4p
Korábban nem voltak megrendelések, nem indultak projektek, idén viszont már a munkaerőhiány és a kapacitáskorlát lesz a két fő kihívás a hazai építőiparban. A KSH legfrissebb számai azt mutatják: bár 2016 még a 2015-ösnél is gyengébb év volt, a gödör alját már elhagytuk. Temérdek uniós pénz zúdul hirtelen a vállalkozások nyakába - de ki fogja meg a malteroskanalat?

2016 decemberében az építőipari termelés volumene közel 15 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek és az egyéb építmények építésénél is csökkenést mért a KSH: előbbinél 5,8 százalékos, utóbbinál több mint 25 százalékos volt a visszaesés 2016 decemberében 2015 decemberéhez képest.

Ha a 2010-es adatokhoz képest vizsgáljuk a teljesítményt, azért látszik, hogy kifelé lábalunk a gödörből. Decemberben az építőipar termelése 1,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest:

Ha épp nincs uniós pénz, nem épül semmi - aztán hirtelen ránk zúdul

Ez utóbbi adat ismét rámutat arra, mekkora jelentősége van az uniós pénzeknek a magyar gazdaság szempontjából: az egyéb építmények építésének masszív visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. év végi befejeződése okozta. Decemberben a legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy az uniós pénzek megindulásával újra nagyot ugorhat a hazai építőipar teljesítménye. A pénzek pedig már megindultak: idén várhatóan 2700 milliárd forintot fizetnek ki a magyar cégeknek, és 2016-ban is érkezett közel 2000 milliárd forint a számlákra - mivel ezt jórészt decemberben utalták, még nem látszik meg a most közölt statisztikában érdemben. A tempón ráadásul nem is lassít a kormány, sőt: 2018 márciusáig a források teljes lekötése megtörténik a tervek szerint (a háttérről itt írtunk >>)

Szakértők szerint az az irdatlan pénzmennyiség, ami most a piac nyakába szakad, biztosan sokkolóan hat majd  4-5 év forrásszűke után, és különösen az építőipar kapcsán kapacitás-kérdéseket is felvet - magyarán ennyi szűk év után kérdés, hogy honnan fognak előrántani elegendő szakembert és szakmunkást a berobbanó építések kivitelezéséhez.

Az alapozás még nem kezdődött meg, de a szerződések már beindultak

A kérdés nagyon hamar aktuálissá válik, ahogy az a friss KSH-statisztikából is látszik: a megkötött új szerződések volumene 114 százalékkal nőtt az előző évihez képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 34,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig közel 173 százalékkal emelkedett. A növekedés oka néhány, gyorsforgalmi utak építésére kötött, nagy értékű szerződés volt.

Az új szerződésekkel együtt az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene december végén 89 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist.

Az uniós forrásból finanszírozott építkezések mellett a növekvő kereslet a lakásépítéseket is felpörgeti, több száz projekt van már a láthatáron - ez pedig további kérdéseket vet fel a munkaerőhiánnyal kapcsolatban, ami az idei évben biztosan az első számú kihívást jelenti majd az építőiparban,

Ez volt az építőipar 2016-ban

Mivel megérkeztek a decemberi adatok, egyenleget vonhatunk az egész évről is: 18,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene 12 hónap alatt, az épületeknél 3,7, az egyéb építményeknél (az út- és vasútépítések zuhanása miatt) 33 százalékos volt a visszaesés.

Mintha nem is egyetlen országban élnénk

Az év végén érdemes némi figyelmet szentelni a KSH adatsorán belül a megyei székhelyű építőipari termelés értékeire is. Régiókra bontva az látszik: az éves építőipari termelés közel fele Közép-Magyarországhoz kötődik, míg Észak-Magyarország és a Dél-Dunántúl építőipari vállalkozásai csak 6 százalékkal járultak hozzá a teljesítményhez.

Az egyes régiók részsedése az építőipari termelés volumenéből 2016-ban.

Az építőipari statisztikák böngészése közben mindig hüledezve tekintünk Nógrád megyére - most sincs ez másképp. Volt olyan hónap (január), amikor az egész megye építőipari teljesítménye 254 millió forint volt, és egyik hónapban sem érte el az 1 milliárd forintot. A legerősebb hónapban, decemberben a 971 millió forintos teljesítmény a teljes ország építőipari teljesítményének 0,64 százalékát adta.

Az építőipari termelés volumene 2016. decemberében - millió forintban.
Forrás: KSH / Privátbankár.hu
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG