6p
Ömlik a sok tévhit és szenny, az egyik oldal pusztán bűnözőknek próbálja lefesteni a menekülteket, a másik csupa ártatlan báránykának. Repkednek a megbízhatatlan számok, félreértelmezések. Mi az igazság? Olyanokat idézünk, akik értenek a statisztikákhoz, és nagy gyakorlatuk van a menekültekkel kapcsolatban: német statisztikusokat.
Törökország és Szíria határán (fotó: UNHC, AFP)

Dobálják ide-oda a sarat a politikusok és híveik, az ember csak kapkodja a fejét. A két szélsőség körülbelül úgy néz ki, hogy minden menekült potenciális bűnöző, a másik szerint pedig egyik sem az, hiszen nem akarják kockáztatni, hogy kiutasítsák őket.

Mi az igazság? A gazdag, és régóta fontos bevándorlási, menekülési célpontként szolgáló Németországban precízen feljegyeznek mindent. De még ők sem elég precízek ahhoz, hogy ezt a kérdést könnyen el lehessen dönteni.

Az emelkedés egyértelmű

A következő grafikonon azt látjuk, hogy az összes elítélt bűnelkövetőn belül mekkora volt a külföldiek aránya az egyes években. Ha megnézzük, elég komoly emelkedést látunk a nyolcvanas évek óta.

Hát ha még emlékszik valaki arra, hogy a kilencvenes években a volt Jugoszlávia polgárai menekültek hasonló tömegben, mint a mostani áradat, akkor akár fel is kiálthat, ha épp azt akarja igazolva látni: a külföldiek bűnöznek. (Az 1991-1993-as években mintegy egymillió menekült ment Németországba, az akkori menekülthullámról itt írtunk.)

 

Az összehasonlítás nem ér

Ám ez mégsem ennyire egyszerű. A német statisztikai hivatal által kiadott idei kiadvány ("Justiz auf einen Blick 2015") is elismeri, hogy a német állampolgársággal nem rendelkező, büntethető korban levő lakosok aránya mindössze 9 százalék volt 2012-ben. Ehhez képest a 23 százalékos bűnözési arány soknak tűnik. Ám ezt az mégsem szabad így értelmezni, „az összehasonlítás nem lehetséges” – teszik hozzá.

Benne van a részeg turista is

A lakosság körébe ugyanis csak a hivatalosan Németországban tartózkodókat sorolják, a külföldi bűnelkövetők közé pedig az illegálisan ott tartózkodókat, vagy például a turistákat is. Belekerül a statisztikába a súlyos közlekedési kihágást elkövető vakációzó is. A külföldi bűnelkövetők tartózkodási státuszát már nem rögzítik.

Más forrásból úgy tudjuk, azok a külföldiek is bekerülnek a statisztikába, akik Németországban lakó polgárok ellen követtek el ugyan bűncselekményt, de úgy, hogy soha oda be nem tették a lábukat. Ezek főleg internetes és bankkártyás csalások, a világ bármely pontjáról, néha sorozatban elkövetve.

Ezt csak külföldiek követhetik el

Visszatérve azonban a Destatis hivatalos statisztikai kiadványára, rendőrségi források alapján az elmondottak ellenére úgy vélik, hogy lakosságarányosan „határozottan több külföldit ítélnek el, mint németet”. Ám úgy vélik, hogy ez gazdasági és szociális körülmények miatt van így.

Vágó Istvánnak tulajdonítják a Facebook-on:

"A pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében követelem: ne csak azt mondják be a hírekben, hogy naponta hány migráns lépett be az országba, hanem azt is, hogy ugyanakkor hányan hagyták el az országot!"

A jelentés szerint a bűnözés leginkább a fiatal, 14-25 éves korosztályban jellemző, ott felülreprezentált. A külföldiek megugró bűnözését egyrészt eleve magának a bevándorlási hullámnak tulajdonítják: a tartózkodási szabályok megsértésével kapcsolatos bűncselekmények zömét más nem is követheti el, mint a külföldiek. (Vélhetően főleg azért teszik, hogy maradhassanak.)

Fiatalkorúak lopnak sokat

Ám átlag feletti, 30 százalék körüli volt a külföldiek részaránya a lopások és rablások területén is. Ezét a 25 éven aluliak magas száma miatt a külföldiek bűnözésének egy részét a fiatalkorú bűnözés speciális esetének tekintik. Egy másik cikkben azt olvastuk, különösen sok volt a sima bolti lopás ezek között az esetek között – ez a sokszor nincstelenként megérkező menekültek körében, ha nem is bocsánatos, de némileg érthető.

Mi a helyzet nálunk?

A jelek szerint volt, esetleg ma is lehet magyar statisztika is, csak már nem publikálják. „Magyarországon 2007-ben 2965 külföldi állampolgárt ítéltek el, az összes bűnelkövető 3,6%-át. Nyugat-Dunántúlon az elítéltek 6,7%-át tették ki a külföldiek, ezzel szemben Észak-Magyarországon 0,8%-át” – írja egy 2008-as kiadvány.

A politikusok helyében mi egy emberként követelnénk a magyar adatok részletes közzétételét, de addig is számoljunk. Az Eurostat szerint 2007-ben 1,7 százalék volt a külföldi állampolgárságú lakosok száma Magyarországon, ennek több mint kétszerese az említett 3,6 százalékos külföldi bűnelkövetői arány. Eszerint kétszer olyan gyakori lenne a külföldiek körében a bűnözés.

Benne vannak-e azok?

De itt is felmerül, hogy benne van-e ebben a gyorshajtó ír, a bankkártyacsaló kínai vagy az autótolvaj balkáni banda, az ukrán cigarettacsempész. Vélhetően igen, ahogy Németországban is, ha egységes az EU-s módszertan. (Akik határainkon kívül jöttek a világra akkor is, ha azóta már állampolgárságot kaptak, azok aránya egyébként 4,0 százalék volt.)

Emlékeztetve arra is az olvasót, hogy az itt élő „külföldiek” nagy része, körülbelül fele köztudottan határainkon túlról jött magyar, megkockáztatjuk, hogy a külföldiek magyarországi bűnözése – 2007 környékén legalábbis – nem jelentett óriási problémát.

A svéd nők megerőszakolása című átverés

Egy, a neten, sokszor szélsőségesek között terjedő hír szerint Svédországban sokkal magasabb a nemi erőszak aránya, mint másutt, amit a muzulmán bevándorlással hoznak összefüggésbe. A hírt már 2012-ben megcáfolta a tekintélyes BBC brit közszolgálati média, amely leírta, hogy igen, számszakilag Svédországban a világon a második legmagasabb a nemi erőszakok száma százezer lakosra, csakhogy ez mást jelent.

Ha Svédországban egy nő bemegy a rendőrségre, és bejelenti, hogy a férje minden nap megerőszakolta az év során, az több mint 300 erőszakos cselekményként kerül bele a statisztikába. Más országokban ez egyetlen esetnek számít.

A magas számhoz az is hozzájárul, hogy a nemi erőszak esetei közül sok országban rengeteg bejelentetlen marad, szégyenérzetből, félelemből eltitkolják. A svéd nők a felvilágosult társadalomnak és rendőrségnek hála jóval nagyobb arányban mernek feljelentést tenni. Azt is hozzátették, hogy a világ 63 országa – köztük a híresen fertőzött Dél-Afrika – nem is szolgáltatott adatokat a nemi erőszakról.

Hasonlóan ehhez a világon a legtöbb emberrablást statisztikailag Ausztráliában és Kanadában követik el százezer főre vetítve, sokszorosát annak, mint amennyit például Kolumbiában, vagy Mexikóban. Ennek az az oka, hogy e két fejlett országban azt is emberrablásnak tekintik, ha egy elvált személy a gyerekét elviszi hétvégre, és a másik szülő ráküldi a rendőrséget. Másutt ez nincs így.

Vicces és egyben szomorú dolog a statisztika.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG