4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nemcsak Budapesten és a nagyobb vidéki városokban élénkült meg az ingatlanpiac, hanem a Balaton is a vevők célpontjává vált. Az elmúlt egy évben növekedés érzékelhető mind a nyaralók, mind pedig a lakóingatlanok piacán. Hol járnak most az árak, melyek a felkapott települések, érdemes-e most bevásárolni ingatlanból a Balaton parton?
Part menti nyaralók a Balaton déli partján. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Jelentős változások tanúi lehettek az elmúlt egy évben azok, akik figyelik a balatoni ingatlanpiacot. Újból visszatértek a nyaralót kereső érdeklődők, érzékelhető a mozgás a helyi lakosok körében, ráadásul egy további nagyon fontos változás is bekövetkezett: ismét beindultak az építkezések, amire az elmúlt öt-hat évben nem nagyon volt példa - hívta fel a figyelmet Krausz Gábor, a Balla Ingatlanirodák siófoki irodájának vezetője.

Az árak még nem szálltak el

Míg a pesti ingatlanpiacon főleg a panellakások szegmensében hallani túlárazott ingatlanokról, addig a Balaton kapcsán a szakértő úgy fogalmazott, hogy egyelőre ott tartunk, hogy megállt az árak eddigi esése, és egy szép lassú növekedés bontakozik ki a keresettebb kategóriákban.

Egyetlen kategória van, ahol erőteljesebb áremelkedéssel találkoztak, ez a belvárosi, téglaépítésű és panel garzonok szegmense, amelyben most már hiány alakult ki, és akadnak olyan vevőik, akiket nem tudnak kiszolgálna a megfelelő kínálat hiányában. Itt csak az elmúlt hat hónap során mintegy tíz százalékos áremelkedést figyeltek meg a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítői.

A part-közeli nyaralókat keresik

A garzonokon kívül slágerterméknek számítanak az ingatlanpiacon a part és főút közötti ingatlanok, ezek között is elsősorban a kisméretű, önálló nyaralók és ikerházak. Ezek ára a 8-10 milliós árszinttől egészen a 80-100 milliós értékhatárig terjed, de az érdeklődők többsége jellemzően megáll a 30 milliós összeg elérésekor. Ezeknél az ingatlanoknál hozzávetőlegesen 40 ezer forintos négyzetméterenkénti telekárral számolhatunk, amihez hozzáadódik még a ház értéke. Ha nagyon rossz állapotban van az épület, akkor általában a telekárból levonják a bontás költségét, és ezen az áron próbálkoznak meg az értékesítéssel.

Ezen kívül újra megjelent a kereslet ugyanebben a parti sávban az újépítésű társasházi nyaralóingatlanok iránt is, amelyek között az 50-60 négyzetméteres, nappali + 2 hálós elrendezésűek a legkedveltebbek. Ezek négyzetméterára 400-480 ezer forint között alakul, de ha közvetlenül a vízparton található a lakás, ráadásul balatoni a panoráma, akkor a 700-800 ezer forintot is elérheti. Akad azonban néhány olyan nagyon felkapott társasház is a part mentén, ahol éppen kedveltségük miatt már hiány alakult ki eladó ingatlanokból.

Itt is megjelentek a befektetők

Krausz Gábor szerint ezekben a felkapott társasházakban elsősorban a befektetők vásárolnak lakásokat, nem saját használatra. Nekik fontos szempont, hogy jó helyen legyen az ingatlan, közel legyen a település központja, de a vízpart is, emellett még az is követelmény, hogy a háznak legyen egy saját wellness-részlege, hogy a szezont minél jobban ki lehessen tolni. Egy-egy ilyen lakás ára ennek megfelelően elég borsos: egy 40 négyzetméteres, másfél szobásért akár 30 millió forintot is elkérnek, vagyis nem ritka a 750 ezres négyzetméterár.

Hitelre viszont nem nagyon vásárolnak még a vevők, legalábbis ez egyelőre nem jellemző a nyaralók piacán. Inkább csak az építkezéseknél, nagyobb lakásra történő cserénél, illetve belvárosi lakóingatlanok megvásárlásánál találkozott hitelfelvétellel az ingatlanközvetítő. Utóbbi esetben akadnak olyan befektetési céllal, hitelre vásárlók, akik aztán a törlesztőrészleteket a kiadásból igyekeznek finanszírozni.

A belvárosi lakásárak alacsonyabbak

A belvárosban viszont jóval kedvezőbb áron lehet lakáshoz jutni, mint a korábban említett part menti nyaralóknál: a négyzetméterárak 160-240 ezer forint között alakulnak. Az ár elsősorban attól függ, hogy panel vagy téglaházról van-e szó, de függ az emelettől, az állapottól és az elhelyezkedéstől is.

A legkedveltebb településnek egyébként Siófok és Zamárdi számít a Balatonkenesétől Balatonszárszóig tartó szakaszon, így errefelé kell a legmagasabb árakra számítani. A többi település viszont éppen az alacsonyabb árak miatt lehet vonzó a vevők számára - tette hozzá a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítője.

Azt is megjegyezte, hogy tapasztalatai szerint minél melegebb egy nyár, annál többen döntenek balatoni nyaraló vásárlása mellett. Így ha most jönne néhány forró nyári hónap, az még több embert sarkallna vásárlására, és ebben az esetben az ingatlanközvetítők is kifejezetten jó szezont zárhatnának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG