5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Átalakulóban vannak a húsvéti szokások, egyre több család tölti szállodában az ünnepeket, a belföldi hotelek többségében teltház lesz húsvétkor.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint a vidéki wellness- és gyógyszállodákban húsvétkor a magyar vendégek vannak többségben. A vidéki hotelek kedvezményes árakon jellemzően félpanziós csomagokat kínálnak, amelyeket plusz szolgáltatásokkal, ünnepi programokkal, a népi hagyományok felelevenítésével egészítenek ki. A foglalási idő egyre rövidebb, a többség az utazási időponthoz közel foglalja le a kiválasztott szállást.

Hetekkel előre lefoglalják

A korábbi évekkel ellentétben az idei húsvétra általában már hetekkel az ünnep előtt lefoglalták a szállodai férőhelyeket Pest megyében. Beeső vendégeket csak kivételesen tudnak fogadni a szokásosnál 10-25 százalékkal magasabb szobaárakkal dolgozó hotelek.

A visegrádi Silvanus Konferencia és Sport Hotelnél az idei ünnep előtt 2 héttel már nemigen akadt szabad szoba. Ilyenkor sokan érkeznek gyermekekkel, a vendégek 95 százaléka magyar. A legtöbben 2 éjszakára foglalnak szobát még akkor is, ha az ünnepi hétvége ennél hosszabb. A húsvéti árak idén 10 - 12 százalékkal magasabbak a normál árnál, cserébe extra szolgáltatásokkal kínálnak.

Valahol már minden szoba elkelt

A ceglédi Hotel Aquarellt választók 80 százaléka már 2-3 héttel az ünnepek előtt lefoglalta és kifizette a szállást, az utolsó pillanatban ébredőket a teltház miatt el kell utasítaniuk. A ráckevei Hotel Termálkristály Aqualand valamennyi szobája is előfoglalásban kelt el.

Debrecenben a Nagyerdőben lévő Termál szállóban teltház lesz húsvétkor, a vendégek 90 százaléka belföldi turista. A Lycium szállóban még félházas a foglalás, de ez várhatóan nő a 2-3 éjszakás élményfürdő-belépőt is tartalmazó húsvéti csomagnak köszönhetően.

Romániából is jönnek

Az idén is teltház lesz a hajdúszoboszlói Hungarospa Zrt. szállodájában, ahova a belföldi vendégek mellett a legtöbben Romániából érkeznek. Az ugyancsak hajdúszoboszlói Silver Hotelbe a magyarok mellett román, orosz és ukrán vendégeket várnak, a szobák 80 százalékát már lefoglalták.


Tolna megye nagyobb, wellness-szolgáltatásokat is kínáló szállóiban teljes kihasználtságra számítanak az ünnepnapokon. A 94 szobás dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben is alig maradt szabad szoba, és a bikácsi Zichy Park Hotelben is telt ház lesz, elsősorban a fővárosból és nagyobb, vidéki városokból érkező vendégekre számítanak. A főleg belföldi vendégeket váró simontornyai Fried kastélyszállóban a szobák felét foglalták le, de arra számítanak, hogy az utolsó hétre teljes lesz a foglaltság.

A többi fürdővárosban is teltház lesz

Már szinte minden hely foglalt a húsvéti ünnepekre Hévízen és Zalakaroson, a két legnagyobb zalai fürdőhely szállodáinak többségében is. A Danubius csoport Aqua szállodában már csaknem 93 százalékos, a Hévíz hotelben pedig több mint 95 százalékos a foglaltság. A hévízi NaturMed Hotel Carbonában ugyancsak teltházra számítanak. Zalakaroson a Hunguest Hotels által üzemeltetett Hotel Damona szobáiban a magyarok lesznek többségben, az előzetes foglalások alapján 90 százalék a belföldi vendég. 

Baranya megye legnépszerűbb turisztikai szálláshelyének, a tavaly 64 ezer vendégéjszakát produkáló bikali Puchner Kastélyszállónak már hónapokkal ezelőtt minden szobáját lefoglalták húsvétra a szinte kizárólag belföldről érkező vendégek. Pécsen a nagyobb hotelek húsvéti kihasználtsága a tavalyinál valamivel nagyobb, a népszerűségüktől függően elérheti a 70 százalékot is.

Programokkal csábítanak

Idén is teltházzal várja a húsvétot a négycsillagos Hotel Eger & Park Konferencia és Wellness Szálloda a hevesi megyeszékhelyen, a 214 szobás szálloda többféle húsvéti, és wellness programot is kínál a családoknak. Szintén teltház lesz az ünnepek alatt az egerszalóki Saliris Resort Spa & Conference Hotelben, a 204 szobás, négy csillag superior szállodában tavaly húsvétkor sem volt szabad szoba.

Városlistán vannak

Megteltek a Vas megyei wellness szállodák, Bükfürdőn és Sárváron a hét elején már az utolsó szabad szobákat is lefoglalták. Akadt olyan hely is ahol várólistára tették a jelentkezőket. A falusi turizmussal foglalkozó szállásadók azonban még kínáltak szabad szobákat az Őrségben is, a kevésbé ismert, ám hasonlóan értékes vidék szálláshelyeken, mint például Kőszeg környékén, vagy a Kemenesalján még bőven lehetett szabad szobákat találni.

Itt még van hely

Komárom-Esztergom megye nagyvárosaiba mindenhová lehet még szállást foglalni a húsvéti ünnepekre, a hotelek kihasználtsága általában 60-70 százalékos.

A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő négycsillagos Hotel Aventinusnak jelenleg nagyjából 60 százalékos a foglaltsága, így a húsvéti hosszú hétvégére itt is van még szabad hely. A vendégek 90 százaléka itt is magyar.

Győr-Moson-Sopron megye idegenforgalmát nem dobja meg jelentősebben a húsvét; Győr sokkal inkább üzleti desztináció, ezt a profilt próbálják bővíteni azzal, hogy országszerte ismertté teszik a nagyobb közönséget vonzó helyi eseményeket. Ezeken általában 70-90, húsvétkor 50-60 százalékos a szállodák kihasználtsága, de előfordult már, hogy valamennyi szálláshely megtelt.

Húsvétra már csak néhány szoba kiadó a mórahalmi Colosseum Hotelben, és csaknem teltház van a szegedi Hunguest Hotel Forrásban is. A vendégek elsősorban belföldről érkeznek, és 2-3 napot töltenek a csongrádi megyeszékhelyen. A gyerekeket kézműves foglalkozások, húsvéti tojás keresés várja, a felnőtteknek zenés esti programok és gyermekfelügyelet biztosítja a pihenést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG