Hirdetés
Hirdetés

Hogyan segíthet egy bank az uniós pályázatoknál?

Hogyan támogathatja a pályázásban egy bank a cégeket? Váczi Dávidot, a Budapest Bank EU-szakértőjét, vállalati termékértékesítés támogatási vezetőjét kérdeztük.

A Budapest Bank folyamatosan figyelemmel kíséri a kkv-k uniós pályázatokon történő aktivitását. Milyen trendeket figyeltek meg az idei évben?

Idén két alkalommal, tavasszal és ősszel is vizsgáltuk a magyar kkv-k részvételi szándékát a Széchenyi 2020 programban, amely a jelenlegi, 2014-2020-as EU-támogatási ciklusban elérhető forrásokat osztja el. A Gfk Hungária által készített kutatásból kiderült, hogy a kkv-k kifejezetten jól értesültek az új ciklus kapcsán, különösen az ipari és mezőgazdasági vállalkozások, amelyek 77%-a jól ismeri a lehetőségeket. Az egy éve megnyílt első GINOP pályázatokon a felmérésben résztvevők csupán 4%-a adott be támogatási igénylést, azonban ez az arány várhatóan jelentősen nőni fog, ami serkentheti majd a beruházásokat is.

Váczi Dávid
Váczi Dávid

A cégek tájékozottsága tehát adott, sőt már beadták az első pályázatokat is, mi a tapasztalat, összességében hányan terveznek pályázni a továbbiakban?

A felmérésünk azt mutatta, hogy az új ciklusban minden harmadik kkv pályázna uniós forrásra, ők jellemzően 50 millió Ft alatti összeggel számolnak, azonban a 700 millió Ft feletti árbevétellel rendelkezők, valamint az ipari cégek ennél nagyobb, 50-100 millió Ft támogatásra pályáznának.  Jól látható, hogy az ipari cégeknél tavasz óta 39%-ról 51%-ra nőtt a pályázatot tervező vállalkozások aránya. Ennek oka az EU pályázatokra várva elhalasztott beruházások nagy száma: a válaszadók 12 százaléka halasztott el beruházást az elmúlt két évben pályázati lehetőségek híján, ezek közel egyharmada 100-500 millió forint egyedi értékű.

Jellemzően milyen beruházásokat valósítanának meg a pályázók?

A válaszadók 29%-a a korábban létező, és a jövőben is tervezett gépek és eszközök beszerzésére irányuló pályázatra vár, ám 12% ingatlanépítésre és felújításra szolgáló forrást keres, 7% pedig használt eszközt vásárolna, annak ellenére, hogy az ilyen típusú költségek legfeljebb szűk körben lesznek elszámolhatók a 2014-2020-as ciklusban. Mindez azt is jelzi, hogy a pályázók eligazodásának érdekében világos kommunikációra van szükség azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire lehet fordítani a forrásokat.

A Budapest Bank mit tehet annak érdekében, hogy a vállalkozások sikerrel induljanak a pályázatokon?

Bankunk az előző pályázati ciklushoz hasonlóan most is aktívan részt vesz majd a pályázatokhoz szükséges önerő és előfinanszírozás biztosításában. Ezen kívül a Budapest Bank EUBázis2020 néven létrehozott tanácsadói szolgáltatása kézzelfogható segítséget nyújt a pályázatok iránt érdeklődő vállalkozások számára. A bank EU irodája a megpályázható források felkutatásában, új, értéket teremtő projektötletek generálásában, valamint professzionális pályázatíró partnerein keresztül a sikeres pályázatok összeállításában, sőt, igény esetén akár a megvalósításban is támogatja majd a kkv-kat. A bank tapasztalatai alapján azonban a megfelelő pályázati források megtalálásán túl legalább olyan fontos azt is időben felismerni, ha egy-egy projektcélt EU-támogatás nélkül kell megvalósítani. A banki szakértők ebben az esetben is rendkívül kedvező feltételekkel bíró hiteltermékekkel állnak a vállalkozások rendelkezésére.

(x)

Címlapon

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Előrelépés a Brexitben? Több milliárd eurós tartozást rendeznének a britek

Az biztos, hogy nem fognak 100 milliárd eurót kifizetni az EU-nak. Theresa May és kormánya azt sem szeretné, hogy miattuk más tagországoknak kelljen majd nagyobb hozzájárulást fizetni. Konkrétumok ugyan még nincsenek, de a britek még karácsony előtt beadják a javaslatot a rendezendő tételekről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

 • BUX39279.75+0.76%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • november 6
  ÁKK: Likviditási diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (végleges) - október
  november 7
  MNB: Monetáris Tanács ülése
  KSH: Kiskereskedelem (első becslés) - szeptember
  MNB: Nemzetközi tartalékok (előzetes/végleges) - október/szeptember
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. október végi helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - szeptember
  Ipari termelés (év/év) - szeptember
  november 8
  KSH: Ipar (előzetes) - szeptember
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (előzetes) - szeptember
  MNB: Monetáris Tanács ülésének rövidített jegyzőkönyve
  Magyar Telekom - 2017 Q3
  november 9
  KSH: Fogyasztói árak - október
  MNB: Inflációs alapmutatók
  Richter - 2017 Q3
  Fogyasztói árindex (év/év) - október
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  november 10
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma - szeptember
  MNB: A rezidens kibocsátású értékpapírok adatai kibocsátói és tulajdonosi bontásban - szeptember
  OTP - 2017 Q3
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (előzetes) - november
  Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) - október

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét: