3p
Drámai véget ért a tegnapi elődöntő: Németország megsemmisítette a brazil öntudatot. Szépségtapaszt talán csak a nagy helyi vetélytárs argentinok legyőzése jelentheti a bronzmeccsen - ehhez viszont az kell, hogy a mai másik elődöntőn holland győzelem szülessen.

Mészárlás - ez a legfinomabb jelző a tegnapi vb-elődöntőre. Sporttörténelmet írt a német válogatott: egyetlen csapat sem vezetett 5-0-ra világbajnokságon fél óra alatt. A 29. percben a focitörténelemben járatosabbak talán aggódni kezdtek, hogy a korábbi gólrekordunk, a világbajnokság alatt már emlegetett, 1982-ben a spanyolországi Elchében lejátszott Magyarország-Salvador meccs 10-1-es eredménye is meghaladásra kerül Kroosék által. Megjegyzendő, akkor az ötödiket Fazekas az 54. percben rúgta, s arra a 65. percben jött a salvadori szépítés.

Az internet piaca azonnal ontani kezdte magából a humoros képeket - a Rio felett magasodó Jézus szobor ezeken hol eltakarja az arcát, hol "lecserélődik" az önfeledt gólörömben úszó Angela Merkelre, aki vasárnap biztos, hogy ott lesz a Maracanában, s persze most sajnálja, hogy nem vett ki szabadságot kissé hamarabb. Orbán Viktor magyar miniszterelnök magánlátogatás keretében látogat majd az aréna díszpáholyába.

Kérdés, lehet-e még egyszer így játszani. Persze az is kérdés, lehet-e még egyszer ennyire rosszul. A brazilok kifejezetten úgy tűntek a második berúgott gól után - amivel Klose megelőzte a világbajnokságok legeredményesebb góllövője listán az eddigi első Ronaldót 16. góljával - mint a bokszoló, akit megrendítő ütés ért. Tisztességgel felálltak, de támolyogtak és - kis túlzással - annyit kaphattak volna ezekben a percekben, hogy csak na. A labdarúgás szabálykönyve nem ismeri a döntő fölényt, márpedig sokan úgy vélik, az első félóra után le kellett volna léptetni a szétesett brazilokat.

Scolari mester igyekezett levenni a terhet a csapat válláról, s magára venni a felelősséget, de ez nem ilyen egyszerű. A túlfűtött hangulatban lévő brazilok számára nem csupán a vereség, hanem annak kiábrándító módja volt elviselhetetlen - ennek a nemzetnek a tudatában eddig ugyanúgy élt és fájt az 1950-es világbajnoki "döntő" (körmérkőzés volt, de valójában az utolsó meccs döntött), amikor 2-1-re épp Rióban kikaptak Uruguaytól, mint nekünk a 60 éves berni átok. Nem nagy dicsőség, hogy 2014 nyara felülírja a fájdalmat a brazil lelkekben.

S hogy ez több is lehet, azt jól mutatja, hogy rögtön tiltakozások, tüntetések kezdődtek, Fredet meg is támadták. Nagyon fontos lenne ezért, hogy szombaton a brazilok szépíteni tudjanak és legalább a bronzot meg tudják szerezni.

Hogy ki ellen, az ma a holland-argentin meccsen dől el. Eddig az amerikai kontinensen játszott világbajnokságok egyikén sem tudott európai csapat nyerni, ám ha ma Robbenék győznek, ez a tendencia is megtörik. S bár a TippMix - teljesen érthetetlenül - az argentinokat tartja esélyesebbnek, sokan úgy vélik, hogy Robben, Sneider és van Persie többet ér, mint Messi, aki mellől Angel Di Maria nagyon fog hiányozni.

Ha európai döntő lenne és a braziloknak a nagy vetélytárssal szemben lenne módjuk kiköszörülni a csorba (egy részét), az komolyabb gyógyír lenne a brazil lelkeknek.

Szóval már csak a közjó miatt is: hajrá Hollandia!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG