4p
Készül a gyógyszerek azonosítási rendszere, de a kormány is gondolkozik a nemzeti gyógyszerellátó központ létrehozásán.

Magyarországon egy uniós rendelet értelmében 2019 február elsejétől működnie kell a gyógyszerek dobozonkénti azonosításának, a rendszer kidolgozása jól halad - mondta a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. Küttel Sándor elmondta: az ágazatnak kihívást jelent a dobozazonosításként ismert rendszer kötelezővé tétele. A rendszer azt biztosítja, hogy a megjelölt készítményekből csak az eredeti termék juthasson el a betegekhez.

A szereplők - a gyártói szervezetek, a gyógyszerészkamara és a gyógyszer-nagykereskedők szövetsége - a helyi ellenőrzési rendszer kidolgozását végzik.

Nem olcsó mulatság, de a beteg élete múlhat rajta

Egy magyar gyártónak több milliárd forintos tételt is jelenthet az egyedi azonosítók generálására képes gyógyszergyártó-gépsor beszerzése - mondta Feller Antal, alelnök. Szerint a nagykereskedőket ebből a leolvasó készülékek beszerzése, a szoftvermódosítások, a szélessávú internet biztosítása érinti. A rendszer a gyógyszerkiadás lassulásával is járhat, hiszen a gyógyszertárakban a gyógyszereket a receptekhez egyenként kell majd azonosítani - hívta fel a figyelmet.

Küttel Sándor kiemelte: Magyarországon jól működő ellátási rendszer van, a betegek a megfelelő időben, helyen biztonságosan, szakszerűen tárolva hozzájutnak a számukra felírt gyógyszerhez. A vásárlókhoz hamis gyógyszer nem kerülhet, erre rendkívüli figyelmet fordítanak. Kizártnak nevezte, hogy a hivatalos csatornán bárki hamis gyógyszerhez juthasson, ez csak a hivatalos csatornák megkerülésével fordulhat elő.

Nagy biznisz

Feller Antal elmondta, a szövetség hat tagvállalata a magyar gyógyszerforgalom 90 százalékát lefedi. A gyógyszerforgalom nagykereskedelmi áron 2015-ben 700 milliárd forint volt, ebből 620 milliárd forintot szállítottak a szövetség tagjai. Évente 320-330 millió doboz gyógyszert visznek a kórházakba, 2300 gyógyszertárat, 140 kórházat látnak el, és 15 ezer féle gyógyszertárban forgalmazható terméket szállítanak. Ezekből 2-3 heti készletet tartanak, így a tagok raktárában nagyjából 50 milliárd forintnak megfelelő áru van folyamatosan.

Naponta 400 gyógyszerszállító autó 100 ezer kilométert tesz meg, hogy bármely gyógyszertárban 24 órán belül elérhető legyen a betegeknek a kért gyógyszer. Közlése szerint egy-egy gyógyszertár több nagykereskedőtől naponta akár négy kiszállítást is kaphat. A gyógyszertárakból 2015-ben 260 tonna lejárt gyógyszert gyűjtöttek vissza.

René Jenny, az Európai Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a nagykereskedők szerepe kiemelt az ellátási rendszerben. A teljes termékskálát készleten tartva a gyógyszereket előfinanszírozzák, kifizetik az árát a gyártóknak, majd forgalmazzák a gyógyszertáraknak. Az európai szövetség a kontinens nagykereskedőinek ernyőszervezete, 32 országban 750 nagykereskedőt segít, tagvállalatai 140 ezer dolgozót foglalkoztatnak, 15 milliárd doboz gyógyszer és egészségügyi termék célba juttatásáért felel évente.

Küttel Sándor szerint az elmúlt öt évben folyamatosan javult a magyar patikák fizetési morálja, a piac letisztult. Részletes információjuk nincs a központi nemzeti gyógyszerellátó létrehozásáról, korábbi bejelentés szerint a kormányzat vizsgálja ennek a lehetőségét. A jól működő rendszer elemében bekövetkező bármely változás az egész rendszert érinti, sérülhet a betegek ellátása - mondta. Reményét fejezte ki, hogy megkérdezik majd a véleményüket.

Feller Antal szerint a magyar gyógyszerellátásban nincs probléma, nem indokolt az állami gyógyszer-nagykereskedelem kialakítása, ez nem teremtene jobb helyzetet.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG