5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.

A legkitartóbb 2000 szurkoló immár egy hete élvezi a város vendégszeretetét - s a szeretet egész ma estig valóban érezhető volt, hiszen a kocsmákat betöltő szurkolókkal szívesen beszélgettek, ittak a helyiek.

Bor nincs, sört kell inni

Nem kell tehát Békemenet, hogy érezzük, hogy a magyar-lengyel két jó barát - még akkor is, ha a város intézményeit járva a szólás második részét- együtt issza meg a borát -  nem tudjuk igazolni. Mert lengyel bort inni egyrészt nem könnyű, mert nem nagyon találunk.

Ha pedig mégis, akkor hamar kiderül, hogy - nem érdemes. Így jobbára francia borral koccint itt a boros, ám ők képezik a "törpe minoritást", merthogy a lengyel nemzeti ital, a vodka mellé nem igazán áll jól a bor.

Sörből viszont jól állnak a lengyelek. Az idősebbek emlékezhetnek a magyar köznyelvben "táncos"-nak becézett Zywec, amely ugyanakkor a szocializmus múltával kikopott a magyar boltokból - itt ugyanakkor mindenhol kapható hozzá méltó egyéb márkákkal.

Krakkóban a belvárosban egyébként a gyönyörű épületek mellett rengeteg vendéglátó intézmény várja a szurkolókat, akik pénztárcájuk alapján dönthetnek, melyik intézményben hangolnak a ma esti döntőre. És hogy hangolnak, azt mindennél jobban bizonyította, hogy tegnap magyar rigmusoktól volt hangos a Vawel töve.

Kép forrása: Wikipedia Commons

Aki pedig nem elégedik meg a kocsma/étterem zajjal, az szinte minden második belvárosi kapuban night klubokat talál - ilyen számban még sehol nem láttunk ilyet. S most legyünk kedvesek és mondjuk azt, hogy a főtér környékén a  derűs estéken is piros esernyővel sétáló hölgyek csak a klub belépésre és nem valami másra biztatnak...

Sok magyar vonatkozású emlék

Arra ugyanakkor nem kellett biztatni honfitársainkat, hogy a világbajnokság pihenőnapjain a város nevezetességei mellett a környék híres (hírhedt) úticéljait is megtekintsék. "Magyar" napok vannak/voltak a wieliczkai sóbányában és több száz magyar kereste fel az elmúlt napokban az Auschwitz-Birkenaui koncentrációs tábor-rendszert is megemlékezve a vészkorszakról.

Az auschwitzi 18-as barakkban lévő magyar kiállítás ugyan nem tartozik a vezetett kiállítások témái közé, de az idelátogatók mindenképp nézzék meg - jól sikerült, tartalmas összeállítás készült arról a 430 ezer magyarról, akiket idehoztak. A táborban elpusztult magyarok  száma másfélszerese volt a lengyelekének..

Bár 40 milliós Lengyelország számottevően katolikusabb ország, mint hazánk - itt a kommunizmus alatt is erős maradt az egyház, mert a lakosság többsége hívő volt - egyelőre nyoma sincs a bolti munkavégzés tilalmának - a boltok közül, amelyik akar, nyugodtan lehet nyitva 24 órán keresztül, s a vasárnapi nyitva tartást sem korlátozzák úgy, mint hazánkban - a hirdetések szerint vasárnap is lehet bármilyen műszaki terméket venni 0 százalékos raty mellett. Tegyük azért hozzá, hogy időről-időre azért itt is felmerül a vasárnapi nyitva tartás kérdése.

A nagy meccs

Erre pedig remélhetően szükség lesz, hiszen ma este 10 körül az ideutazó magyarok mindenképp pezsgőt akarnak majd vásárolni. Kézzelfogható közelségbe került ugyanis, hogy "megismétlődjék" a "sapporói csoda", amikor a magyar hokiválogatott 2008-ban kiharcolta az A-csoportba való feljutást. Ami a különbséget jelenti, az az, hogy ezúttal nem csoda, hanem megérdemelt lenne, ha csapatunk feljutna az elitligába, hiszen az utolsó meccs előtt 3 ponttal jobban áll a feljutásért folyó versenyben, mint a vetélytárs.

 

 

Ami cseppnyi gondot jelenti, hogy a vetélytársat Lengyelországnak hívják, vagyis ma este a két jó barát egymásnak feszül. Teljesítmény alapján, ranglista hely szerint Magyarország az esélyesebb, ám a lengyelek a házigazdák, ami ugye kicsit billenti a pályát, ráadásul az utolsó 3 - barátságos - mérkőzésen rendre vesztettünk ellenük. Az ugyanakkor utoljára a Szovjetunió szétesése és Csehszlovákia felbomlása után fordult elő, hogy egy csapat két év alatt két osztályt ugorjon felfelé - márpedig a lengyelek tavaly még a divizíó Ib osztály bajnokai lettek és kerültek fel a második vonalba.

Szóval este igazán érdekes mérkőzés dönt majd arról, hogy a magabiztosan csoportelső Kazahsztán mellett melyik csapat kerül majd fel az elitkörbe és  küzdhet majd jövőre Moszkvában vagy Szent-Péterváron a hoki igazi "nagyjaival". Az bizonyos, hogy a második vonalban eddig példa nélkül álló nézősereg előtt kerül sor a sorsdöntő csatára - eddig nem volt példa arra, hogy 15 ezer néző előtt játszanak ezek a csapatok. A magyarok ugyanakkor a számíthatnak a "világ legjobb közönségére". Szóval: hajrá magyarok!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Jövő héten visszaesik a hőmérséklet, de mi lesz hétvégén?
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 11:51
Hétvégén meleg és napos idő várható, kisebb záporok előfordulhatnak, de kedden visszaesik a hőmérséklet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG