prágai bíróság szóvivője.

Egymilliárd felhasználó adatait lopták el – te köztük vagy?

Egy adatbázis segítségével most megnézheted, hogy ellopták-e az adataidat. Tovább >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG