Hirdetés
Hirdetés

Kamu a BKV-s álomfizetés? Kiderültek a részletek

2018. január 30., 10:58
Cimkék
fizetés
, BKV
, fizetések
, troli

Messze nem olyan álomszerű a BKV-s munka, mint amilyen az álláshirdetés.

400 ezres fizetésért csalogatná magához a sofőröket a BKV. Trolibuszvezetőket keresnek ezért a kecsegtető fizetésért, ám mindezért igen szigorú szabályoknak kell megfelelni, és nem ritkák a büntetések sem – írja a Bors.

Összejöhet a négyszázezer forintos bruttó fizetés, ám ez semmiképp sem a valóság, ha sofőrként dolgozik valaki a BKV-nál. Ennek ellenére ezzel a hirdetéssel keresnek embert, holott már a kiírás is ellentmondásokba ütközik: 1300 forintos órabért ajánlanak.

Rengeteg munka

Ez szinte lehetetlen egy új dolgozónak. Én decemberben 210 órát vezetett, ám így sem lett a fizetésem bruttó 400 ezer forint. Ahogyan gondok vannak a beígért emeléssel is, az ugyanis egy felzárkóztató emelés lesz, ez azt jelenti, hogy aki régebben ott van, kevesebb pluszt kap majd – mondta a Borsnak egy régóta a volán mögött ülő, névtelenséget kérő sofőr.

Hirdetés

Ez ráadásul általános, a cégnél ugyanis szinte kötelező vállalni éves szinten minimum 200 túlórát, a sofőrök így havi szinten akár plusz 50 órát is dolgoznak. Ez úgy is kinézhet, hogy napokon át több mint 10 órán át vezetnek.

Büntetésekkel vegzálják a sofőröket

A közlekedési társaság részletesen meghatározza a szabályokat, amik megszegése esetén súlyos összegeket – már egy esetnél is 10-15 ezer forintot is – levonhatnak a sofőrök fizetéséből. Ilyenek egy stoptáblánál megállás vagy gyorshajtás. Vagy ha veszélyben a menetidő betartása és egy megálló felé rohanó utast meg kellene várni. Ezek még érthetőek is lennének, ám nem a KRESZ alapján kell gondolkodni, hanem még annál is szigorúbb rendszerben. De ezeken kívül az utasok életét is megkeserítő dolgok is felmerülnek: beszélgetés tiltása, menetrend betartása, utaselhagyás, korai ajtónyitás, -zárás.

A szakszervezet változást akar

A közlekedési szakszervezet tud a büntetési rendszerről, és nem is értenek vele egyet. Szeretnénk elérni a kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokon azt is, hogy ne a BKK ellenőrizze a dolgozókat, és ezáltal ne büntesse a sofőröket fizetés­elvonással. Egyáltalán nem veszik figyelembe az emberi tényezőket, van, hogy a szigorú szabályok miatt mosdóba sem tudnának elmenni a sofőrök. Túlhajszoltak a vezetők, és akár 20-50 pluszórát kell vállalniuk havonta – mondta a Borsnak Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meghökkentő luxus - hogy lehet egy fagyikehelyért egy lakás árát adni?

Meghökkentő luxus - hogy lehet egy fagyikehelyért egy lakás árát adni?

Néhány különös embertől eltekintve nagyon kevesen vannak azok, akik nem szeretik a desszerteket. Ha édesszájú vagy, és szeretsz azon szörnyülködni, hogy a szemtelenül gazdagok mire szórják el a pénzt, ezt a cikket neked találták ki, összeszedtük a világ hat leggazdagabb desszertjét.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38667.08-0.87%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)