5p
Lassan a világ minden államában nagykorúvá válik az amerikai óriáscég, a Google-t ugyanis húsz éve jegyezték be az Egyesült Államokban. Mára gyakorlatilag elképzelni sem tudjuk az életünket a kereső és a számos egyéb kapcsolt szolgáltatása nélkül, a használata pedig ma már önálló szóvá vált. Lássuk, hova jutott el a cég az elmúlt 20 évben!

A világ talán legnagyobb óriásvállalata egy egyszerű domain címként kezdte pályafutását 1997. szeptember 15-én, tegnaphoz képest kereken 20 évvel ezelőtt. A vállalatot végül egy évvel később építette köré Larry Page és Sergey Brin, némi pénzügyi segítséggel: az első 100 ezer dolláros hozzájárulást Andy Bechtolsteimtől, a Sun Microsystems társalapítójától kapták, így végül 1998. szeptember 4-én a kaliforniai Menlo Parkban, a kis csapat egy barátjának garázsában meg is alakult a Google. A barát sem volt akárki: Susan Wojcicki jelenleg a YouTube vezetője.

Az óriásvállalat ma már 60 ezer embernek ad munkát, és miután a garázst igen hamar kinőtték, 1999-ben átköltöztek Palo Altó-ba, ahol egészen 2004-ig volt a Google főhadiszállása, azóta Mountain View-ban van a Googleplex irodaházban. A tőzsdére is szintén ebben az évben vezették be, ahol azóta is töretlen sikert arat: a vállalat ma a világ legértékesebb márkájának számít, értékét 245,6 milliárd dollárra becsülik.

Ahonnan az egész indult: egy algoritmus

Tudtad?

A Google neve valójában egy elgépelésből ered. A kis társaság egy kifejező nevet keresett, így végül a 10-es szám századik hatványát, a googol-t választották, épp csak rosszul írták le. Mára a szó fogalommá vált, sőt, 2003 óta hivatalosan is igeként jegyzi az angol szótár – guglizni annyit tesz, mint a Google keresőmotor segítségével információt keresni az interneten.

A teljes történet még Larry Page és Sergey Brin találkozásával kezdődött, akik a kaliforniai Stanford Egyetem PhD-diákjaiként az adatbázisokban való keresés hatékonyságát kutatták, és egy új keresőrendszer kifejlesztésén dolgoztak. Míg a korabeli, hagyományos keresőmotorok az eredményeket a keresőszónak az adott oldalon való előfordulási gyakorisága szerint rangsorolták, ők ennél hatékonyabbnak tartották a weblapok közötti kapcsolatok elemzését a világháló egyre nagyobb adathalmazában való kutakodáshoz (ne feledjük, ez még az internet hőskora, amikor alig maroknyi weboldal létezett).

Így fejlesztették ki a PageRank algoritmust, amely a hivatkozásokkal (linkekkel) összekötött dokumentumokat a hiperlink-hálózatban betöltött szerepük és fontosságuk szerint rangsorolja. Az új keresőmotort - utalva működési elvére - BackRub-nak nevezték el. A dolog szépséghibája, hogy a keresőalkalmazás borzalmasan leterhelte az egyetem rendszerét, így kénytelenek voltak az egészet kiköltöztetni az egyetemről, ezért jegyeztették be végül a Google domaint.

A Google irodája Kuala Lumpurban. Forrás: blog.google

Kereséstől a csillagos égig

A cég rohamos fejlődésnek indult, eredeti profilja, a szoftverfejlesztés és az internetes szolgáltatások azonban hamar kinőtték magukat, így a cég idővel a hardver üzletágba, sőt idő- és tőkeigényes innovatív fejlesztésekbe is beszállt. Ez utóbbira példa az önvezető autók kifejlesztésébe (Waymo) vagy az élettudományi kutatásokba (Verily) való bekapcsolódás. Hagyományos feladatköre részeként működteti többek között a Google Search keresőt, a Gmail levelezőprogramot, a térkép- és utcakép szolgáltatást (Map és StreetView), ez utóbbival már a Nemzetközi Űrállomáson is körülnézhetünk.

2005-ben felvásárolták és azóta is működtetik az egyik legszélesebb körben használt mobil operációs rendszert, az Androidot, 2006-ban a YouTube nyilvános videomegosztót vették meg, 2013-ban pedig a magyar kéz fejlesztette dugóelkerülő GPS-t, a Wazét kebelezték be. A hardver üzletágban például 2011-ben a cég történetének legnagyobb akvizíciójával 12,5 milliárd dollárért megvásárolta a mobiltelefon-gyártó Motorolát, de 2014-ben a szabadalmak java részének megtartásával továbbadta azt a Lenovónak.

Szórakoztatva, könnyedén tájékoztatni

A Google üzletpolitikáját számos kritika éri, idén júniusban az Európai Bizottság trösztellenes szabályok megsértése miatt 2,4 milliárd eurós gigabírságot szabott ki a cégre, azzal a váddal, hogy számos országban adót kerülnek el. Ugyanakkor ingyenes szolgáltatásaikkal emberek milliárdjainak teszik lehetővé az információkhoz való szabad hozzáférést, gyakran játékos formában: naponta egyébként több mint 3 milliárd keresést indítanak a rendszerben.

A cég világszerte ismert, kék-piros-sárga-kék-zöld-piros színű betűsorból álló logója 2015 óta jelenik meg a jelenlegi dizájnnal. A betűk közé először 1998-ban iktattak be firkát (doodle), akkor egy egyszerű pálcikaemberrel üzenték meg a felhasználóknak, hogy a Burning Man Fesztivál miatt házon kívül vannak. Ennek akkora sikere lett, hogy a jeles napokról, eseményekről ma már rendszeresen a témával kapcsolatos keresési oldalra navigáló ötletes Google Doodle emblémával emlékeznek meg, ezek szerkesztésére külön stábot tartanak fenn.

Az első magyar vonatkozású Google Doodle. Forrás: Google Doodles

A korábbi doodle-eknek még kis múzeum is készült, ezeket itt lehet visszanézni. A firkáknak magyar vonatkozása is van, a legelső ünnepi logót 2008. március 24-én, Bartók Béla születésének 127. évfordulója tiszteletére készítették.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG