Hirdetés
Hirdetés

Hogyan segíthet egy bank az uniós pályázatoknál?

Hogyan támogathatja a pályázásban egy bank a cégeket? Váczi Dávidot, a Budapest Bank EU-szakértőjét, vállalati termékértékesítés támogatási vezetőjét kérdeztük.

A Budapest Bank folyamatosan figyelemmel kíséri a kkv-k uniós pályázatokon történő aktivitását. Milyen trendeket figyeltek meg az idei évben?

Idén két alkalommal, tavasszal és ősszel is vizsgáltuk a magyar kkv-k részvételi szándékát a Széchenyi 2020 programban, amely a jelenlegi, 2014-2020-as EU-támogatási ciklusban elérhető forrásokat osztja el. A Gfk Hungária által készített kutatásból kiderült, hogy a kkv-k kifejezetten jól értesültek az új ciklus kapcsán, különösen az ipari és mezőgazdasági vállalkozások, amelyek 77%-a jól ismeri a lehetőségeket. Az egy éve megnyílt első GINOP pályázatokon a felmérésben résztvevők csupán 4%-a adott be támogatási igénylést, azonban ez az arány várhatóan jelentősen nőni fog, ami serkentheti majd a beruházásokat is.

Váczi Dávid
Váczi Dávid

A cégek tájékozottsága tehát adott, sőt már beadták az első pályázatokat is, mi a tapasztalat, összességében hányan terveznek pályázni a továbbiakban?

A felmérésünk azt mutatta, hogy az új ciklusban minden harmadik kkv pályázna uniós forrásra, ők jellemzően 50 millió Ft alatti összeggel számolnak, azonban a 700 millió Ft feletti árbevétellel rendelkezők, valamint az ipari cégek ennél nagyobb, 50-100 millió Ft támogatásra pályáznának.  Jól látható, hogy az ipari cégeknél tavasz óta 39%-ról 51%-ra nőtt a pályázatot tervező vállalkozások aránya. Ennek oka az EU pályázatokra várva elhalasztott beruházások nagy száma: a válaszadók 12 százaléka halasztott el beruházást az elmúlt két évben pályázati lehetőségek híján, ezek közel egyharmada 100-500 millió forint egyedi értékű.

Jellemzően milyen beruházásokat valósítanának meg a pályázók?

A válaszadók 29%-a a korábban létező, és a jövőben is tervezett gépek és eszközök beszerzésére irányuló pályázatra vár, ám 12% ingatlanépítésre és felújításra szolgáló forrást keres, 7% pedig használt eszközt vásárolna, annak ellenére, hogy az ilyen típusú költségek legfeljebb szűk körben lesznek elszámolhatók a 2014-2020-as ciklusban. Mindez azt is jelzi, hogy a pályázók eligazodásának érdekében világos kommunikációra van szükség azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire lehet fordítani a forrásokat.

A Budapest Bank mit tehet annak érdekében, hogy a vállalkozások sikerrel induljanak a pályázatokon?

Bankunk az előző pályázati ciklushoz hasonlóan most is aktívan részt vesz majd a pályázatokhoz szükséges önerő és előfinanszírozás biztosításában. Ezen kívül a Budapest Bank EUBázis2020 néven létrehozott tanácsadói szolgáltatása kézzelfogható segítséget nyújt a pályázatok iránt érdeklődő vállalkozások számára. A bank EU irodája a megpályázható források felkutatásában, új, értéket teremtő projektötletek generálásában, valamint professzionális pályázatíró partnerein keresztül a sikeres pályázatok összeállításában, sőt, igény esetén akár a megvalósításban is támogatja majd a kkv-kat. A bank tapasztalatai alapján azonban a megfelelő pályázati források megtalálásán túl legalább olyan fontos azt is időben felismerni, ha egy-egy projektcélt EU-támogatás nélkül kell megvalósítani. A banki szakértők ebben az esetben is rendkívül kedvező feltételekkel bíró hiteltermékekkel állnak a vállalkozások rendelkezésére.

(x)

Címlapon

Veszélyes helyzet az orosz és amerikai erők között Szíriában: lövések is dördültek

Veszélyes helyzet az orosz és amerikai erők között Szíriában: lövések is dördültek

Egymás közelébe értek az orosz speciális erők vezetésével harcoló szír kormányerők és az amerikai irányítású SDF kurd-arab szövetség erői, kettévágva az Iszlám Állam gyorsan fogyatkozó területét. Ezt azonban nem egyeztették kellőképpen, viták támadta, és most Oroszország jelezte, hogy visszalőnek, ha inzultus éri őket az SDF részéről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

 • BUX38109.210%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét: