5p
Lázár János ismét összegezte a kormány érveit a vasárnapi népszavazás ügyében - szerinte az elmúlt 6 év gazdasági eredményeit veszélyezteti, ha nem nyernek érvényes szavazáson a nemek. Megnézik, miért vannak a lengyelek a versenyképességi listák első harmadában, ha mi mindig az utolsó harmadban végzünk; Orbán azt kérdezi Vargától, mi változik, miután felminősítettek minket.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart Kormányinfó 64 - Mit, miért tesz a kormány? címmel.

Nem derült ki, mi lesz a népszavazás után

A vasárnapi népszavazás eredményeit a jövő héten értékelik ki, az igazságügyminiszter a referendum eredményeinek ismeretében állít össze egy menetrendet a további lépésekről. A kormány mindenkit részvételre és nemmel szavazásra buzdít, miután az Európai Bizottság továbbra sem tett le a kötelező kvóta bevezetéséről. A kormányinfón Lázár sok, már korábban is hangoztatott érvet hozott álláspontja alátámasztása mellett. Ha a betelepítés kötelező lesz, annak szociális kiadási vonzatai lesznek - mondta később Lázár. Ez az elmúlt 6 év gazdasági eredményeit érdemben befolyásolhatja szerinte. 148 ezren regisztráltak Magyarországon a bevándorlók közül, megkezdődtek azok az eljárások, amelyek keretében több ország is visszatoloncolná hozzánk őket - ilyen és ehhez hasonló, a korábbi kommunikációban is szereplő érveket sorolt Lázár.

Álom, álom, édes álom - mondta Lázár János arra a felvetésre, hogy Vona Gábor szerint le kellene mondania Orbán Viktornak, ha eredménytelen lesz a népszavazás.

Lázár szerint nem kampányolnak a közhivatalokban a Fidesznek

Olyan nincs, hogy munkaidőben hivatali dolgozók kampánytevékenységet végezzenek - mondta Lázár János. Bár Kocsis Máté korábban úgy nyilatkozott, hogy ebben nincs semmi kivetnivaló, Lázár határozottan cáfolja még azt is, hogy ilyen történik. (Háttér: a 444.hu információi szerint arra utasítottak minisztériumi hivatalnokokat, hogy külön kiosztott telefonokkal, Kubatov-listával és egy fidesz–KDNP-s logóval ellátott, kétoldalas útmutatóval felfegyverkezve munkaidőben egy-egy vidéki szavazókörzetben hívogassanak szavazókat, és győzködjék őket a népszavazás fontosságáról. A portál később azt írta: önkormányzati hivatalnokoknak és közmunkásoknak is telefonálgatniuk kell. Az mno.hu azt írja: az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: ha egy kormány intézményesen elkötelezi magát parlamenti felhatalmazással egy népszavazás mellett, akkor a kormány alkalmazottainak lehetőségük van arra, hogy ebben részt vegyenek.)

Az, hogy valaki magánidejében mit csinál, arra nincs ráhatása a kormánynak, nem tiltott, hogy egy kormányhivatali, járási hivatali dolgozónak legyen politikai véleménye. Lázár nem adott olyan utasítást, hogy munkaidőben kampányoljanak a dolgozók. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint nincs is bizonyíték arra, hogy ilyesmi egyáltalán történik a magyar hivatalokban.

Épül az osztrák kerítés, mi nem építünk még Románia felé

Magyarország tudomásul veszi, hogy Ausztria kerítést akar építeni a határra, de inkább azt javasolják, a magyar kerítést erősítsék meg, erről folynak az egyeztetések. A román határra épülő kerítés minden szempontból elő van készítve, ha elkerülhetetlenné válik, csak akkor kezdjük meg az építést. Jelenleg napi szinten néhányan jönnek ebből az irányból.

Megnézik, miért állnak jobban a lengyelek, mint mi

A felminősítést követően Orbán Viktor tervet vár Varga Mihálytól arra, hogyan befolyásolja az állam finanszírozását az, hogy újra a befektetésre ajánlott kategóriába.

Általában az utolsó harmadban vagyunk a versenyképességi felmérésekben, az objektív szempontok közül a bürokrácia az, ami rendszerint előfordul esetünkben. Megvizsgáljuk, Lengyelország miért áll jobban a versenyképességi mutatók tekintetében - kommentálta Lázár a Világgazdasági Fórum minapi jelentését, amit itt elemeztünk. A versenyképességet növelő intézkedések között az adózás egyszerűsítését és a bürokrácia csökkentését ígérte. Lengyelországban átláthatóbbak a törvények, ritkábban változnak - mondta.

Arról, hogy a korábban meghirdetett bürokráciacsökkentő program hol tart, az év végén számolnak be - mindenesetre Lázár nem elégedett.

Az átalakított KLIK-ről is kérdezték Lázárt, azt mondta: az értékeléssel meg kell várni a tanév végét, akkorra derül ki igazán, hogy jobb lett-e a rendszer.

Nem lesz egyhamar felújított 3-as metrónk

Az autóbusztendert azért kellett megsemmisíteni, mert nem volt szabályos - kommentálta a busztender felfüggesztését Lázár János (itt írtunk róla). Ehhez Seszták Miklósnak nem sok köze van - mondta. A tender sok szereplőt automatikusan kizárt, túlságosan szűkítő volt. Az építésre irányuló közbeszerzést pedig még ki sem írták, így a 3-as metró felújításának elkezdését már nem tavaszra, hanem legkorábban jövő nyárra várja Lázár János. Ennél még tovább is csúszhat - a kiírástól számított 6 hónapig biztosan.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG