Hirdetés
Hirdetés

Fordulat a Ryanairnél: hirtelen megszerették a pilótákat

2017. október 07., 12:27

A Ryanair szeptemberben jelentette be, hogy sok járatát törölnie kell pilótahiány miatt. Először csak a nyári menetrendről volt szó, de most már a téli járatok közül is sok áldozatul esett, így pedig nem lehet egy légitársaságot működtetni. A cég főnöke eddig fújt a pilótákra, de rájött, hogy nélkülük nem megy a repülés: most udvarol nekik.

Sokkhatás

Múlt hónapban váratlanul érte a piacot, de különösen az utasokat, hogy a társaság rengeteg járatát törli október végéig. Még nagyobb koppanás lett, amikor kiderült, hogy a téli menetrendet is jócskán meg kell vágni. A magyarázat az volt, hogy a szabályozás változása miatt a pilóták szabadságát jövő március vége helyett idén év végéig kell kiadni. Ez azonban furcsa indoklás, mivel ezt már rég tudhatta a cég, lett volna ideje bőven megszervezni.

A pilótahiánynak nyilván más okai is vannak, ez az egész iparágat érinti, miután örvendetesen növekszik a légiforgalom, de úgy tűnik, hogy a Ryanairnél valami félresiklott. Valószínűleg rosszabb volt a pilóták helyzete, mint más társaságoknál, esetleg alacsonyabbak a béreik. Erre utal, hogy sok pilóta távozott a Ryanairtől, miközben a Norwegian sok pilótát vett fel, most pedig a Wizzair is toboroz.

Hirdetés

Udvarlás

Úgy tűnik, a cégvezetés most belátta, hogy a tenyerén kell hordozni a pilótákat, különben a földön maradnak a gépek. A cég vezetője, Michael O’Leary most levelet írt pilótáinak, melyben béremelést és jobb körülményeket ígért nekik. Ezzel gyakorlatilag beismerte, hogy nem volt megfelelő a pilóták helyzete, és belátta, hogy muszáj ezen változtatni,  a pilóta nélküli repülést már ugyan tervezik, de megvalósulása még nem tűnik közelinek.

Ijesztés és dicséret

O’Leary több mindent ígér: a szabadságolások rendezését, fizetésemelést, hűségbónuszt, valamint külön kompenzációt az otthonuktól sokáig távol dolgozó pilótáknak. Volt azért az udvarlás mellett egy kis ijesztgetés is: a csődbe menő légi társaságot emlegette, megnevezve az Air Berlint és a Monarchot. Velük szemben a Ryanair stabil és biztonságos, kár lenne elhagyni a bizonytalanok kedvéért, végül egy újabb fordulat: a levelet dicsérettel zárta, miszerint a Ryan pilótái a legjobbak.

Úgy gondoljuk, igyekeznie kell a légitársaságnak, miután az általános hiány miatt a pilóták válogathatna a jobbnál jobb állások között, és a csődbe ment társaságok pilótái is hamar elkelnek. A nehéz idők majd akkor jönnek, ha tényleg eljön az utasszállító drónok kora, de ennek még nem látjuk nyomát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha nem akarsz milliókat kiszórni az ablakon, ne most fogj ingatlanvásárlásba!

Ha nem akarsz milliókat kiszórni az ablakon, ne most fogj ingatlanvásárlásba!

A szakértők azt tanácsolják: érdemes eltolni a nyaralóvásárlást jövő év elejére, az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan most is kissé visszaesnek majd az árak az erős őszi szezon után. Az átlag hirdetési ár a hétvégi házak esetén 19 millió forint, a balatoni települések azonban jóval drágábbak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX38909.78-0.54%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?