4p
Már régóta gyanítják, hogy Oroszország tudatos, célzott, szervezett rémhírterjesztő propagandával Angela Merkel kancellár gyengítésére és Németország, sőt az EU destabilizálására törekszik. A német kormány most megbízta a titkosszolgáltatokat, hogy járjon utána a bizonyítékoknak. Tisztáznák azt is, támogatják-e az oroszok a német szélsőjobboldalt, mint Magyarországon és Franciaországban.
Vlagyimir Putyin(MTI/EPA/Ria Novosztyi/Kreml/Pool/Alekszej Druginyin)

Német kormányszervek több lap szerint megbízták a titkosszolgálat szerepét betöltő szövetségi hivatalokat (BND és Verfassungsschutz), hogy derítsék ki, ki áll az utóbbi időben terjesztett dezinformációk (félretájékoztatás, fals információk) mögött. Ezek a szovjet idők hidegháborús módszereire emlékeztetnek, amelyeknek a KGB, a szovjet titkosszolgálat nagy mestere volt. A német titkosszolgálatoknak most állítólag ki kell deríteniük az igazat, bár a német kormány azonban nem kommentálja a híreket.

A szilveszteri kölni támadások óta Németországot úgy állítja be az orosz média, mint amely kevéssel az összeomlás előtt áll. A Kremlhez hű hírforrások szerint Európa gyenge, egy bizonytalan hely, amelyet lerohantak az idegenek. Az N-Tv.de cikke megemlíti, hogy 2,3 millió olyan ember él Németországban, akik az egykori Szovjetunióból származnak, őket is befolyásolhatják az ilyen híradások.

Lisa politikai botrányt kavart

Tipikus példa Lisa, a 13 éves berlini orosz-német lány, aki rövid időre eltűnt és kitalált egy migránsos-megerőszakolós történetet, hogy a szülei ne a rossz jegyeivel foglalkozzanak. (Itt írtunk a részletekről.) Az orosz médiában azonban hatalmas hullámokat keltett az ügy és a német hatóságokat mindennel megvádolták.

Azt gyanítják, hogy az orosz politika célja az EU országai közé éket verni. Aki Európában új rendet szeretne, annak először a német kancellárral kell megküzdenie – tartják. Egy EU-szervezet már október végétől hetente készít jelentést a dezinformációs (félreinformáló) tevékenységekről, ebből is azt a következtetést vonják le, hogy Németország tudatos, szisztematikus destabilizálásának kísérletéről van szó.

Pont Németországot hagynák ki?

A meg nem nevezett német kormányzati források szerint azt is tisztázni szeretnék, hogy a német szélsőjobboldali mozgalmakat is támogatják-e az oroszok, mint ahogy az „Magyarországon és Franciaországban már előfordul”. Elképzelhetetlennek tartják, hogy pont Németországot hagynák ki, Európa fontos pillérét.

A technika a következő: kormányközeli orosz weboldalak vagy újságok beszámolnak olyan esetekről, hírekről, amelyek nem támaszthatók alá, mint a Lisa nevű lány kitalált története. Vagy, a kölni erőszak után az, hogy az amerikai titkosszolgálat, a CIA pénzelte a részvevőket, és később heroinnal fizette ki őket. (A szövetséges USA támadásánál még az is valószínűbb, hogy Németország ellensége, Oroszország megbízásából a KGB szervezett egyszerre három német városban hasonló tömeges attrocitásokat – a szerk.)

Féligazságokkal jobban lehet hazudni

Egy csehországi, Kreml-közeli újságban az jelent meg, hogy a német hatóságok cseh prostituáltakat alkalmaznak a német menekülttáborokban fizetség ellenében, hogy nemi betegségekkel fertőzzék meg a cseh lakosságot. Mindezt bosszúból, amiért Csehország nem akart menekülteket átvenni. (Azért aki ezt elhiszi, annak eléggé nagy baj van a valóságérzetével – a szerk.)

A Süddeutsche Zeitung szerint az orosz média új technikája, hogy nem légből kapott történeteket vesznek elő, hanem német hírforrásokat idéznek, csakhogy pontatlanul, saját szájuk íze szerint. Valóban létező elemeket átvéve és kifacsarva nem valóságos történeteket gyártanak – idézik az EU dezinformációs jelentését. (További hasonló dezinformációs módszerekről nemrég itt írtunk.)

Az N-Tv.de még hozzáteszi, hogy a mai digitális korban sajnos nagyon nehéz megkülönböztetni a bolondságból fakadó téves állításokat a célzott titkosszolgálati befolyásolási taktikáktól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG