3p
„Schäuble titkos terve a Brexitre” címmel írt a Handelsblatt, állítása szerint hozzájutva egy dokumentumhoz. Eszerint Németország társulási szerződést kötne Nagy-Britanniával, de nem engedne túl sok mindenben a briteknek, hogy ne támadjon kedvük másoknak is követni őket. Például Magyarországnak.

Az EU elhagyásáról szóló brit népszavazás után a német kormány a károk enyhítésére törekszik – írja a Handelsblatt. Idézik Angela Merkelt, aki jövő hétfőre máris összehívta az EU legfontosabb vezetőit, és kedden a német parlament tárgyalja majd az ügyet.

Wolfgang Schäuble (CDU) szövetségi pénzügyminiszter tárcája állítólag már felkészült erre az eshetőségre, erről a Handelsblatt megszerzett egy dokumentumot is. A „Német stratégia a Brexittel kapcsolatban” nevű írást vészforgatókönynek nevezi a lap, amely most előkerült a fiókból, és a Nagy-Britanniával kapcsolatos német tárgyalási stratégiát részletezi.

Az EU-val egyetértésben konstruktív tárgyalási feltételeket kínálnak Nagy-Britanniának, de kemény tárgyalásokra készülnek. Így lehet ez a különböző, EU-val kapcsolatos fizetési kötelezettségek vagy az EIB beruházási bankból való kilépés kapcsán. Az EU-s jog szerint két évi átmeneti időszak után lehet kilépni a szervezetből.

Az átmeneti időszaktól azt remélik, hogy a kiválás ezáltal rendezett lesz. Ezután egy társult státuszt alakítanának ki Nagy-Britannia és az EU között. Ám nem akarnak túl nagy engedményeket tenni Londonnak, nem akarják az EU belső piacához való hozzáférést automatikusan biztosítani. Ha Nagy-Britannia az EU belső piacának előnyeit élvezheti anélkül, hogy tag lenne, akkor könnyen követőkre találhat. El akarják kerülni, hogy mások számára a példa vonzó legyen.

A Szövetségi Kormány ilyen, követői tendenciákat, hajlamot vél felfedezni Franciaországban, Finnországban, Ausztriában, Hollandiában és Magyarországon. A követési hajlam azonban nagymértékben attól függ majd, hogyan bánnak a britekkel.

A másik oldalról Schäuble és szakemberei attól is tartanak, hogy mások pedig még szorosabbra akarják majd fűzni az EU-n belüli kötelékeket, Franciaországot és Olaszországot említik. Ilyen kötelék lehet egy közös Eurózónás költségvetés kialakítása vagy egy közös bankbetét-biztosítás. Ez azonban a nettó pénzbefizető országoknál erős ellenállásra találhat, ezért a németek sem tartják jó megoldásnak. Az EU-val szembeni szkepszist, a szélsőségeseket is felerősítheti egy ilyen folyamat.

Nagy-Britanniával a harmadik legnagyobb befizető ország távozik, így attól tartanak, a Brexit amúgy is drága lesz Németország számára. A német hozzájárulás ezáltal három milliárd euróval nőhet évente. Arra viszont nem számítanak, hogy a Brexit miatt akkora gazdasági visszaesés lenne, hogy költségvetési pénzekből kellene közbelépni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG