Hirdetés
Hirdetés

Közeleg a sztrájk - Lázár János is beszállt a Tesco-háborúba

2017. szeptember 05., 08:08

Lázár János levélben nyugtatja a kedélyeket és őszre az egyszer már elsüllyesztett kiskereskedelmi intézkedéscsomag felmelegítését ígéri. Közben egyre közelebb vagyunk a Tesco összes egységét megbénító sztrájkhou.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációjának résztvevői a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017. július 8-án. 
MTI Fotó: Soós Lajos
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációjának résztvevői a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017. július 8-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Lázár János írt egy levelet - előkerül az elfeledett javaslatcsomag?

Lázár János levélben biztosította a Tescónál sztrájkkészültséget hirdető szakszervezetet: a kormány támogatja a dolgozók törekvéseit, és szükségesnek tartja a bérek, illetve a létszám megfelelő rendezését – értesült a Magyar Idők.

Lázár felemlegeti az idei tavaszi ülésszakon felmerült komplex tárcaközi javaslatcsomagot is: bár a tervezet akkor nem került a parlamenti honatyák elé, továbbra is napirenden van az átfogó szabályozás végrehajtása - írja a miniszter.

Hirdetés

A csomagban a vasárnapi szabadnappal és bérpótlékkal, a minimális eladói létszámmal és az áruk minőségével kapcsolatos javaslatok voltak: a kormány azt ígérte, a témában még áprilisban várható parlamenti előterjesztés - ez aztán kútba esett. Az ötletek között egyébként szerepelt a reklámra fordítható összeg korlátozásának terve is, ami akár az ingyenes reklámújságok végét is jelenthetné. Lapértesülés szerint tavasszal azért nem került végül napirendre a javaslatcsomag, mert rájöttek, hogy hátrányosan érinti a hazai hátterű kereskedőket is: ha például a multiknak új embereket kellene nagy számban felvenni, akkor azt a kiskereskedőktől csábítanák el.

Lehet, hogy más láncoknál is sztrájkolna

A Magyar Idők arról is ír: újabb szintre lépett a legnagyobb ágazati foglalkoztatónál kihirdetett sztrájkkészültség. Tegnap eldőlt: szerdán újabb egyeztetést tartanak, mivel a dolgozók egységes döntése nyomán napokon belül leáll az áruházlánc az egész országban.

Bubenkó Csaba szakszervezeti vezető szerint annyira előrehaladott állapotban van a sztrájkra való felkészülés, hogy akár már ma bejelenhetik az akció időpontját - erről egyébként tegnap megállapodtak a szakszervezetek, csak valamiért nem hozták eddig nyilvánosságra.

Bubenkó szerint egyébként az sem kizárt, hogy más kiskereskedelmi láncoknál szolidaritási sztrájkot tartanak - erre a törvény ad lehetőséget és állítólag van rá érdeklődés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ezekkel a menekültekkel miért nem foglalkozik a hazai sajtó?

Ezekkel a menekültekkel miért nem foglalkozik a hazai sajtó?

Eddig azt szokhattuk meg, hogy Svájcban nyitott bankszámlákkal, széfekkel próbálnak sokan jövedelmet vagy vagyont eltitkolni. Az utóbbi időben kiderült, hogy a titkolózás kétirányú volt, és sok Svájcban élő személynek is vannak titkos vagyontárgyai külföldön. Ez magyar vendégmunkásokat is érinthet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39663.92+0.31%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)