3p
Tovább dübörög a turizmus a KSH adatai alapján: közel 10 százalékkal nőtt a szállásadók árbevétele.

A Központi Statisztikai hivatal közölte a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról szóló adatokat, és hát látszik, hogy imádnak ide jönni a turisták: 2016. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2, a belföldi vendégek által eltöltötteké 9,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 9,6 százalékkal nőtt.

Forrás: KSH

Az előző év azonos időszakához képest:

  • A külföldi vendégek száma 5,7, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 6,2 százalékkal (1 millió 849 ezerre) nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban nőtt.
  • A legjelentősebb küldő országok mindegyikében nőtt a vendégéjszakában mért vendégforgalom. A bővülés mértéke Csehország, valamint Szlovákia esetében jelentős, 27, illetve 29 százalék, Németország, Lengyelország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok esetében pedig 4,1–5,6 százalék közötti mértékű volt.

  • Mi is egyre többe utazunk itthon: a belföldi vendégek száma 11, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 9,8 százalékkal (2 millió 420 ezerre) nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom kilenc turisztikai régióból hétben emelkedett, egyben stagnált és egyben csökkent.

  • A szállodák szobakihasználtsága 1,9 százalékponttal, 68,8 százalékra nőtt.

  • A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 9,6 százalékkal (47,7 milliárd forintra) nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 12 százalékkal (30,8 milliárd forintra), az egyéb bevételek 8,0 százalékkal (8,9 milliárd forintra) a vendéglátás bevétele 4,2 százalékkal (7,9 milliárd forintra) emelkedett.

  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 4,1 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2280 egység fogadott el pihenőkártyát, 3,3 milliárd forint értékben.)

  • Minőség a mennyiség helyett: a hazánkban működő egységek száma (3333-ra) 0,4 százalékkal nőtt, a kiadható férőhelyek száma viszont (354 ezerre) 5,4 százalékkal csökkent.

Forrás: KSH

    Az első 7 hónap teljesítménye a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva:

      • A szálláshelyek 5,5 százalékkal több, összesen 15 millió 249 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,1 százalékkal (7,5 millió), a belföldi vendégek 6,9 százalékkal több (7,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

      • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 1,7 százalékponttal, 53,5 százalékra emelkedett.

      • A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 7,2 százalékkal magasabb – 216,1 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

      • A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 6,0 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 10,7 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

      LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

      Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
      Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
      Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


      Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

      Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
      Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
      Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
      Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
      Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
      Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
      Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
      Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
      Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
      Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
      Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
      Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
      Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
      Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
      Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
      Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
      Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
      Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
      Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
      Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
      Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
      Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
      És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
      Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
      Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
      A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
      hírlevél
      Ingatlantájoló
      Együttműködő partnerünk: 4iG