4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az állami-intézményi garanciákkal fokozottan támogatnának olyan vállalkozásokat, amelyek egyébként nem jutnának piaci hitelhez. Az MNB nagyon fontos célja a kkv-k tőzsdére lépésének támogatása. A Hiventures, az MFB kockázatitőke-alapja háromféle támogatást is nyújt.
MNB

Az NHP kivezetése után elegendő a piaci hitelezés volumene, de több hosszú futamidejű hitelre van szükség – mondta Fábián Gergely, az MNB igazgatója a Privátbankár kkv-finanszírozási konferenciáján. Az NHP (Növekedési Hitelprogram) összege elérte a 2800 milliárd forintot, két százalékponttal növelte a GDP-t, 20 ezer fős foglalkoztatást teremtett.

Az NHP hozzájárult a hitelezési fordulat végrehajtásához, és lezárása után sem volt érdemi visszaesés a hitelfolyósításokban. Ez látszik az idei második negyedéves adatokból is.

A futamidőkben azonban eltolódást történt a rövidebb lejáratok irányába, és csökkent a fix kamatozású hitelek részaránya. A forinthitelek felét továbbra is az NHP-nál előírt maximum 2,5 százalékos marzson belül kötik. Emellett nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas a garancia mellett nyújtott hitelek aránya Magyarországon – mondta Fábián Gergely.

Lesz még garancia és tőzsde

A hitelek minőségében még változásokra van szükség, beruházási hitelek, nagyobb arányban fix kamatozású és hosszabb futamidejű hitelek kellenének. Az MNB továbbra is törekszik ara, hogy az intézményi garanciavállalások nagyobb arányban segítsék elő olyan életképes vállalkozások hitelhez jutását, amelyek egyébként nem jutnának forráshoz.

Az MNB szerint 2013 előtt a kifizetések negyede, a 2014-2020-as ciklusban már a 60 százaléka irányult gazdaságfejlesztésre. A hitelek minősége mellett feladat, hogy a piaci finanszírozásra térjenek át, több bankhitellel, a tőzsdére lépés támogatásával, kockázati tőke bevonásával, innovatív finanszírozási forrásokkal. Az MNB nagyon fontos célja a kkv-k tőzsdére lépésének támogatása – hangzott el.

Tőkéből sose elég

Lehoczki Gábor, az MFB Invest befektetési igazgatója szerint a hitelezők mindig nyugodtabbak, ha a vállalkozás tőkeellátottsága magasabb. Ha „nem egy pici cég nagy hitellel”, hanem tőkeerős vállalkozás az, amit finanszíroznak. A 2007-es év előtt torz volt a finanszírozási struktúra, óriási, tőkeerős cégek kerestek térségünkben tízmillió dollár feletti üzleteket. A kkv-k számára nem volt igazán tőke.

A Jeremie-program (európai uniós kockázatitőke-program) már jóval kisebb méretű cégek számára is elérhető volt. A program 2015 végi lejártával nagy hajrá indult, sok pénz kereste a gazdáját a piacon.

Kell az állami segítség

A szakember szerint a program hibái voltak, hogy egyes iparágak túlságosan felkapottak lettek (például kommunikáció), a kockázatvállalási hajlandóság alacsony volt, az uniós programok elaprózódtak, nem méretgazdaságosan működtek. A magánpiaci folyamatokat nem sikerült katalizálni, a programok fontos célkitűzéseket nem voltak képesek elérni.

Sok projekt a jelentős bedőlési kockázatok miatt kiszorul a piaci finanszírozási lehetőségekből, itt az állami szerepvállalásnak egyre fontosabb szerepe van – mondta Lehoczki Gábor.

Három modul

A Hiventures, az MFB-csoporthoz tartozó kockázati tőkealap termékeit három részre bontották, ezek az „inkubáció”, a „magvető” és a „növekedési”. Az első induló vállalkozásokba fektet maximum 5 évre maximum 9 millió forintot. A második 20-150 millió forintot fordít a piacmegjelenés, prototípus-fejlesztés támogatására. A növekedési modul pedig a bevételek növelésére, az értékesítés támogatására fordít maximum 500 millió forintot a kkv-szektorban.

Az MFB Invest 500 millió forint feletti tőkeigényű projekteket támogat, fejlesztési céllal, 4-7 évre. A cég rendszerint ellenőrzési jogokat is kiköt, mint vétójog, igazgatósági tagság stb. A pályázatok elbírálásának elbírálási ideje 4-9 hónap.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG