Hirdetés
Hirdetés

Eljött a vég a gigantikus autóipari beszállítónál - mi lesz a magyar gyárral?

2017. június 26., 07:30

Eddig húzta a Takata, amely felrobbanó légzsákjaival több mint egy tucat ember haláláért és minden idők legnagyobb autóipari visszahívási hullámáért felelős. Egy amerikai cég veszi meg az eszközöket - azt ígérik, nem zárnak be termelőegységet, így akár a miskolci gyár is megmenekülhet, ami több mint 1000 embernek ad munkát.

A Takata miskolci gyára. Fotó: takata-miskolc.hu
A Takata miskolci gyára. Fotó: takata-miskolc.hu

Csődvédelmet kért Japánban a Takata, a japán autóalkatrész-beszállító vezetése hétfőn döntött a lépésről, miután a cég több mint 9 milliárd dolláros (közel 2500 milliárd forint) veszteséget szenvedett el hibás légzsákjai miatt, amelyek az autóipar valaha volt legnagyobb visszahívási hullámát eredményezték.

Az NHK japán közmédia beszámolója szerint a döntést a cég rendkívüli igazgatósági ülésén hozták meg.

Hirdetés

A KSS dob mentőövet - nem zárnak be gyárat?

Nem érinti a magyar tevékenységet

A Takatának Magyarországon, Miskolcon is van gyára. A 2014. márciusi alapkőletételnél Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet, az előző évek legjelentősebb magyarországi beruházásának nevezve a mintegy ezer embernek munkát adó üzem létrehozását.

Cikkünk megjelenése után a Takata jelezte: jelenleg nagyjából 1400 embert alkalmaznak, a következő 6 hónap során további 200 munkatárs felvételét tervezik.

Arra is felhívták a figyelmet: a Takata Csoport jogilag független részlegekből áll: a világot négy régióra, Japánra, Ázsiára, Amerikára és az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióra osztották fel. A visszahívások nagyrészt a japán és amerikai érdekeltségeket érintették, a többi részleg egészséges profitot és cash flow-t tudott termelni. A (Magyarországot is magában foglaló) Takata EMEA teljesen függetlenül működik más Takata-régióktól vagy azok pénzügyi támogatásától; az üzleti partnereket és az alkalmazottakat nem érintik közvetlenül negatívan az amerikai és japán régió eseményei vagy a bejelentett felvásárlás. Európában nem kezdeményeznek csődeljárást - írja a cég.

A Reuters hírügynökség forrásai szerint a Takata az amerikai szabályok szerinti eljárást kezdeményez, és csődvédelmet fog kérni az Egyesült Államokban is, ami lehetővé teszi számára, hogy pénzügyi mentőövet kapjon az amerikai Key Safety Systems (KSS) alkatrészgyártótól.

A KSS (amerikai idő szerint) már vasárnap bejelentette, megállapodásra jutott a Takatával, hogy mintegy 1,57 milliárd dollárért (435 milliárd forint) megveszi a csődvédelmet kérő japán autóipari beszállító szinte minden vagyonelemét.

A Key Safety Systems azt is közölte, hogy kevés kivétellel meg fogja tartani a Takata alkalmazottait, és nem áll szándékában bezárni a vállalat egyetlen termelőegységét sem.

Nagy jövője nincs annak a cégnek, amelyik megöli ügyfeleit

A japán óriáscég egy ideje már bajban volt, mivel kiderült, hogy esetenként selejtes légzsákokat gyártottak, amelyek legalább 17 esetben halált okoztak. A Takata emiatt a világ autóiparának eddigi legnagyobb termékvisszahívási akciójába kényszerült.

A gyilkos légzsákokat gyártó vállalat körüli botrányról korábban már rengeteget írtunk, a felrobbanó zsákok mintegy 180 balesetet okoztak. A hiba gyakorlatilag minden nagy gyártót érintett, a nagy amerikai, német és japán gyártóknak összesen több mint 70 millió járművet kellett eddig visszahívnia az utakról.

Ez utóbbi kapcsán a vállalat hétfőn leszögezte, hogy a csődeljárás nem fogja akadályozni a légzsákcserék végrehajtását.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38700.30+0.09%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)