3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Petrokemija műtrágyagyár iránt érdeklődik a MET csoport, jelenleg tart a cég átvilágítása.

A horvát Vecernji List azt írja, a MET Magyarország Zrt. (korábbi nevén Mol Energiakereskedő Kft.) és a horvát földgáz értékesítő vállalat (PPD) hamarosan befejezi a kutinai Petrokemija műtrágyagyár előzetes átvilágítását és várhatóan ajánlatot tesz a vállalat megvásárlására.

A kutinai Petrokemija gyára. Forrás: wikipedia

A lap emlékeztetett, hogy a kormány még márciusban tárgyalásokat folytatott az INA-val és a PPD-vel, hogy azok a műtrágyagyár adóssága fejében részesedést szerezhessenek a vállalatban. A Petrokemija ugyanis 320 millió kunával (közel 14 milliárd forinttal) tartozik a két cégnek. A kormány akkor a követelések fejében felajánlotta a részvények 44 százalékát.

Egy hónappal ezelőtt meg is érkezett a vételi szándéknyilatkozat és elkezdődött a vállalat átvilágítása, de az INA helyett a magyar MET tett ajánlatot a műtrágyagyárra, amelynek a Mol 40 százalékban tulajdonosa (INA-ban a Molnak 49,1 százalékos részesedése van) - írta a lap. 

Lapértesülések szerint a horvát kormány kész arra is, hogy eladja többségi tulajdonát a Petrokemijaban, amivel már tavaly is próbálkozott, de az akkori potenciális vásárlók az utolsó pillanatban visszavonták ajánlataikat. A kabinet azután sietett a műtrágyagyár segítségére, miután két évvel ezelőtt a nyugdíjalap feltőkésítette a vállalatot, de a részvényjegyzési időszak harmadik fordulójában már nem mertek tovább kockáztatni. 

A lap szerint, amennyiben a PPD és a MET nem ad be kötelező érvényű ajánlatot - és egyelőre más érdeklődő nincs is a műtrágyagyár iránt -, a Petrokemija nagy a valószínűséggel felszámolás alá kerül. A vállat stratégiai fontosságú, a bruttó hazai össztermék (GDP) 0,9 százalékát adja és több állami vállalat jövője is függ tőle.

Mit kell tudni a MET-ről?

A MET-csoport svájci központú, nemzetközi profillal rendelkező kereskedőház, amely aktív nagykereskedelmi szereplője az európai gázpiacnak, a kiskereskedelem terén pedig Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban is számottevő a jelenléte. A MET-csoport leányvállalataival 8 európai országban van jelen, 14 nemzetközi gázpiacon, 13 európai kereskedési ponton folytat kereskedelmi tevékenységet. 2013-ban nyitott az áram-, 2014-ben pedig új londoni irodáján keresztül a kőolaj-kereskedelem felé. A csoport 40 százalékban a Mol Nyrt. tulajdonában van, 50 százalékát a ciprusi székhelyű WISD Holding Ltd, 10 százalékát pedig a svájci bejegyzésű MET ManCo AG birtokolja. A 60 százalékos tulajdonrész az offshore-szerű, a kormányfőhöz (nagyon) közel álló Garancsi István cégét is magába foglaló hálózat tulajdona.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG