3p
Londoni pénzügyi elemzők szerint már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége a Grexitnek, vagyis Görögország távozásának az euróövezetből.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerdán összeállított helyzetértékelése szerint a görög eurótagság megszűnésének ideje egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy Görögország jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzete fenntarthatatlan.

A ház elemzői szerint a távozást követő kezdeti piaci felfordulás után azonban Görögországnak "sokkal jobb dolga lenne" az euróövezeten kívül.

Mi lesz a magyar bankokkal, ha jön a Grexit?

Az euróövezet szétbontása a valutaunió szempontjából is "a legkevésbé fájdalmas és a legreálisabb" megoldást kínálhatja az euróövezeti periféria versenyképességi és adósságproblémáira, és a jelenlegi központi eurógazdaságok számára is lehetővé tenné a gazdaságpolitika lazítását - vélekedtek a Capital Economics londoni elemzői.

A cég szerint Görögország távozása az első időkben a valutauniós periféria szuverén kötvényhozamainak megugrását okozná, de az euróövezeti részvények még ebben a környezetben is túlteljesíthetnék az amerikai tőzsdei cégek papírjait, tekintettel az euró gyengüléséből eredő versenyképességi hozadékra és a várható pótlólagos monetáris élénkítésre. Mindezek mellett végül még az euró is visszaerősödhet, legalábbis részben behozva veszteségeit - jósolták a Capital Economics közgazdászai.

Az euróövezetnek is fájna

A Grexitet más nagy londoni házak is valószínűsítik, de azt is, hogy ez csődbe sodorná Görögországot.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap Londonban ismertetett elemzése szerint sem kizárt Görögország távozása a valutaunióból, ám egy ilyen fejlemény jelentős sokkhatásként érné a görög és az euróövezeti gazdaságot. A Fitch londoni elemzői szerint a Grexit egyik sokkhatása abban nyilvánulna meg, hogy szertefoszlatná az euróövezeti tagság visszafordíthatatlanságának vélelmét, és "komoly ütés" érné az euróövezeti üzleti bizalmat.

A cég szerint a Grexit után - az új görög fizetőeszköz biztosra vehető gyors leértékelődése miatt - Görögország törlesztési csődbe kerülne.

A Grexittel és az ezt követő görög szuverén törlesztési csőddel kapcsolatos egyre erősödő várakozást jelzi, hogy az elmúlt napok ingadozása után ismét emelkedik a görög államadósság-törlesztési kockázat ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása.

Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók - vagyis a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama meredek, 134 pontos emelkedéssel ismét 1730 bázispont környékén, a hét eleji szinten mozgott a szerdai londoni forgalomban az irányadó ötéves kötvénylejáratra.

A szerdára kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg 1,7 millió eurót meghaladó középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon, 134 ezer euróval drágábban, mint az előző zárásban.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi szuverén CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 71 százalék körüli valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG