Hirdetés
Hirdetés

Közeleg a sztrájk - Lázár János is beszállt a Tesco-háborúba

2017. szeptember 05., 08:08

Lázár János levélben nyugtatja a kedélyeket és őszre az egyszer már elsüllyesztett kiskereskedelmi intézkedéscsomag felmelegítését ígéri. Közben egyre közelebb vagyunk a Tesco összes egységét megbénító sztrájkhou.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációjának résztvevői a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017. július 8-án. 
MTI Fotó: Soós Lajos
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációjának résztvevői a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017. július 8-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Lázár János írt egy levelet - előkerül az elfeledett javaslatcsomag?

Lázár János levélben biztosította a Tescónál sztrájkkészültséget hirdető szakszervezetet: a kormány támogatja a dolgozók törekvéseit, és szükségesnek tartja a bérek, illetve a létszám megfelelő rendezését – értesült a Magyar Idők.

Lázár felemlegeti az idei tavaszi ülésszakon felmerült komplex tárcaközi javaslatcsomagot is: bár a tervezet akkor nem került a parlamenti honatyák elé, továbbra is napirenden van az átfogó szabályozás végrehajtása - írja a miniszter.

Hirdetés

A csomagban a vasárnapi szabadnappal és bérpótlékkal, a minimális eladói létszámmal és az áruk minőségével kapcsolatos javaslatok voltak: a kormány azt ígérte, a témában még áprilisban várható parlamenti előterjesztés - ez aztán kútba esett. Az ötletek között egyébként szerepelt a reklámra fordítható összeg korlátozásának terve is, ami akár az ingyenes reklámújságok végét is jelenthetné. Lapértesülés szerint tavasszal azért nem került végül napirendre a javaslatcsomag, mert rájöttek, hogy hátrányosan érinti a hazai hátterű kereskedőket is: ha például a multiknak új embereket kellene nagy számban felvenni, akkor azt a kiskereskedőktől csábítanák el.

Lehet, hogy más láncoknál is sztrájkolna

A Magyar Idők arról is ír: újabb szintre lépett a legnagyobb ágazati foglalkoztatónál kihirdetett sztrájkkészültség. Tegnap eldőlt: szerdán újabb egyeztetést tartanak, mivel a dolgozók egységes döntése nyomán napokon belül leáll az áruházlánc az egész országban.

Bubenkó Csaba szakszervezeti vezető szerint annyira előrehaladott állapotban van a sztrájkra való felkészülés, hogy akár már ma bejelenhetik az akció időpontját - erről egyébként tegnap megállapodtak a szakszervezetek, csak valamiért nem hozták eddig nyilvánosságra.

Bubenkó szerint egyébként az sem kizárt, hogy más kiskereskedelmi láncoknál szolidaritási sztrájkot tartanak - erre a törvény ad lehetőséget és állítólag van rá érdeklődés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly bírságot úszott meg Kasza Tibi - figyelmeztetés az összes híres magyarnak

Komoly bírságot úszott meg Kasza Tibi - figyelmeztetés az összes híres magyarnak

Régóta nagy kérdés, hogy mit kezdjünk azokkal a közösségimédia-posztokkal, amelyekért pénzt vagy ajándékot kapott a népszerű posztoló egy cégtől (magyarán fizettek neki a közzétételért), de ezt nem tüntette fel a követőinek. Most Kasza Tibi és a Magyar Telekom példáján ad útmutatást a Versenyhivatal - a jövőben viszont garantáltan nem lesznek ilyen elnézőek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX39359.28+0.2%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?